Subiectele zilei: Planul lui Iohannis pentru rezolvarea crizei politice; Raport UNICEF: România, ultima din Europa în privința bunăstării copiilor; Viața în "zona roșie" din Italia
Viața în „zona roșie” din Italia. Italia reacționează la numărul tot mai mare de infecții cu noul coronavirus punând în carantină aproape 50.000 de oameni. În satul Vittadone, oamenii se întreabă cum să procedeze. Reporterul DW Bernd Riegert relatează. „Nu ne mai strângem mâinile și nu ne mai pupăm pe obraz”, recunoaște Marco. „Pentru italieni asta înseamnă lipsă de respect”, glumește el. Râde, dar nu e râsul său, de când poartă masca de protecție respiratorie. După ce autoritățile au declarat starea de necesitate, farmaciile au majorat prețul măștilor la zece euro. „Sunt nerușinați”, spune tânărul din Vittadone, un sat din provincia Lodi. Însă măștile de protecție și produsele de dezinfectare a mâinilor sunt aproape epuizate în toată regiunea. Prețurile cresc și ele. Doar câțiva săteni poartă mască, ceilalți consolându-se cu gândul că încă nu locuiesc în așa-numita „zonă roșie”, care începe dincolo de satul lor și unde autoritățile din Lombardia au hotărât să pună mai mult sau mai puțin sub carantină zece așezări.
Colectiv, ”o explorare în intestinele caracatiței”. Filmul Colectiv are astăzi premiera, în București. Documentarul lui Alexander Nanau vine în orașul evenimentului care a dus la moartea a 65 de tineri și la dispariția iluziei că ”dacă nu ne schimbăm noi, putem schimba statul”, așa cum mărturisea un spectator din Timișoara la finalul filmului. Timp de o săptămână documentarul a fost prezentat în avanpremieră în Transilvania și Oltenia. Printre ultimele vizionări au fost cele de la Sf. Gheorghe și de la Sinaia, două orașe mici în care contactul uman ”unu la unu” e inevitabil, necesar și te răsplătește. La ”Sfântu”, într-o sală frumoasă ca o cutie de bomboane, 40 de oameni au rămas înfipți în scaune. Toți au repetat un ritual neplanificat: finalul le-a sorbit aerul și au stat reflexivi pe întreg timpul în care a curs genericul. Apoi au început întrebările. Unul dintre cupluri a venit cu băiețelul de 5-6 ani. ”Pentru că vrem să învețe”, a explicat mama. Băiatul era calm, deloc timorat, filmul are o singură scenă mai dură, conform Tolo.ro.
Planul lui Iohannis pentru rezolvarea crizei politice. Care e singura soluţie pentru anticipate. Klaus Iohannis va propune un premier care să fie acceptat de PSD, astfel încât să guverneze până în decembrie. Favorit ar fi Bogdan Aurescu, ministru de Externe în guvernele Ponta şi Orban. Totuşi, Iohannis încă speră la anticipate, susţin surse politice. Preşedintele mizează pe faptul că PSD va accepta revenirea la popor de frică să nu trezească un nou val de ură în societate. Preşedintele Klaus Iohannis va aştepta mai întâi motivarea deciziei CCR, care i-a cerut să vină cu o nouă propunere de premier, apoi va face noi consultări cu partidele. Aşadar, cel puţin o săptămână şi cel mult o lună, criza politică va continua, notează Adevărul.
Ministrul Costache, discuții cu șefii hipermarketurilor: Avem stocuri de mâncare pentru o perioadă bună de timp. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că România are centre de carantină în toată ţara, cu o capacitate de 3.559 de locuri. Ministrul mai spune că, în cazul în care va apărea în România un caz de infectare cu coronavirus, „există 90 de locuri în secţiile de terapie intensivă a spitalelor de boli infecţioase”. Victor Costache a transmis că oamenii nu trebuie să intre în panică şi că nu e nevoie să îşi facă stocuri de alimente. Mai mult, spune că a discutat cu reprezentanţii supermarketurilor din România şi că nu există niciun fel de problemă în ceea ce priveşte stocurile.
Autobuzele dintr-un oraș din Cluj au dezinfectanți pentru călători, la urcare și coborâre. ”E primul și singurul oraș din România”, anunță Primăria. Dispensoare de dezinfectant pentru mâini au autobuzele electrice din orașul Turda. ”În contextul actual este foarte important să luăm măsuri concrete de protejare a populației, pentru a minimaliza posibilitatea răspândirii virușilor și a bacteriilor, motiv pentru care am decis să implementăm acest proiect”, anunță Primăria. ”În perioada următoare vom monta astfel de dispozitive în școli și grădinițe, dar și în locurile sau instituțiile aglomerate, obiective turistice sau alte instituții subordonate”. Soluția cu dezinfectant pe bază de alcool este foarte eficientă împotriva microorganismelor tranzitorii ale pielii, cum ar fi bacteriile, fungii și virusurile, arată Actual de Cluj.
Raport UNICEF: România, ultima din Europa în privința bunăstării copiilor. Vezi cine ocupă primele trei locuri în lume. România ocupă locul 80, între Rusia și Bahamas, din 180 de țări ale lumii incluse în ultimul studiu realizat de UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Lancet cu privire la bunăstarea și prosperitatea copiilor. Raportul intitulat „Un viitor pentru copiii lumii?“ a avut în vedere indicatori precum nivelul de sărăcie, nutriția, accesul la servicii de sănătate și de asistență socială, mortalitatea în rândul copiilor, nivelul de violență și alte abuzuri sau mediul unde locuiește minorul. Înaintea României se află țări din Europa, care nu fac parte din UE, precum Moldova (locul 55), Belarus (locul 35) sau Albania (locul 69), cât și țări din Asia Centrală ca Turkmenistan (locul 52), Kazahstan (59) și Uzbekistan (locul 71), potrivit Libertatea.
Premieră în CL: Judecătorii au pus 7 proiecte pe ordinea de zi, refuzate mereu de Chirica. Acestea erau iniţiate de doi consilieri liberali. Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat sunt singurii care i se mai opun lui Mihai Chirica. „Ne-am adresat instanţei care ne-a dat dreptate: primarul Chirica a încălcat legea refuzând introducerea proiectelor pe ordinea de zi a şedinţei de CL“, arată Timofciuc. Consilierii locali se vor reuni la sfârşitul acestei săptămâni în a cincea şedinţă de plen din 2020. Plenul convocat pentru vineri va bifa o premieră: 7 proiecte de hotărâre au fost introduse pe ordinea de zi în urma unei decizii judecătoreşti. Proiectele au fost iniţiate, în ultimii ani, de liberalii Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat, dar executivul a refuzat să le introducă în plen deşi există o obligaţie legală în acest sens, scrie Ziarul de Iași.
Am vorbit cu români din Italia ca să aflu cum e viața sub amenințarea coronavirus. Mulți români spun că izolarea din orașele lor a venit peste noapte și i-a luat pe nepregătite. În numai două zile Italia a devenit cea mai afectată țară din Europa și a treia din lume de Coronavirusul COVID-19. Până acum au decedat cinci persoane și au fost confirmate aproape două sute de îmbolnăviri. Cel puțin zece orașe din nordul Italiei sunt în carantină, iar în unele zone s-au impus măsuri de cod roșu. Deși panica s-a instalat în mințile oamenilor, trebuie să îți spun că nu stăm chiar așa rău. Într-adevăr, gradul de răspândire a virusului este mare, dar mortalitatea rămâne una mică, arată Vice.ro.