Subiectele zilei: Marea Britanie se indreapta spre un Parlament in suspendare. Conservatorii premierului Theresa May nu obtin majoritatea absoluta: Temutele Batmobile din dotarea FSB au debarcat in Crimeea; Sorin Grindeanu: O remaniere facuta la televizor nu face decat sa puna o presiune inutila pe toti ministrii.
Lovitura de teatru. Marea Britanie se indreapta spre un Parlament in suspendare. Conservatorii premierului Theresa May nu obtin majoritatea absoluta. Fostul lider al Lib Dem, Ming Campbell, a declarat ca partidul sau nu va face nicio coalitie cu Conservatorii. Liberal Democratii obtin 14 locuri. „Niciun pact, nicio intelegere, nicio coalitie, nici cu conservatorii, nici cu laburistii”, a declarat Lord Campbell. „Tim Farron a fost foarte clar in aceasta privinta. Ne-am ars o data cu o coalitie. Sunt prea mari diferentele politice”, a precizat Campbell. Ziarul Independent anunta o lovitura de teatru la alegerile din Marea Britanie. Partidele de frunte nu obtin niciunul majoritatea absoluta. Conservatorii si Laburistii sunt foarte aproape. Conservatorii obtin 314 locuri, cu 12 mai putin decat necesarul majoritatii absolute, iar laburistii 266, potrivit Romania Libera.
Temutele Batmobile din dotarea FSB au debarcat in Crimeea. Impresionantele vehicule blindate ale serviciilor de securitate ruse, FSB (fost KGB), supranumite Batmobile rusesti, au debarcat in Peninsula Crimea, pe care Rusia a anexat-o in 2014 de la Ucraina. Aceste temute masinarii de lupta vor participa aici la unele exercitii tactice. Dezvoltate special pentru nevoile Serviciului Federal de Securitate (FSB), Falkatus au fost trimise la Sevastopol cu feribotul, cu scopul de a fi teste. Supranumite si „Justitiarul”, vehiculele seamana mult cu masina legendara din filmele cu Batman. Are o greutate de 12 tone si poate atinge pana la 200 de kilometri pe ora, datorita motorului YMZ -7E 846, utilizat de regula de camioanele sportive KAMAZ. De asemenea, poate transporta maxim zece persoane la bord si este construit in forma de V pentru disiparea undelor de soc provocate de eventuale explozii sau proiectile, informeaza Adevarul.
Sorin Grindeanu: O remaniere facuta la televizor nu face decat sa puna o presiune inutila pe toti ministrii. Premierul Sorin Grindeanu considera ca o remaniere „facuta la televizor” nu face decat „sa puna o presiune inutila” pe ministrii si secretarii de stat, care trebuie sa faca fata unei „situatii de incertitudine”. „O remaniere facuta la televizor nu face decat sa puna o presiune inutila pe toti ministrii si, mergand in jos, pe secretarii de stat, care sunt pusi intr-o situatie de incertitudine si care nu mai sunt la fel de bine ascultati si nu pot sa aplice masurile. Oricine si-ar dori sa se alature echipei are o incertitudine”, a precizat seful Executivului, la o emisiune de pe postul Romania TV. Totodata, Grindeanu a spus ca a efectuat propria analiza a activitatii ministrilor. „Masurile adoptate iata ca isi vad efectele, iar acest lucru este meritul unei echipe. Suntem pe directia corecta, pe care ne-o dorim cu totii. Nu intru sa dau replici”, scrie Romania Libera.
De ce trebuie sa te intereseze, ca roman, faptul ca Iohannis se intalneste cu Trump. Presedintele Klaus Iohannis se afla de cateva zile in SUA, intr-o asa-zisa „vizita de lucru”, la capatul careia, adica vineri, urmeaza sa se vada la Casa Alba cu seful al mare de peste Ocean, Donald Trump in persoana. Intre timp, Iohannis a avut deja o intrevedere de control cu directorul CIA, Mike Pompeo, discutie la care a fost prezent si Eduard Hellvig, seful de la SRI. Per ansamblu, vizita asta e invaluita fix in genul ala de mister peste care tu, un simplu muritor, nu dai decat atunci cand existenta ta se ciocneste de universul asta plin de Intelligence, informatii clasificate si parteneriate strategice: putine informatii concrete (asumate public), invelite inr-un limbaj plin de rumegus, acompaniate de un alai vesel de zvonuri si speculatii. Pe buzele tuturor mijeste intrebarea: ce naiba are de discutat Iohannis cu Trump, intre patru ochi?, informeaza Vice.
Scindarea electoratului britanic. In Marea Britanie au inceput alegerile parlamentare anticipate. Societatea e divizata, iar prezenta la vot ar putea deveni cea mai mare provocare, relateaza Samira Shackle, corespondenta DW la Londra. Votati cu May – sau ne asteapta dezastrul” e titlul unui articol de pe prima pagina a tabloidului britanic Daily Express la finele campaniei electorale. Si alte tabloide cu o orientare politica de dreapta ataca stanga: Daily Mail ii califica pe laburistul Jeremy Corbyn si pe doi dintre aliatii sai, John McDonnell si Diane Abbot, drept „apologeti ai terorismului”. Ramane de vazut ce efect vor avea aceste atacuri asupra alegerilor din Marea Britanie. Cand au fost anuntate alegerile anticipate, conservatorii conduceau in sondaje cu aproximativ 20 de procente. Intre timp, unele sondaje indica o diferenta de doar trei procente intre laburisti si conservatori, conform Deutsche Welle.
Judecati pentru luare de mita, cei doi angajati ai Centrului de Transfuzii raman in arest. Magistratii Curtii de Apel Craiova au hotarat, miercuri, ca Mihaela Oprisan, registrator in cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Craiova, sa fie judecata in continuare in stare de arest la domiciliu pentru luare de mita in forma continuata. Tot in arest la domiciliu este judecat in acelasi dosar si asistentul Cosmin Magaon, acuzat si el de luare de mita in forma continuata. Procurorii doljeni au retinut ca, in cursul lunii martie, asistentul Cosmin Magaon, „in colaborare” cu Mihaela Oprisan, „pe fondul lipsei de sange necesar interventiilor chirurgicale, a primit in repetate randuri, de la investigatori sub acoperire ai Directiei Generale Anticoruptie, diferite sume de bani pentru a facilita obtinerea respectivelor unitati de sange”.In rechizitoriul intocmit, anchetatorii au explicat ca cei doi inculpati s-au folosit de functiile detinute „pentru satisfacerea intereselor personale, imediate si materiale”, vanzand cu 50 sau 100 lei o unitate de sange (400 ml), potrivit Gazeta de Sud.