Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Profesorul olimpicului la matematica ajuns cersetor: uimea pe toata lumea cu inteligenta lui; Romanii invata sa gateasca in blogosfera; Valeri Kuzmin: "Istoria Romanilor" prezinta o imagine schimonosita

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Profesorul olimpicului la matematica ajuns cersetor: uimea pe toata lumea cu inteligenta lui. Liviu (36 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuti cersetori din oras, dar foarte putini sunt cei care stiu ca, in spatele mainii intinse, se ascunde o poveste cutremuratoare. In urma cu 20 de ani, Liviu era un elev genial, olimpic la matematica, care a reusit sa intre la Facultatea de Automatica. O boala psihica l-a adus insa din varf, la limita subzistentei. Pentru Liviu, zona pietonala a Alexandriei este a doua casa. Aici isi duce traiul si de aici isi castiga existenta. Zi de zi se asaza pe jos, in fata complexului comercial Winmarkt si asteapta mila trecatorilor. Cei mai multi dintre alexandreni s-au obisnuit atat de mult cu prezenta lui, ca nici nu il mai observa. Cei care ii arunca un leu sau 50 de bani o fac din inertie. Foarte putini sunt cei care cunosc drama vietii lui si cum a ajuns sa cerseasca, relateaza Adevarul.

Cum a iesit Bucurestiul din avangarda arhitecturii. Un tanar arhitect roman propune un proiect ce poate servi la vindecarea Bucurestiului haotic si spune ca in secolul XIX Capitala era cu un pas inaintea marilor metropole europene. Istoricul Neagu Djuvara crede ca „romanul a pierdut simtul stilului”. Bogdan Andrei Fezi, doctor in arhitectura al Universitatii „Ion Mincu”, propune solutii de ameliorare urbana a Bucurestiului, lansand un SOS edililor orasului. Calea care ar trebui urmata este, potrivit tanarului arhitect, cea a traditiilor europene, astfel incat visul intrerupt al arhitectului Marcel Iancu sa devina realitate. Marcel Iancu, care a marcat avangarda in arhitectura din Romania, isi dorea ca in 50 de ani Bucurestiul refacut sa fie „un oras fericit si sanatos, un oras-gradina, cu parcuri si palate”, scrie Romania libera.

Romanii invata sa gateasca in blogosfera. Bucatarii din mediul virtual au zilnic zeci de mii de vizitatori, iar in jurul blogurilor lor s-au creat comunitati vii. In ultimii doi ani, comunitatea adunata in jurul blogurilor culinare creste mai ceva ca aluatul lasat la dospit, semn ca meniurile de pe masa romanilor sunt din ce in ce mai sofisticate. Gospodina romanca nu mai gateste de mult cu cartea Sandei Marin printre cratite si ingrediente, ci apeleaza la blogurile culinare, pline de retete, de la cele mai banale si ieftine la cele complicate, fine si costisitoare, potrivit EVZ.

Reclama la Salamul Sasesc. Cum sa castigi faima, dar sa pierzi bani. Lansat de Cris-Tim in 2002, Salamul Sasesc s-a remarcat repede pe piata romaneasca a mezelurilor. Ssa-ssessc! Fetita dragalasa si sasaita, care incearca sa pronunte corect cuvantul cu prea multi „s”, sub incurajarea mamei, a devenit un personaj memorabil, transformand spotul publicitar intr-o anecdota. Lansarea sortimenului de Salam Sasesc a reprezentat pentru Cris-Tim consolidarea pozitiei pe piata de profil. In prezent, compania este liderul pietei mezelurilor si are in portofoliu cea mai cunoscuta marca de mezeluri din Romania, potrivit Mercury Research, scrie Vertical News.

Spaga, vama si partidul – 430.000 pentru sefia unui post vamal. Unde ajung banii. Procurorii DNA sustin ca mita din dosarul de la Vama Halmeu – in care au fost arestate trei persoane – a fost ceruta „in numele si pentru un partid politic si un sef de institutie”. In Incheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea a trei persoane in dosarul mitei de la Vama Halmeu, se mentioneaza ca procurorul de caz a sustinut in fata instantei ca „solicitarea unor sume atat de mari, respectiv 130.000 de euro si 300.000 de euro, in numele si pentru un partid politic, si un sef de institutie, lasand sa se inteleaga ca delegarea si numirea intr-o functie publica se fac doar pe criterii politice si nu de competenta, este de asemenea in masura sa provoace in randul opiniei publice un sentiment de insecuritate si neincredere in institutiile statului”, informeaza Gandul.

Valeri Kuzmin: „Istoria Romanilor” prezinta o imagine schimonosita. Ambasadorul a explicat relatia dintre Moldova si Rusia, procesul de integrare a Moldovei in UE, predarea in scolile din Moldova a „Istoriei Romanilor”. In Transnistria nu exista de fapt trupe rusesti. Si daca exista, ele sunt considerate o „garantie” de populatia transnistreana. „Am discutat cu mai multi diplomati europeni si i-am intrebat despre ce este vorba cand se vorbeste despre „integrare europeana”. Acestia mi-au raspuns: „Vom vedea”. In ceea ce priveste Republica Moldova, niciodata nu a fost facuta promisiunea de a-i acorda Moldovei statutul de „stat candidat” la UE. Pe agenda politica a UE nu exista aceasta problema. In ce priveste Transnistria sa nu uitam ca 20 de ani cele doua parti ale Republicii Moldova au coexistat in componenta aceluiasi stat”, a declarat Valeri Kuzmin, citat de Adevarul.

Medic despre coplata: „Spaga nu dispare”. Romanii vor plati pana la 600 lei pe an in plus pentru consultatii, dar medicii se bizuie in continuare pe „banul in plic”, pentru ca salariile lor nu vor creste considerabil. Romanii vor plati in plus pentru serviciile medicale de care vor avea parte in sistemul public de sanatate: 5 lei la fiecare vizita la medicul de familie, 10 lei la specialist si 100 de lei pentru sapte zile de spitalizare. Membrii Comisiei pentru Sanatate din Senat au dat, marti, aviz favorabil proiectului de lege prin care se va institui coplata, iar pana la sfarsitul anului normele vor fi aprobate, informeaza Romania libera.

Povestea omului care a inventat primul virus de calculator. Fred Cohen: „Daca nu o faceam eu, ar fi facut-o altii”. Doua miliarde de oameni ii poarta pica fara sa-l cunoasca. Se numeste Fred Cohen si in urma cu 26 de ani a inventat primul virus de calculator. Scuza lui este ca prin munca pe care a facut-o ulterior a dezvoltat si modalitati de a proteja computerele de amenintarile pe care le-a creat. Totul a inceput pe cand era student la Universitatea Southern California. Dupa ce in alta universitate s-a creat un „cal troian” care le permitea hakerilor sa obtina accesul in sitemul de operare al anumitor masini, Cohen s-a gandit ca respectivul „troian” poate fi programat sa se multiplice. „Stateam in sala de clasa si mi-am dat seama ca daca „troianul” s-ar putea multiplica in alte programe, atunci toate programele respective ar fi infectate, ca toti cei ce ar folosi acele programe de la alte terminale s-ar infecta la randul lor si asa mai departe”, a povestit Cohen, citat de Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro