Subiectele zilei: Programul “Masă caldă pentru elevi”. Mulți primesc sandvișuri în loc de mâncare gătită; Ghilotina electorală: câte sute de primari pierd PSD şi UDMR cu alegeri în două tururi; Un sfert dintre elevi fac 10 km pentru a ajunge la școală, iar jumătate folosesc naveta 20 de minute
Grecia: Partidul „Zorii Aurii” – un pericol extremist. Atacul împotriva jurnalistului Thomas Jacobi, colaborator al postului DW, arată că extremiștii de dreapta sunt, în continuare, un pericol în Grecia. În centrul atenției: partidul neonazist „Zorii Aurii”. Cine caută sediul central al partidului neonazist Chrysi Avgi („Zorii Aurii”), pe Aleea Mesogeion din nordul Atenei, nu-l mai găsește. Clădirea care era odinioară luxoasă a rămas goală, în jurul ei s-au deschis magazine modeste cu produse la reducere. Extremiștii de dreapta s-au mutat demult. După rezultatul foarte slab la alegerile din iulie 2019, partidul „Zorii Aurii” nu mai e în parlament și are probleme serioase cu finanțarea. Nu-i mai ajung banii nici măcar pentru chiria biroului de pe Aleea Mesogeion, conform DW.
Programul “Masă caldă pentru elevi”. Mulți primesc sandvișuri în loc de mâncare gătită. Ministerul Educaţiei vrea să extindă programul “Masă caldă pentru elevi” în 150 de şcoli. Problema este că majoritatea lor nu au o cantină unde să prepare hrana, iar copiii vor primi – aşa cum s-a întâmplat şi în trecut – un sandviş sau, în cazurile fericite, un pachet cu mâncare adus de o firmă de catering. În plus, banii pentru program nu au fost încă alocaţi iar alimentele nu ajung acum nici măcar la elevii care le-au primit anul trecut. În Sibiu, anul trecut, au fost incluse trei şcoli în programul “Masă caldă”. Cum nici una dintre ele nu avea cantină, elevii au primit mâncare adusă de o firmă de catering, arată Știrile Pro Tv.
Dezbatere aprinsă pe tema buletinelor electronice: „Ni se pune în pericol mântuirea” / „Suntem amprentați ca infractorii” Dezbaterea organizată marți de Ministerul de Interne pe tema cărților electronice de identitate a durat șase ore. Au participat preoți, reprezentanți ai Noii Drepte, reprezentanți ai Asociației Pro Decizii Informate, dar și cetățeni, majoritatea împotriva introducerii cipului. S-a vorbit foarte puțin strict pe proiect, dar s-a discutat despre masonerie, despre cum românii nu vor putea fi iertați de păcate dacă își fac noile buletine electronice și despre cum Antihristul își dorește cipul din acte pentru a-i subjuga pe creștini. MAI a pus recent în dezbatere un proiect potrivit căruia actele de identitate vechi vor fi înlocuite cu unele noi, electronice, de mărimea unui card bancar, cu cip care va conține datele biometrice, relatează Libertatea.
Ghilotina electorală: câte sute de primari pierd PSD şi UDMR cu alegeri în două tururi. Câţi ar câştiga PNL. Social-democraţii şi-ar putea înjumătăţi numărul de primari, dacă se trece la alegeri locale în două tururi. Mai exact, PSD ar putea pierde 800 de aleşi. Şi UDMR va fi afectată profund de schimbarea sistemului electoral – pierderi de 20% în teritoriu. Marele câştigător ar fi PNL, în timp ce USR-PLUS ar spera măcar la câteva zeci de primării, potrivit unor calcule făcute de partide. PSD, partidul condus de Marcel Ciolacu, numără în acest moment aproximativ 1.700 de primari. Dacă alegerile locale vor avea loc tot într-un singur tur de scrutin, social-democraţii ar reuşi să-şi păstreze o mare parte din armata de aleşi locali. Potrivit calculelor făcute în Kiseleff, partidul ar pierde puţin peste 200 de primari, notează Adevărul.ro.
Măsură radicală luată împotriva medicilor ce racolează la serviciu clienţi pentru cabinetele lor private. O decizie care a intrat în vigoare zilele trecute la Spitalul de Neurochirurgie a creat mari nemulţumiri în rândul a numeroşi medici de aici. În încercarea de a împiedica doctorii să îşi racoleze pacienţi din spital pentru cabinetele lor private, managerul unităţii a impus tuturor un număr minim de consultaţii sau servicii contra cost. El vrea astfel să aducă şi mai mulţi bani la bugetul spitalului. Exemplu: dacă pacientul doreşte o consultaţie sau un RMN peste rând, poate beneficia de aceste servicii şi în spital, pe bani, nu neapărat la privaţi, unde e mult mai scump. Decizia produce deja efecte benefice în unitate, scrie Ziarul de Iași.
Un sfert dintre elevi fac 10 km pentru a ajunge la școală, iar jumătate folosesc naveta 20 de minute. Un raport al Băncii Mondiale atrage atenția că infrastructura de transport este, pentru mulți copii din România, mediu sau greu accesibilă. Distanța parcursă pentru a ajunge la școală depășește 10 km pentru aproape 28% dintre participanți. Aproximativ 38% dintre respondenți au raportat că distanța de la locuință la școală este de maxim 3 km; 21% se deplasează între 4 și 6 km, iar 13% se deplasează între 7 și 10 km. Peste 50% dintre respondenți petrec peste 20 de minute cu naveta către și de la școală; din acest grup, aproximativ 15% petrec peste 40 minute cu naveta către și de la școală, conform Newsweek.ro.
Craiovenii au luat cu sacul produse de igienă de la UE. Periuţe chinezeşti şi pastă de dinţi bulgărească achiziţionate cu bani europeni, asta primesc persoanele defavorizate din Craiova. Începând de ieri, Primăria Craiova distribuie pachete cu produse de igienă. Acestea sunt destinate beneficiarilor de venit minim garantat (VMG) şi de ajutor pentru susţinerea familiei (ASF). Cu alte cuvinte, cele mai defavorizate categorii sociale. În total, sunt 1.620 de beneficiari (titularul dosarului şi membrii familiei). Aceştia primesc diverse produse de igienă, cum ar fi: periuţe de dinţi, pastă de dinţi, săpun lichid şi şampon atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, precum şi detergent, se arată în articolul Gazeta de Sud.