Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Insolventa Hidroelectrica, aproape de decontul international. Romania risca sa plateasca pentru modul cum a fost gestionata "redresarea" companiei; Disputele politice imping leul catre un nou minim istoric; #MeToo si mizeria sexualitatii moderne

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Al treilea razboi mondial – prima zi, prima saptamana.In ultimii ani, cuvantul „razboi” a devenit ceva uzual in presa multor tari, indiferent cat de coplesita este de stiri false sau de jurnalisti incompetenti. Nu mai conteaza cine lupta si impotriva cui se folosesc arme sau mesaje; suntem in fiecare zi asediati de acest cuvant. Cand e vorba de o astfel de prezenta in media, apare intrebarea: chiar exista un razboi adevarat? La o prima privire pe harta, raspunsul apare afirmativ, iar situatia unor tari este expresia cruda a acestui adevar. Numai ca acele razboaie pe care le vedem sunt in principal civile, cu interventii ale tarilor vecine sau a marilor puteri, ceea ce nu ar justifica totusi preocuparea pentru identificarea unui razboi mondial nou. Cu toate acestea, am cautat pe cel mai popular motor de cautare al internetului doua sintagme: „al treilea razboi mondial” si „urmatorul razboi mondial”. Am pornit de la ipoteza ca de la atatea lupte si razboaie locale ar fi totusi un pas prea mare spre ideea de „un razboi mondial”, scrieAdevarul.

#MeToo si mizeria sexualitatii moderne.Parlamentul European a adoptat recent o Rezolutie referitoare la combaterea hartuirii sexuale in UE. Subiectul merita o atentie mai mare, caci dincolo de anumite clisee de limbaj se gaseste o problema reala. Asa cum era de asteptat, campania #MeToo a dus imediat la aparitia unor noi propuneri legislative. Cu mai putin de o luna in urma a fost adoptata o „Rezolutie a Parlamentului European referitoare la combaterea hartuirii sexuale si a abuzului sexual in UE”. Daca initial grupul PPE propusese o varianta relativ moderata, ulterior a fost adoptata o versiune de-a dreptul radicala care trateaza hartuirea sexuala ca pe o forma grava de discriminare intre sexe. Dar mai inainte de a vedea ce soarta va avea Rezolutia (pentru cine nu stie, Parlamentul Eurpean nu face legi, ci le propune doar Comisiei) ar trebui sa ne intrebam despre ce este vorba. Ce este in definitiv hartuirea sexuala? Juristii implicati stiu prea bine cat de dificil este sa dai o definitie operabila, noteazaDeutsche Welle.

Are solutii pentru levigatul de la Pata Rat, dar jocul politic al prefectului intarzie mult interventiile.Liderul administratiei judetene, Alin Tise, arata ca procedura privind contractarea firmei Process Engineering, pentru utilizarea unei statii de tratare a levigatului, bazata pe tehnologia DT Pall, va continua, desi initial aceasta fusese suspendata. De altfel, reprezentantii firmei Proces Engineering au fost ieri in teren cu o statie mobila, pentru a demonstra ca sistemul de epurare si tratare a levigatului functioneaza. Consiliul Judetean negociaza in acest moment cu un proprietar din zona, in vederea inchirierii unui teren pe care va fi amplasat acest sistem. Pe de alta parte, liderul administratiei judetene a mentionat ca numai levigatul de la baza rampei de deseuri va putea fi colectat prin intermediul acestei statii de epurare. Pentru marea de levigat care s-a scurs pana in paraul Zapodia ar fi necesar un cu totul alt sistem de colectare si tratare, arataActual de Cluj.

Insolventa Hidroelectrica, aproape de decontul international. Romania risca sa plateasca pentru modul cum a fost gestionata „redresarea” companiei.Romania va afla in urmatoarea perioada daca va trebui sa plateasca daune de multe milioane de euro firmelor carora Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica in perioada insolventei, le-a reziliat contractele de intermediere de vanzare energie electrica. Curtea de Arbitraj de la Washington se va pronunta in perioada urmatoare in litigiul deschis de Alpiq, una dintre companiile carora le-au fost denuntate contractele, contra Statului roman. Daca societatea castiga, pe langa eventualele daune pe care le vom plati, se deschide un precedent si pentru celelalte companii. Insolventa Hidroelectrica a fost una dintre cele mai spectaculoase, dar si controversate masuri ale Guvernului Ponta. Imediat dupa decizie procurorii DIICOT se sesizasera din oficiu pentru posibile fapte de natura penala si au ridicat mai multe documente. In prezent, despre acest dosar penal nu se stie public mai nimic, informeazaRomania Libera.

Disputele politice imping leul catre un nou minim istoric.Banca centrala a calculat marti cel mai slab curs al leului din istorie, cotand euro la 4,6551 lei. Cursul de schimb este cu aproape 0,2% mai slab decat valoarea anuntata luni, de 4,6469 lei/euro. Potrivit News.ro, deprecierea leului e cauzata de acumularea tensiunilor politice, dupa ce PNL, USR si PMP au depus o motiune de cenzura la adresa guvernului Tudose. Deprecierea monedei nationale a venit atat pe fondul incertitudinilor legate de bugetul de anul viitor, dar si dupa mesajul de relaxare a abordarii fata de cursul de schimb, transmis recent de banca centrala, apreciaza analistii financiari, citati de Mediafax. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca, spre deosebire de monedele tarilor vecine, leul romanesc are o tendinta de depreciere care este de durata mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balantei comerciale, conformEurActiv.

Doua treimi din publicul tv castiga sub 450 de euro per familie! Acestia sunt oamenii tradati de „politica Dragnea”.18 milioane de romani au acces la televizor. „Publicul TV”. Analiza veniturilor arata cat de intinsa este saracia. 60% dintre potentialii telespectatori au un venit mediu de sub 714 lei per membru de familie. Sub 1.600 de lei este venitul a aproape jumatate (46%) dintre familiile de trei persoane care se uita la televizor. Consecinta? Doua treimi din familiile de trei persoane aduna mai putin de 2.200 de lei pe gospodarie, adica sub 450 de euro pe luna! Datele sunt chiar mai defavorabile decat cele de la INS. Ele concorda cu statistica publicata in aceste zile de Eurostat: jumatate din copiii romani, 49,2%, sunt supusi riscului saraciei. Ocupam ultimul loc in Europa in privinta protectiei destinului copiilor, relateazatolo.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro