Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Mutarea surpriza a lui Traian Basescu; Neagu Djuvara: misterul telegramei de la Stockholm; Condamnare aproape simbolica in cazul SOV; Ce este legea PIPA. Un articol foarte criticat al documentului va fi eliminat; Se redeschide Procesul Ceausestilor?

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Mutarea surpriza a lui Traian Basescu. Presedintele va testa sustinerea pentru un premier tehnocrat, azi, la consultarile de la Cotroceni. Decizia cu privire la soarta premierului este in mainile lui Traian Basescu si intreaga clasa politica asteapta urmatoarea mutare a acestuia. Partidele vor afla intentiile presedintelui la consultarile ce vor avea loc astazi la Cotroceni. Surse din cadrul coalitiei guvernamentale spun ca, dincolo de agenda oficiala, Basescu va testa parerea si sustinerea partidelor pentru un guvern cu un premier tehnocrat, dar cu componenta politica, pe structura actualei majoritati parlamentare PDL-UNPR-UDMR. De altfel, in pregatirea evenimentului, sambata, cativa dintre liderii PDL au fost la Cotroceni. Printre numele vehiculate ca posibili premieri sunt Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, dar si consilierul acestuia, Lucian Croitoru. La bursa premierilor mai sunt cotati si George Maior, seful SRI, si Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE, scrie EVZ.

Codul portocaliu a intrat in vigoare. 19 judete si Bucurestiul, lovite de iarna. Lista drumurilor inchise. Meteorologii au emis, duminica, un cod portocaliu de ninsori si viscol pentru Bucuresti si 19 judete, unde pana miercuri dimineata va ninge viscolit. Avertizarea a intrat in vigoare la ora 18.00. Viteza vantului va depasi in rafala 70- 80 km/h, iar vizibilitatea va scadea sub 50 de metri. Alte 17 judete au primit avertizare cu cod galben. Circulatia este inchisa pe autostrada A2 Bucuresti-Lehliu si pe 28 drumuri nationale, iar Capitala si sase judete sunt si sub avertizare de polei. De altfel, multe orase din Romania se confrunta cu fenomenul de „freezing rain”, asa numita ploaie inghetata. Avertizarile de cod au speriat si autoritatile din domeniul educatiei, care au decis sa inchida, la nivel national, 1.195 de scoli, iar in Olt, Vrancea si Ialomita nu va functiona absolut nicio unitate de invatamant, anunta Gandul.

Neagu Djuvara: misterul telegramei de la Stockholm. Neagu Djuvara a tinut sa lamureasca, special prin intermediul ziarului „Adevarul”, un moment decisiv din istoria recenta: 23 august 1944. Neagu Djuvara a scris acest articol dupa ce intr-un cotidian central (al carui nume profesorul l-a trecut, cu delicatete, sub tacere) au aparut articole in care se prezenta „telegrama de la Stockholm” intr-o lumina falsa. Concret: prin respectiva misiva, Moscova ar fi anuntat in dimineata lui 23 august 1944 ca e gata sa incheie armistitiul cu maresalul Antonescu, dar Bucurestiul a nesocotit telegrama si maresalul a fost arestat. Neagu Djuvara e ultimul martor ocular in viata al povestii „telegrama de la Stockholm”. El a fost mesagerul trimis in Suedia pentru reluarea negocierilor de armistitiu si arata ca intentia maresalului Antonescu de a semna armistitiul cu sovieticii era profund neserioasa. Intertitlurile si structurarea acestui material apartin redactiei, informeaza Adevarul.

Condamnare aproape simbolica in cazul SOV. Din verdictul dat de instanta in dosarul de santaj al lui Sorin Ovidiu Vintu la adresa omului de afaceri Sebastian Ghita, vor fi scazute aproape doua luni, pe care Vintu le-a petrecut deja in arest preventiv. Gasit vinovat pentru santaj la adresa omului de afaceri Sebastian Ghita, fostul patron al Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat la sase luni de inchisoare de Judecatoria Sectorului 1. Complicele lui Vintu, Ilie Ion Cezar, zis si Nelu Legiune, a primit cinci luni de inchisoare cu executare. SOV a anuntat deja ca va contesta decizia, ramanand de vazut ce va hotari Parchetul General, institutia care l-a trimis in judecata pe acesta. Daca sentinta Judecatoriei Sectorului 1 va ramane definitiva, din pedepsele primite de Vantu si Ilie Ion Cezar se va scade durata arestului preventiv facut de cei doi. Mai exact, perioada 29 aprilie 2011 – 16 iunie 2011, plus inca o zi de retinere preventiva de 24 de ore, intre 19 si 20 aprilie, acelasi an. Asta inseamna ca Vintu si Cezar ar mai avea de executat putin peste jumatate din pedeapsa de sase, respectiv cinci luni de inchisoare, scrie Romania Libera.

Mitt Romney, tot mai aproape de obtinerea nominalizarii republicane. Cine va fi candidatul republican care il va infrunta in prezidentialele de la sfarsitul anului pe actualul sef de stat american Barack Obama? Cine are cele mai mari sanse sa ajunga in cursa finala pentru Casa Alba? Republicanii americani incearca de la inceputul lui ianuarie sa gaseasca raspunsul la aceste intrebari. Ultimele alegeri preliminare au avut loc sambata in statul Nevada. A fost al cincilea scrutin de acest tip in 2012 si a consemnat un mare pas inainte pentru Mitt Romney, care a inregistrat a treia victorie si este cel mai bine clasat in cursa pentru castigarea nominalizarii republicane. Votul decisiv va avea loc la inceputul lui martie, intr-o marti, cand se vor pronunta simultan cetatenii din numeroase state americane. Romney se arata deja sigur de victorie. „Believe in America” – „Credeti in America” – este motto-ul de pe un banner alb in spatele lui Mitt Romney, la sarbatorirea victoriei sale in Las Vegas. Sustinatorii sai din statul Nevada i-au raspuns intr-o nota similara: „Nevada believes” – „Nevada crede”, anunta Deutsche Welle.

Ce este legea PIPA. Un articol foarte criticat al documentului va fi eliminat. Legea PIPA (Protect Intellectual Property Act) isi propune sa ofere Guvernului Statelor Unite si detinatorilor de drepturi de autor noi instrumente cu ajutorul carora sa blocheze accesul la site-urile „dedicate incalcarii drepturilor de autor sau bunurilor contrafacute”. Legea PIPA vizeaza in special site-urile inregistrate in afara Statelor Unite. Proiectul de lege PIPA a fost introdus pe 12 mai 2011 de senatorul democrat Patrick Leahy. Potrivit unor estimari, guvernul federal ar urma sa cheltuiasca pentru implementarea legii aproximativ 47 de milioane de dolari pana in anul 2016. In mare parte, legea PIPA, care este dezbatuta in Senatul SUA, are aceleasi prevederi precum legea SOPA (Stop Online Piracy Act), dezbatuta in Camera Reprezentantilor. Astfel, legea PIPA defineste incalcarea drepturilor de autor drept „distribuirea de copii ilegale” sau de „produse contrafacute”, informeaza Great News.

Daniel Funeriu taie conducta cu bani a sindicatelor. Decizia Ministerului Educatiei de a stopa retinerea cotizatiei de sindicat pe statele de plata i-a inflamat pe sefii de organizatii. Acestea pierd sume uriase. O decizie recenta a Ministerului Educatiei reduce consistent bugetele sindicatelor din invatamantul preuniversitar. Pana in noiembrie anul trecut, procentul de 1% din salariul unui cadru didactic se retinea automat pe statul de plata. Acum, fiecare dascal care alege sa cotizeze trebuie sa plateasca suma direct catre sindicat. Modificarea a venit ca o lovitura in moalele capului pentru liderii de sindicat: anual, sindicatele din preuniversitar strangeau in jur de 16 milioane de euro din cotizatiile membrilor. Din noiembrie, bugetele s-au subtiat considerabil: sindicalistii spun ca in jur de 60% din dascali isi platesc cotizatiile si in aceste conditii, dar surse oficiale afirma ca in acest moment doar 10% mai cotizeaza, scrie EVZ.

Se redeschide Procesul Ceausestilor? Mircea Oprean, sotul Zoei Ceausescu (decedata in 2006), intentioneaza sa ceara rejudecarea procesului de la Targoviste, in urma caruia Nicolae si Elena Ceausescu au fost condamnati la moarte si executati la 25 decembrie 1989. In prezent, ginerele dictatorilor se judeca pentru recuperarea tuturor bunurilor personale care i-au fost confiscate la Revolutie, atat lui, cat si fostei sotii. „Intentionam sa cerem rejudecarea procesului sotilor Ceausescu si, in acest context, sa solicitam toate lucrurile. Pana la urma, trebuie sa raspunda si criminalii care i-au omorat pe socrii mei si alti tineri nevinovati, dar si Parchetul pentru faptele procurorilor respectivi”, a declarat Mircea Oprean, anunta Adevarul.

Legenda fluviului subteran de sub Dobrogea. O descoperire care acum este usor argumentata stiintific a dat nastere, in urma cu 50 de ani, unei legende spectaculoase: fluviul subteran de sub Dobrogea, care curge invers decat apele obisnuite, de la vale la deal. Dupa ce a fost lamurita asa-zisa ciudatenie, au fost descoperite si avantajele apei subterane. Astfel, localnicii din Constanta au acum la robinet o apa fosila, pura, veche de 23.000 de ani. Daca te duci azi in judetul Constanta si intrebi de „fluviul subteran”, sigur vei gasi oameni care sa-ti spuna ca au auzit de asa ceva. Cu atat mai mult cu cat lumea a vazut apa cum tasneste din pamant, ca o fantana arteziana, de cate ori s-au facut foraje, si in apropiere de lacul Siutghiol, langa statiunea Mamaia, si la Medgidia, Lazu, la Eforie sau Mangalia. E cu atat mai ciudat sa se intample asa ceva intr-un judet, precum Constanta, care dintotdeauna a suferit din cauza lipsei surselor de apa potabila. Nici pamantul dobrogean nu e darnic in rauri sau parauri, daca vorbim de cele de suprafata, cum nici cerul nu trimite aici prea multe ploi, zona confruntandu-se deseori cu seceta, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro