Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Marea drama de la Bruxelles; Deznadejdea societatii civile; Abordarea cinica a Departamentului american de Justitie in cazul Apple

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Mare drama la Bruxelles. Fara rezultat – negocierile dintre britanici si restul tarilor membre cu privire la reformarea UE se prelungesc. Se pare ca mai este nevoie de inca o zi de discutii. Christoph Hasselbach relateaza de la Bruxelles. La inceput s-a sperat ca se va ajunge rapid la o intelegere, inca de joi. Au urmat insa negocieri pana tarziu in noapte. Vineri, micul dejun britanic s-a transformat intr-un pranz foarte intarziat. In fine, dupa-masa negocierile au fost oprite, pentru ca nu se facea niciun progres. Urmeaza o cina britanica iar participantii la summit au fost rugati sa-si prelungeasca sederea la Bruxelles cu inca o zi,informeaza Deutsche Welle.

Lucrurile decad tot mai mult sau e o iluzie reiesita din deznadejde? Cu cateva luni inainte de alegerile locale, marile partide au propus sau sugerat candidati care nici macar nu merita multe comentarii. In sanul „societatii civile” exista relatii la fel de complicate ca in partidele politice. Gelozii si rivalitati, sumisiuni sau suveranitati. In clipa in care M10, formatiunea initiata de Monica Macovei, a anuntat ca sustine candidatura independenta a lui Ciprian Ciucu, Nicusor Dan s-a simtit destituit din rolul sau de favorit al „societatii civile”. De cunoscut, il cunostea bine pe alesul M10 si tocmai de aceea a declarat: „Este o persoana rezonabila. De altfel, a fost unul dintre sustinatorii mei in 2012, sustinator public. Nu inteleg candidatura sa independenta, adica l-as fi asteptat in USB. N-am vazut nimic din ce a relatat presa, din programul pe care l-a propus, care sa nu se regaseasca la noi”,noteaza Deutsche Welle.

In Ilfov, USL a crapat prima data. Prin 2013, la Bucuresti, USL-ul functiona bine, dar in judetul Ilfov incepuse razboiul. Nu era o disputa politica, problema era legata de gestionarea a sute de milioane de euro din fonduri europene. „Miza este Societatea Apa-Canal Ilfov care are proiecte in valoare de 360 de milioane de euro si este pregatita sa le implementeze”, a explicat chiar presedintele CJ, liberalul Marian Petrache. Adversara sa de la acel moment era senatoarea PSD Gabriela Firea, care conducea organizatia judeteana a social-democratilor si despre care se spunea ca vrea sa ajunga presedintele CJ, la alegerile din 2016,scrie EVZ.

O negociere-santaj care poate narui UE. De ce ezita Romania in fata pretentiilor Marii Britanii. „Cedam de fiecare data cand e vorba despre interese nationale”. Joi si vineri, la Consiliul European, Marea Britanie strange oficial cu usa restul statelor UE, in faza finala a negocierilor pentru a-i accepta pretentiile de membru cu statut special al Uniunii, invocand drept revers al medaliei sperietoarea Brexit-ului – iesirea din UE. In fata lor, lideri precum Donald Tusk sau Angela Merkel fac tot posibilul pentru a-i netezi calea premierului britanic David Cameron, pentru ca acesta sa se poata intoarce acasa trambitand o victorie si evitand astfel un referendum privind Brexit-ul, in care balanta eurosceptici-proeuropeni este la limita. In aceasta ecuatie, Romania si-a statuat deja pozitia, prin vocea presedintelui Klaus Iohannis: vrem ca Marea Britanie sa ramana in UE si deci sa i se faca pe plac, mai putin la capitolul restrictiilor privind subsidiile pentru imigranti, unde dorim sa negociem anumite prevederi. Analistii consultati de gandul considera ca asistam mai degraba la un santaj britanic, nu la o negociere, iar ca Marea Britanie joaca mai degraba la bluff, un referendum pentru Brexit fiind extrem de riscant chiar pentru Regat,relateaza Gandul.

Cum este afectata Romania de presiunile britanice asupra UE. Proiectul declaratiei finale a summit-ului UE inceput la Bruxelles, care are drept principala tema conditiile Marii Britanii adresate Uniunii Europene in perspectiva referendumului privind ramanerea in UE, publicat ieri de Financial Times, se bazeaza in cea mai mare parte pe propunerile presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, si contine concesii insemnate facute Londrei, dar si reguli clare in ceea ce priveste declansarea asa-zisei „frane de urgenta” privind suspendarea si restrictionarea beneficiilor sociale pentru imigranti,potrivit Romania Libera.

Legaturile controversate dintre fratii Mazare si Israel. Fostul primar al Constantei Radu Mazare si fratele sau, senatorul PSD Alexandru Mazare, au conturi ascunse in statul evreu, potrivit Agentiei Nationale de Integritate. Inspectorii Agentiei NAtionale de Integritate (ANI) au constatat in cazul senatorului PSD Alexandru Mazare existenta unei diferente in cuantum de aproximativ 210.775 euro intre averea dobandita si veniturile realizate in perioada exercitarii mandatului de senator. „Diferenta identificata de catre inspectorii de integritate a rezultat din constituirea, de catre persoana evaluata, a unor depozite bancare in cuantum de 160.775 euro la o unitate bancara de pe teritoriul Statului Israel, precum si din achizitionarea unui imobil pentru care a fost achitat pretul de 50.000 euro”, au precizat reprezentantii ANI,mentioneaza Romania Libera.

Departamentul american de Justitie sustine ca refuzul Apple de a debloca iPhone-ul teroristului de la San Bernardino este o strategie de marketing. Departamentul de Justitiue, frustrat de incapacitatea sa de a debloca dispozitivul mobil al unuia dintre cei doi teroristi de la San Bernardino, a cerut emiterea imediata a unui mandat judecatoresc pentru a forta Apple sa puna la dispozitie dispozitivele tehnice pentru deblocarea iPhone-ului. Refuzul Apple se bazeaza aparent pe ingrijorarile companiei cu privire la modelul sau de business, mai degraba decat pe un motiv rational din punct de vedere legal,scrie NY Times.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro