Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Militari retinuti pentru furtul armelor de la Ciorogarla; Justitia, „bagata in corzi“ de Bruxelles; Povestea aurului negru: romanii, petrolul si invadatorii; Berceanu scoate la vopsea mia de kilometri de autostrada; Sentinte definitive impotriva taxei de poluare, iar noul guvernator al Deltei, judecat pentru fraude

HotNews.ro

Militari retinuti pentru furtul armelor de la Ciorogarla. Sapte militari au fost retinuti ieri de procurori, in cazul furtului de arme de la depozitul Unitatii Militare 01916 Ciorogarla. Sergentul major Ionut Gagea, caporalii Ion Petrica si Marius Tudorache au fost retinuti pentru furt calificat cu consecinte deosebit de grave. Sergentul Marian Tudorache, caporalii Marian Dinu si Cristian Radu si soldatul Nicusor Nita sunt acuzati de incalcarea regulilor serviciului de garda, de paza, de insotire sau de securitate. Conform procurorilor militari, in urma cercetarilor efectuate, a rezultat ca Ionut Gagea, Ion Petrica si Marius Tudorache au participat la sustragerea de arme militare din incinta UM 01916 Ciorogarla, scrie Adevarul.

Justitia, „bagata in corzi“ de Bruxelles. Specialistii sustin ca Romania se afla in fata primului raport cu adevarat dur al Comisiei Europene, care ne-ar putea aduce sanctiuni drastice. Raportul preliminar privind starea justitiei din Romania, dat publicitatii ieri de Comisia Europeana (CE), este cel mai dur de pana acum, Bruxelles-ul incercand astfel sa traga un ultim semnal de alarma in privinta sanctiunilor drastice pe care tara noastra le-ar putea primi in vara acestui an. Aceasta opinie este impartasita atat de reprezentanti ai societatii civile si specialisti in Drept, cat si de unii dintre fostii ministri ai justitiei, scrie EVZ.

Tariceanu nu-si poate scoate Audiul din garaj. Fostul premier nu se poate bucura de limuzina luata de la guvern deoarece Camera Deputatilor nu i-a platit asigurarea auto. Limuzina de lux Audi A6 pe care premierul Calin Popescu- Tariceanu, la final de mandat, a transferat-o de la guvern la parlament, pentru uzul viitorului deputat Calin Popescu-Tariceanu, zace in garajul Camerei, scrie EVZ.

Berceanu scoate la vopsea mia de kilometri de autostrada. Promisiunile electorale vor fi indeplinite „ceva mai greu“: Transporturile se angajeaza doar pentru 72 de km anul acesta – 42 pe Autostrada Transilvania si 30 pe Bucuresti – Ploiesti. Berceanu ii ameninta pe americanii de la Bechtel cu rezilierea contractului si-i ataca pe cei care au incheiat contractul, dar si pe cei care-l executa: „Daca traia Ceausescu, ii spanzura pe toti fara sa clipeasca“. Cu buzunarele goale. Aceasta a fost impresia pe care a vrut s-o lase ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, dupa ce bugetul ministerului a fost aprobat de comisiile de specialitate ale Parlamentului. Suma totala primita de la buget pentru minister si companiile din subordine, de 10,6 miliarde de lei (1,8% din PIB), este considerata insuficienta, in conditiile in care ministrul spune ca a gasit datorii neachitate catre constructori de 1,2 milioane de euro, noteaza Gandul.

Sentinte definitive impotriva taxei de poluare. Doi romani au castigat dreptul de a-si inmatricula gratuit masinile. Pana cand ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, va micsora taxa de prima inmatriculare, triplata de guvernul Tariceanu in decembrie 2008, exista deja romani care au reusit sa o desfiinteze in justitie. Este si cazul a doi locuitori ai judetului Cluj, care au castigat irevocabil in justitie dreptul de a-si inmatricula masinile fara sa plateasca vreo taxa. Aceste sentinte nu pot fi considerate precedente juridice, dar ele pot inspira si alte instante, scrie EVZ.

Bogdan Teodorescu, despre motivele atacurilor prezidentiale: Realitatea cruda prezentata de presa ii aduce deservicii electorale lui Basescu. Analistul politic Bogdan Teodorescu a declarat ieri pentru “Gardianul” ca seful statului a atacat, in primul rånd, institutiile media pentru ca acestea aduc in prim-plan realitatile cotidiene, ceea ce nu convine presedintelui. Teodorescu a sustinut ca “singurul lucru care-l deranjeaza pe Basescu este realitatea cotidiana, presa aduce in casa omului o realitate nu prea placuta, situatie care-i aduce deservicii electorale lui Basescu. “Am spus-o, declaratiile lui Basescu au un substrat electoral. Acum se disociaza de Guvern deoarece mass-media nu prezinta cu ochi buni Executivul.” Mai mult, Teodorescu a mai sustinut ca Basescu mai are si un alt tip de discurs, un discurs care arata ca “el este seful”. “Declaratiile referitoare la secretarii de stat controversati vor sa ne arate ca el este de facto seful Guvernului, si nu Emil Boc”, a conchis Teodorescu, scrie Gardianul.

