Subiectele zilei: La Bruxelles despre romanii din UK; Cum este umilita Moldova la impartirea banilor. Cea mai saraca regiune din Romania, doar 2,4% pentru transporturi in proiectul de buget pe 2018; Ce fac alte tari ca sa opreasca sinuciderile si crimele la metrou fata de Romania
La Bruxelles despre romanii din UK.Presedintele Klaus Iohannis se va gasi joi si vineri la Bruxelles, acolo unde cei 27 vor avea de „ratificat” prima faza a negocierilor privitoare la Brexit. In joc se afla soarta romanilor din Marea Britanie. Ar putea fi pus sub semnul intrebarii compromisul recent la care au ajuns Marea Britanie si Uniunea Europeana? Jean-Claude Juncker si Theresa May anuntau, printre altele, ca cetatenii europeni din Marea Britanie vor putea trai acolo ca si pana acum. Poate nu e partea cea mai importanta a acordului, dar ea ii priveste pe romani mai mult decat altele. E adevarat ca acest „ca si pana acum” nu trebuie luat tale quale, dar ar fi putut sa fie si mai rau. Intrebarea de la inceput este provocata de adoptarea, miercuri, in Camera Comunelor a unui amendament potrivit caruia acordul pe care il va negocia Guvernul condus de Theresa May va trebui sa fie aprobat in Parlament, noteazaDeutsche Welle.
Cum este umilita Moldova la impartirea banilor. Cea mai saraca regiune din Romania, doar 2,4% pentru transporturi in proiectul de buget pe 2018.Proiectul de buget publicat de Camera Deputatilor arata lipsa de sustinere pentru cea mai saraca regiune de dezvoltare a tarii. Listele cu investitii la cele mai importante ministere arata ca judetele din Regiunea de Nord-Est fie nu sunt nominalizate, fie primesc sume de tot rasul. Umilinta maxima pentru judetele din estul tarii. Proiectul de buget pentru anul 2018, atunci cand Romania marcheaza si 100 de ani de la Marea Unire, arata adevarata fata a abandonului guvernantilor atunci cand vine vorba de investitii. In bugetele celor mai importante ministere, alocarile pentru judetele din Regiunea de Nord-Est fie sunt modice, fie lipsesc de-a dreptul. La Ministerul Transportului, ordonatorul de credite cu cel mai amplu buget, investitiile programate pentru 2018 in judetele Moldovei sunt practic inexistente. In acest moment, Moldova primeste din bugetul de investitii doar 2,3%, scrieAdevarul.
Printul Filip, interviu exclusiv pentru John Florescu: „A cunoscut-o pe Ana la nunta mea. Nu stiam ce se infiripa intre ei”. John Florescu, producatorul documentarului „Razboiul regelui”: „E o poveste amuzanta. Documentarul e difuzat pe ProTV si are un rating foarte bun si l-au difuzat din nou, apoi pentru a treia oara, cred. Si dupa asta primesc un telefon de la Palatul Buckingham, nu un telefon, un e-mail de la secretarul personal al Printului Philip. Iar secretarul spune ca in anumite cercuri a auzit despre acest film. Si mi-au spus „Printul Philip ar dori sa va vada”. Si i-am spus ca trebuie sa stie ca filmul a fost deja difuzat. Iar raspunsul a fost „cu toate astea Printul vrea sa va vorbeasca. Veniti pe 20 octombrie, ziua pe care au ales-o, 12 ziua, poarta C, Palatul Buckingham. Si au spus „fara camere”! Ducele de Edimburgh este cunoscut pentru discretia sa. Apare rareori in public si nu a mai acordat interviuri televizate in ultimii 60 de ani, arataStirile ProTv.
Cum ar fi evoluat dosarele Ridzi, Udrea si Secureanu daca ar fi fost in vigoare modificarile de lege propuse de Parlament.a jurnalist, sunt obligat sa am o distanta fata de orice autoritate. DNA si Laura Kovesi nu fac exceptie. Am gazduit aici, inca de acum doi ani si jumatate, marturia unui judecator care vorbea despre aparitiile anormale ale lui Florian Coldea in sediul DNA. Am criticat, in decembrie 2014, reflexele mistico-paternaliste ale Laurei Codruta Kovesi. Am amendat, acum un an, stilul DNA de a avea senzatia ca se substituie fondatorilor democratiei. Consider si azi ca neparticiparea in Parlament a Laurei Kovesi este un act de neloialitate fata de colaborarea democratica dintre institutii. Si inca ceva semnificativ. Nu cred ca in elaborarea legilor justitiei criteriul urmarit ar trebui sa fie „hai sa facem ca procurorii sa aiba o sarcina cat mai usoara!”. Dar nu e normal nici la ce s-a ajuns acum. Caci Parlamentul pare ca vrea sa le faca, intentionat, munca mai grea procurorilor, potrivittolo.ro.
Ce fac alte tari ca sa opreasca sinuciderile si crimele la metrou fata de Romania.Cunosc bine angoasa metroului. In Bruxelles locuiesc langa statia de metrou Maelbeek, cea in care au avut loc atentatele sinucigase din martie 2016, cand peronul era presarat cu bucati de madulare si mate, hieroglife ale ororii. Stiu oameni care de atunci nu au mai urcat niciodata in metrou, nu neaparat din spaima, ci dintr-un soi de sila. De atunci, patrule de militari in tinuta de razboi trec la intervale regulate prin toate statiile de metrou importante, insa nici ei nu ar putea opri un descreierat sa impinga pe cineva in fata trenului in momentul in care trenul intra in statie, relateazaVice.
Romania in contrarevolutie si dictatura originala.Romania e in plina contrarevolutie. Ce li se pregateste romanilor? Nu doar republica infractorilor. Ci dictatura lor. Si nu doar o dictatura parlamentara. Ci un regim totalitar. Caci hotii nu se multumesc cu impunitatea, ci reclama si elogiile romanilor. Nu va mai dura, deci, mult pana la un nou cult al personalitatilor infractorilor gen Dragnea. Acest nou regim, postdemocratic, dictatorial si, probabil, totalitar a vazut lumina zilei in aceasta saptamana, in Parlament. Unde s-a stabilit, practic, prin modificari legislative, ca a carti in contra nomenclaturii republicii mafiote se va pedepsi cu inchisoarea. Anterior, grupul organizat slujind protejarii de inchisoare a sefului PSD Liviu Dragnea, a baronilor si a coteriei care-l sustine la putere, a introdus in Romania dictatura prin modificarea regulamentelor de functionare a Camerei Deputatilor, arataDeutsche Welle.
Bloomberg: Judecatorii si procurorii, in bataia pustii in Europa de Est.In Europa de Est, judecatorii si procurorii sunt in bataia pustii , in timp ce liderii populisti incearca sa-si impuna controlul asupra sistemului judiciar, provocand ingrijorarea UE. O crestere a sprijinului acordat partidelor radicale de pe intreg continentul a determinat Germania sa fluture ideea de reducere a finantarii pentru membrii UE care incalca statul de drept, iar euro parlamentarii sa discute „optiunea nucleara” adica activarea articolului 5 din Tratatul de la Lisabona care prevede suspendarea dreptului de vot a unui stat membru. Polonia si Ungaria conduc o rebeliune est-europeana impotriva modelului UE de democratie liberala. Cel care a deschis calea este Viktor Orban. Revenind la putere in 2010, el a luat dreptul Curtii Constitutionale de a se pronunta in cazurile care afecteaza bugetul, conformAdevarul.