Subiectele zilei: Lista tortionarilor care traiesc; Cetateni de onoare, condamnati penal; Romania, tara cu cele mai lente trenuri din UE; Top 10 cele mai grave probleme ale Bucurestiului
Cetateni de onoare, condamnati penal. Dan Diaconescu, Mihail Vlasov, Liviu Dragnea sau Miron Mitrea sunt doar cativa dintre cei care au primit titluri de fruntasi ai unor orase. Meritele lor nu au fost identificate pana acum Imediat dupa 1989, consiliile locale abia infiintate s-au grabit sa acorde titluri de cetatean de onoare fara sa se gandeasca prea mult la criterii. Era epoca entuziasmelor postrevolutionare, cand un transport cu medicamente sau voluntariatul admirabil al vecinilor se considerau acte eroice. Nimic de zis, cand Timisoara i-a acordat consulului iugoslav, Mirko Atanackovic, primul titlu de cetatean de onoare in martie 1990 pentru „curajul cu care s-a angajat din prima zi in Revolutia noastra si justelor informatii difuzate in toata lumea”, titlul a fost pe deplin meritat. Dupa 25 de ani, numele sau se intalneste, pe aceeasi lista, cu numele martirilor distinsi post-mortem, dar si cu numele unor vechi comunisti sau cu oameni de incredere ai Securitatii dati in vileag, sau nu, noteaza EVZ.ro.
Lista tortionarilor care traiesc. Decizie istorica in cazul lui Alexandru Visinescu, primul roman acuzat dupa 1989 de genocid. Visinescu a fost condamnat vineri, in prima instanta, la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii. Este primul tortionar trimis in judecata. In urma cu doi ani gandul a facut publica lista tortionarilor care traiesc in care unui proiect jurnalistic multimedia. Gandul in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc v-a prezentat, in urma cu doi ani, o investigatie in una dintre cele mai negre perioade din istoria Romaniei. 35 dintre tortionarii comunisti, oameni care au condus sau au lucrat in „penitenciarele mortii”, au fost descoperiti. Traiesc si vor fi cercetati pentru crimele comise.
Romania, tara cu cele mai lente trenuri din UE. Avem cea mai proasta infrastructura si cel mai lent trafic feroviar din Uniunea Europeana. O spune un raport al Forumului Economic Mondial, care arata ca doar moldovenii si sarbii stau mai prost ca romanii la acest capitol. Din Capitala si pana in Urziceni, un tren face aproape doua ore, desi distanta dintre cele doua orase este mai mica de 80 de kilometri. Se intampla acest lucru deoarece, pe portiuni intregi, trenul circula cu o viteza de doar 40 de kilometri la ora. Trenul este franat de restrictiile de viteza, care anuleaza timpul castigat pe micile portiuni unde mecanicul de locomotiva poate sa apese acceleratia pana la 80 la ora, informeaza digi24.ro.
Top 10 cele mai grave probleme ale Bucurestiului. Scandalul RADET tine capul de afis al problemelor Capitalei de mai mult timp. Daca prin ultimele sale declaratii, primarul general Sorin Oprescu face un apel pentru rezolvarea acestei situatii, Bucurestiul se confrunta cu mai multe situatii critice. Realitateabucuresti.ro a identificat 10 din cele mai stringente necesitati. 1. Primarul Sorin Oprescu insista asupra trecerii ELCEN in administrarea Primariei Generale, sustinand ca are solutii pentru a evita situatia in care bucurestenii ar ramane fara agent termic. Datoriile RADET au fost platite an de an, a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. El a sugerat ca situatia sistemului bucurestean de termoficare este generata de o rea vointa a ELCEN.
Tradarea eroica a lui Pacepa. Acum 37 de ani, seful spionilor romani a trecut la americani. La 24 iulie 1978, generalul Mihai Pacepa, „numarul 2” in ierarhia spionajului romanesc, a cerut azil politic in SUA. A fost cel mai important oficial din Romania comunista care a fugit in Occident. In anul 1978, Ion Mihai Pacepa, pe atunci in varsta de 50 de ani, avea grad de general locotenent in Ministerul de Interne si era adjunctul sefului Directiei Informatii Externe a Securitatii. Pacepa se bucura de increderea totala a lui Ceausescu, pe langa care avea si functia de consilier pentru securitate nationala si dezvoltare tehnologica (Pacepa fiind, la origine, inginer, absolvent al Facultatii de Chimie Industriala). Pacepa cunostea bine Germania de Vest, intrucat pe parcursul carierei sale actionase, timp de doi ani, ca sef al „statiei” (spionajului) romanesc din RFG. Integral in Romania Libera.
Profu’ de 10 si viata lui de film. Singurul gorjean cu nota maxima la titularizare a muncit pe branci sapte ani in Canada pentru a-si putea intretine familia. Singurul profesor din judetul Gorj care a obtinut nota maxima la titularizare are o viata de film. Tudor Nicolae Stamatescu s-a intors din Canada, acolo unde a trait timp de sapte ani si unde a muncit ca ospatar, zugrav sau distribuitor de ziare pentru a-si intretine familia. Tudor Nicolae Stamatescu este profesor de matematica la Scoala Generala „Sfantul Nicolae” din Targu-Jiu. Este singurul cadru didactic din Gorj care a reusit sa obtina nota maxima la examenul de titularizare. Cu toate acestea, profesorul de 10 se va titulariza la scoala din Polovragi, comuna aflata la marginea judetului, la granita cu Valcea, pentru ca doar la aceasta unitate de invatamant exista un post liber. Continuarea in Adevarul.
DW: Singura condamnare dupa un sfert de secol. Alexandru Visinescu, comandant de penitenciar in perioada comunista, a fost condamnat vineri la 20 de ani de inchisoare de Curtea de Apel Bucuresti. Condamnarea aceasta a fost posibila gratie unei modificari legislative operate in 2012 (autori principali Monica Macovei si Sever Voinescu) si eforturilor de documentare pe care le-a depus Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMR). Legea elimina prescriptia in caz de omor si in caz de infractiuni contra pacii si omenirii indiferent de data la care au fost comise, deschizand astfel posibilitatea juridica pentru condamnarea tortionarilor comunisti. Pedeapsa pare mica, dar la varsta lui Alexandru Visinescu si tinand cont de incadrarea juridica (¬tratamente neomenoase¬) nu putea primi decat maxim 25 de ani, atata cat ceruse procurorul. Este totusi uimitor ca judecatorul a diminuat putin pedeapsa, luand pesemne in calcul anumite circumstante atenuante, scrie Deutsche Welle.