Noul guvernator al Deltei, judecat pentru fraude. Grigore Baboianu, noul guvernator al Deltei Dunarii, a fost implicat in mai multe scandaluri privind gestionarea fondurilor publice si in derularea unor licitatii. El a coordonat controversatul program „Pelicanul cret” fiind suspectat ca nu ar fi respectat procedurile UE privind gestionarea banilor. Guvernul Boc a numit, la propunerea organizatiei PDL Tulcea, ca guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii o persoana controversata. De profesie inginer piscicol, guvernatorul Grigore Baboianu a lucrat pana la infiintarea ARBDD, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii. El este doctor in stiinte piscicole. Desi are reputatia unui specialist in chestiunile ecologice, Baboianu a devenit cunoscut si din cauza implicarii in mai multe scandaluri care au vizat activitatea sa ca director executiv adjunct al ARBDD, scrie Romania Libera.

Cat muncim ca sa vorbim la mobil. Un roman cheltuieste in medie 320 de dolari pe an cu telefonia mobila. Pentru a achita aceste costuri, trebuie sa munceasca 56 de ore, au declarat pentru EVZ surse din piata. Aceste costuri includ preturile telefoanelor achizitionate, ale cartelelor preplatite si ale abonamentelor, precum si alte produse, servicii si accesorii telecom, scrie EVZ.

Iliescu, invinuit intr-un alt dosar „Mineriada”. Fostul presedinte Ion Iliescu este invinuit, inca din 2005, intr-un alt dosar privind Mineriada din 14-15 iunie 1990, sustin surse judiciare citate de NewsIn. In dosar, care se afla acum la DIICOT si priveste venirea minerilor in Capitala, sunt invinuite circa 30 de persoane, acuzate de procurorii militari de savarsirea unor infractiuni grave, inclusiv de terorism, spun sursele. Pe 30 octombrie 2008, Iliescu a primit NUP in primul dosar al Mineriadei, in care era acuzat ca a intervenit in organizarea unor actiuni ce au dus la moartea a patru persoane in zilele de 13-14 iunie 1990, scrie Romania Libera.

Trei summituri anticriza pentru doua Europe. Uniunea Europeana a programat doua summituri antirecesiune de urgenta, pe langa cel prevazut deja sa aiba loc pe 19-20 martie, intr-un efort de suprimare a protectionismului, de stimulare a pietei muncii si de prevenire a diviziunii politice la nivelul statelor comunitare. Sefii de stat si de guvern se vor reuni la Bruxelles pe 1 martie pentru a discuta despre ultimele masuri menite sa combata criza financiara, urmand ca in mai, la Praga, sa dezbata problema impactului recesiunii asupra pietei muncii. Potrivit cotidianului britanic „Financial Times“, tot mai multe voci din cancelariile occidentale isi manifesta nemultumirea fata de ceea ce numesc modul defectuos in care Cehia, care detine presedintia semestriala a UE, gestioneaza criza financiara, scrie EVZ.

Povestea aurului negru: romanii, petrolul si invadatorii. Tasnit din gropile sapate de pacurari la granita Subcarpatilor, petrolul a vindecat de raie, a imbogatit mai apoi, pe la 1900, taranii care si-au imbatat caii cu sampanie, a sclipit pana si in ochii lui J.D. Rockefeller, i-a ademenit pe nazisti, pe americani si pe sovietici, si i-a ambitionat pe comunisti sa inainteze adanc in Marea Neagra in cautarea lui. „Daca ne luam dupa hrisoave, exploatarile de petrol au inceput in vremea lui Neagoe Basarab, in Muntenia, iar in Moldova chiar si de mai demult. Data de incepere a exploatarii moderne a petrolului este insa 1857. Am si sarbatorit acum doi ani 150 de ani de la acest eveniment”, pune petrolul romanesc pe axa timpului fostul inginer petrolist Ion Mihalache, in varsta de 86 de ani. Mihalache a si scris povestea personala a petrolului romanesc in patru carti, iar o a cincea asteapta tiparul, scrie Cotidianul.

Romanii – prizonieri ai furnizorilor de utilitati. 8% dintre romani si-au schimbat furnizorul, insa mai mult de jumatate spun ca tarifele actuale nu sunt mai bune. Electricitatea si serviciile financiare – cele mai folosite, dar si cele mai scumpe utilitati la nivel european. Trei sferturi dintre romani spun ca in ultimul an au resimtit cel mai mult cresterea pretului la energie electrica si servicii financiare, situandu-se pe locul al saselea la nivel european din punct de vedere al perceptiei fata de modificarea pretului la utilitati. Datele fac parte dintr-o cercetare europeana privind costurile serviciilor, perceptia consumatorilor privind tarifele, rata de acoperire la nivel national in fiecare tara membra UE si intentia europenilor de a-si schimba furnizorii, scrie Gandul.

Ciobanii protesteaza ca sa-si apere branza. Crescatorii de ovine si caprine din mai multe judete ale tarii s-au adunat ieri in fata sediului Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Sigurantei Alimentare (ANSVSA), pentru a protesta la adresa Ordinului 111/2008, care face referire la normele de igiena a alimentelor produse de ciobani. Actul ii impiedica pe micii producatori sa vanda in piata oua, lapte, branza sau alte produse fara un aviz din partea mai multor institutii sanitar veterinare. Sindicatele au stabilit impreuna cu autoritatile ca, la inceputul saptamanii viitoare, sa demareze negocierile, la care va participa si ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, scrie EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro