Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: O investigatie Al Jazeera demasca sclavia moderna din Marea Britanie si exploatarea romanilor prin munca si sex; Traian Basescu, despre noul dosar penal: "Este o inselatorie acuzatia de spalare de bani"

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

O investigatie Al Jazeera demasca sclavia moderna din Marea Britanie si exploatarea romanilor prin munca si sex. O echipa de jurnalisti de investigatie de la Al Jazeera a lucrat sub acoperire pentru a arata amploarea reala a sclaviei moderne in suburbiile din Marea Britanie. Jurnalistii au demascat proxeneti romani care obliga tinere romance sa se prostitueze pe strazile Londrei, dar si conditiile opresive de munca dintr-o spalatorie auto, cu angajati romani, folosita de dealeri autorizati ai gigantilor Volvo si Kia. Investigatia Al Jazeera a scos la iveala ca mari companii din Marea Britanie au fost incapabile sa combata sclavia moderna in lanturile lor de distributie. O filmare secreta facuta cu o camera ascunsa de romanul Claudiu, angajat la o spalatorie auto din Kent, sud-estul Angliei, arata conditiile mizere in care lucreaza angajatii de aici, cei mai multi dintre ei, romani. Din filmare reiese ca patronul spalatoriei auto „USA Hand Car Wash”, Avion Elezi – un albanez de 35 de ani, isi plateste personalul cu 40 de lire sterline pe zi pentru mai mult de 12 ore de munca – ceea ce reprezinta jumatate din salariul minim legal din Marea Britanie (6,70 lire pe ora). Mai mult, spalatoria cu pricina este contractata de dealerii autorizati Lipscomb Volvo in Canterbury si Maidstone, si de Kia Harbour Garage din Whitstable, potrivit Adevarul.

Traian Basescu, despre noul dosar penal: „Este o inselatorie acuzatia de spalare de bani”. Invitat telefonic in emisiunea lui Victor Ciutacu de la Romania TV, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca acuzatia de spalare de bani este o inselatorie. „Daca va aduceti aminte, dosarul Flota a fost generat ca urmare a unei decizii politice luata in cadrul PSD. Una era abordarea in 2009. Alta este in 2016. Atunci, era mai putin importanta lupta impotriva coruptiei. Dupa 2004, cand eu am candidat, fiind inculpat in dosarul flota mesajul meu a fost respect pentru justitie”, informeaza EVZ.

Scandal urias, dupa ce 150 de motociclisti s-au „gandit” sa organizeze o cursa intr-o arie protejata. Desi in rezervatia Codru Moma este strict interzis accesul motorizatelor, peste 150 de motociclisti au dat buzna in hatisurile padurii, au distrus iremediabil habitate si au speriat salbaticiunile, multe dintre ele cu pui. Localnicii spun ca le-au fost calcate pamanturile si distruse fanetele. Garda de Mediu i-a amendat pe organizatori cu 50 de mii de lei, dar nici inspectorii, nici jandarmii montani nu au putut opri cursa distrugatoare. Aproape 150 de motociclisti s-au aliniat la start si au pornit pe traseul lung de 70 de kilometri, in aria protejata Codru Moma. Zona este recunoscuta ca loc de retragere si liniste pentru lupi, dar si pentru alte specii protejate. Zgomotul, fumul si rotile motoarelor au facut ravagii, sustin specialistii. Ramon Jurj, reprezentantul custodelui ariei protejate: „Au mers foarte mult prin rauri si prin paraie, unde sunt habitate specifice de amfibieni si pesti. Au distrus habitatul lor si, fiind perioada de primavara, in unele zone e nevoie de un an ca sa-si revina habitatele acvatice. Pe traseul concursului a fost identificata o femela cu pui de urs, acum o sa monitorizam sa vedem daca mai identificam aceasta femela acolo sau nu”, relateaza Stirile ProTv.

Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primaria Sectorului 3: Avem o problema cu gandacii. Cristian Petrescu, fost ministru al Dezvoltarii Regionale in Guvernul Ungureanu, candideaza din partea Partidului Miscarea Populara la functia de primar al Sectorului 3. Cristian Petrescu propune dezinsectie si deraratizare din trei in trei luni in Capitala pentru a curata orasul de gandaci. Candidatul sustine ca nici marea moschee, dar nici marea catedrala nu-si au rostul in Bucuresti, scrie Romania Libera.

Cum a masluit conspirativ Paul Al Romaniei adjudecarea a 10 hectare de teren la Snagov. Paul Al Romaniei si cei care l-au ajutat sa intre ilegal in posesia padurilor pe care acesta pusese ochii au fost atat de precauti incat nici avocatii n-au stiut cu ce sentinte se terminau procesele. Unul dintre aparatori a aflat dupa 13 ani ca l-a ajutat pe Lambrino sa intre in posesia Padurii Snagov-Fundul Sacului. El a stiut din 2003 si pana azi ca a pierdut procesul. Ancheta procurorilor DNA in dosarul retrocedarii „Fermei Regale Baneasa” scoate la iveala modul dubios in care Al Romaniei Paul a reusit sa obtina o sentinta favorabila la Judecatoria Buftea. Decizie despre care avocatul care l-a reprezentat in instanta a aflat dupa 13 ani. Asta in conditiile in care familia lui Paul Lambrino n-au detinut niciodata bunurile revendicate si castigate in instanta. Cat il priveste pe magistratul care a pronuntat sentinta, acesta sustine acum ca nu are o explicatie pentru hotararea data in 2003, si ca daca ar fi sa se mai pronunte o data nu i-ar mai da castig de cauza lui Paul Lambrino. Anchetatorii au descoperit toate acestea in timpul anchetei pe care o desfasoara in dosarul in care sunt cercetate mai multe, relateaza Adevarul.

Indemnul lui Tariceanu pentru intreaga clasa politica: „Procesul lui Dragnea si decizia ICCJ sunt actiuni politice”. La scurt timp dupa condamnarea lui Liviu Dragnea in dosarul „Referendum”, presedintele Senatului si al ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a dat publicitatii un apel in care indeamna intreaga clasa politica sa iasa din inertie si sa apere „democratia si a pluralismului, aflate de mai multa vreme in Romania intr-un pericol vizibil si notoriu”. Redam integral mai jos apelul lansat, pe Facebook, de presedintele Senatului Romaniei: „Principiile statului de drept ne obliga sa respectam decizia oricarei instante judecatoresti, cu precadere atunci cand este una definitiva, dar, in acelasi timp, avem dreptul si chiar obligatia sa exprimam un punct de vedere politic, mai ales ca o facem pentru apararea democratiei si a pluralismului, aflate de mai multa vreme in Romania intr-un pericol vizibil si notoriu”, potrivit EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro