Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: O noua Agentie va putea valorifica bunurile infractorilor. Ce institutii iau banii; Bac 2016: romanul psihologic, bramburit de profesori; Gradina de la Cotroceni, renovata de consiliera decorata a lui Iliescu

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

O noua Agentie va putea valorifica bunurile infractorilor. Ce institutii iau banii. Agentia de administrare a bunurilor sub sechestru va putea valorifica inca din timpul procesului penal bunuri mobile mai sumpe de 15.000 de euro O noua Agentie va fi operationala incepand cu anul 2017 si se va ocupa cu administrarea bunurilor puse sub sechestru inca din timpul procesului penal, au anuntat, ieri, ministrul Justitiei Raluca Pruna, alaturi de Cornel Calinescu, cel care va fi directorul acestei institutii. Este vorba despre Agentia Nationala de Administrare a Buburilor Indisponibilizate (ANABI), care va fi in subordinea Ministerului Justitiei, spre deosebire de ANAF, care functioneaza in subordinea Ministerului de Finante. „ANABI nu e in concurenta cu ANAF. ANABI administraeaza bunul sechestrat in timpul procesului penal si la condamnare rolul ei inceteaza si e preluat de ANAF”, a explicat ministrul Justitiei Raluca Pruna, scrieEVZ.

Adevaratul subiect de la Romana la Bac 2016: romanul psihologic, bramburit de profesori. In 2013, Ministerul Educatiei ii dadea alta definitie decat acum. Prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat 2016 a creat, iarasi, confuzii si interpretari in randul candidatilor. La profilul Uman, elevii au primit ca tema „Particularitatile de constructie ale unui personaj dintr-un roman psihologic studiat”. Care este acel „roman psihologic” constituie, insa, adevaratul subiect al examenului. Destui candidati au considerat ca nu doar „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” a lui Camil Petrescu intra in aceasta categorie a romanului psihologic. La indicatia propriilor profesori de la clasa, liceenii au scris – asa cum au invatat la ore – despre romane ca „Ion”, „Morometii” sau „Enigma Otiliei”. In cazul ultimului titlu, confuzia este si mai mare, creata nu din vina elevilor. La examenul de Bacalaureat al olimpicilor din anul 2013, „Enigma Otiliei” a lui George Calinescu a fost catalogata de Ministerul Educatiei drept roman psihologic. La Bac 2016, subiectul este notat cu 30 puncte, ceea ce face ca elevul sa fie depunctat serios, cu aproape o treime din punctaj, in cazul in care a respectat lectia profesorului de la catedra, anuntaAdevarul.

Trei tineri care le-au aratat britanicilor ca Romania nu-i asa ca-n tabloidele de la Londra. Daca unii romani vorbesc inca despre „visul american”, altii au ajuns sa traiasca „visul britanic”. Sunt tineri si au plecat din tara cu asteptari mari, hotarati sa arate de ce sunt in stare, departe de casa, in institutii de invatamant de top. Stefania nici nu a implinit 24 de ani si deja se poate mandri ca a ajuns la una dintre cele mai importante companii media din Marea Britanie, Sky, urmandu-si astfel pasiunea pentru televiziune. Razvan viseaza sa lucreze in securitate si-si vede viitorul in Marea Britanie. Carmen invata tainele geneticii in unele dintre cele mai performante laboratoare si vrea sa faca lumea mai buna. Ei sunt doar trei dintre romanii care au plecat din Romania si au reusit sa-si gaseasca o „noua familie” pe taram britanic si sa le arate celor din Regat ca romanii nu-s chiar atat de rai pe cat au fost prezentati, de-a lungul timpului, in tabloidele britanice: cersetori, hoti si infractori. „Cand le-am explicat cum sta treaba cu tara asta, cred ca i-am facut un pic invidiosi”, spune Razvan. Cu totii simt acum nemultumirea din randul tinerilor referitoare la votul care scoate Regatul Unit din Uniunea Europeana, dar raman optimisti, cu gandul ca aventura lor englezeasca va continua, informeazaGandul.

Licitatie controverata: gradina de la Cotroceni a lui Iohannis, renovata de consiliera decorata a lui Ion Iliescu. Abonata de ani buni la contractele cu institutiile statului, fie din aparatul central sau primarii ale unor orase mari, compania Garden Center Grup isi mai adauga in panoplie inca o lucrare banoasa. Peste un milion de lei va incasa firma pentru refacerea sistemului de irigatii din curtea Palatului Cotroceni, dupa ce a castigat o licitatie cu numeroase semne de intrebare si al carei caiet de sarcini parea a fi facut cu dedicatie. Administratia Prezidentiala a anuntat ca licitatia a fost castigata de ofertantul cu pretul cel mai mic, acesta fiind principalul criteriu de atribuire. Garden Center Grup a ofertat la jumatate fata de pretul estimat initial de institutia sefului statului, insa nu putine au fost cazurile in care aceasta firma a castigat contracte cu preturi subevaluate, pentru ca mai apoi sa le „rotunjeasca” prin acte aditionale, scrieRomania Libera.

Romanii care se intorc in tara ar putea fi ajutati de stat sa deschida o afacere. Conditiile pentru a primi jumatate din suma. Guvernul vrea sa-i ajute pe romanii care muncesc in strainatate sa se intoarca acasa. Ministerul Muncii lucreaza la un proiect care trebuie sa fie gata in doua saptamani. Iar Ministerul Economiei a anuntat ca ii va sprijni cel mai probabil, din toamna, pe cei care decid sa revina in tara si sa-si deschida o afacere. Ei ar urma sa primeasca jumatate din suma necesara. Oficialii se asteapta, ca cele mai multe cereri, sa vina din partea romanilor, stabiliti acum in Marea Britanie. Lacramioara, bucatar-sef de profesie, a avut un restaurant la Suceava. In urma cu 10 luni a renuntat la el si s-a mutat in Marea Britanie, in cautarea unui trai mai bun. Si-ar dori insa, ca intr-o zi sa se intoarca in Romania si sa-si deschida un alt restaurant. Mai ales acum, cand nu stie ce se va intampla cu romanii de acolo daca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana. Oficial, in Marea Britanie muncesc legal 223.000 de romani si inca o suta de mii fara acte, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Regimul inchisorilor. Inchisorile romanesti sunt supraaglomerate dupa normele europene si dupa bunul simt. Ceva ar trebui intreprins, dar din multe motive dezbaterea e mereu paralizata. Despre supraaglomerarea inchisorilor se vorbeste de multa vreme. PSD, mai cu seama, a insistat pentru adoptarea unei legi prin care cei cu pedepse mici sa fie pusi in libertate, dar s-a lovit de rezistente din partea acelora care se temeau ca ar fi vorba de un pretext pentru salvarea clientelei politice. In perioada alegerilor prezidentiale, intre cele doua tururi de scrutin, Monica Macovei cerea lui Klaus Iohannis sa se angajeze ca nu va promulga legea amnistiei si gratierii. Din cauza asta dezbaterea despre conditiile din inchisorile romanesti s-a blocat. Interventia ministrului Raluca Pruna este de natura sa schimbe cel putin perceptia asupra subiectului. Nimeni nu poate banui ca ar exista conivente intre retelele corupte si ministrul actual al Justitiei. Ea a vorbit despre posibilitatea gratierii unui numar mare de detinuti, avertizand ca Romania risca sa fie drastic condamnata la CEDO, informeazaDeutsche Welle.

E bun, dar nu merge bine. Cardul de sanatate, mai mult blocat. Pacientii, lasati cu ochii in soare. Sunt saptamani cand cardul pica si de trei ori, apoi ramane blocat in jur de doua ore. La fiecare astfel de problema, pana la 10 pacienti raman neconsultati sau nu primesc reteta, sustin medicii din Bucuresti. Culmea e ca, desi functioneaza teoretic de un an, de sistemul cardului de sanatate nu avea cine sa aiba grija. Abia saptamana trecuta, dupa trei licitatii, Casa de Asigurari de Sanatate a reusit sa gaseasca o firma – una creata de Sebastian Ghita – care sa faca mentenanta cardului Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) a realizat un sondaj, in randul membrilor sai (cei 14.000 de medici din Capitala), „sub forma unui chestionar, pentru a cunoaste pozitiile membrilor sai, pe care Colegiul le va sustine in fata autoritatilor si a societatii”, a explicat prof. dr. Catalina Poiana, prese dintele CMMB. Respondentii au fost in egala masura doctori cu cabinete de medicina de familie, dar si din ambulatoriu si din spital, scrieEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro