Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Rapoartele explozive ale CIA din timpul Revoluției din România, desecretizate după 30 de ani; 15 ani mai târziu – amărâții sunt uciși la fel; În ce destinaţii exotice s-au plimbat parlamentarii pe banii românilor

HotNews.ro

Rapoartele explozive ale CIA din timpul Revoluției din România, desecretizate după 30 de ani. Planul eșuat al lui Ion Iliescu. La finalul Revoluției din România, pe 28 decembrie, CIA raporta deja scepticismul popular față de FSN-ul infiltrat de comuniști, arată un document desecretizat recent. O altă observație interesantă a agenției de informații: Ion Iliescu nu ar fi intenționat, inițial, să permită pluralismul politic așa de repede. În 1990, CIA nota că ”Securitatea s-a întors”. În 28 decembrie 1989, la doar câteva zile după căderea lui Nicolae Ceaușescu, un raport CIA atrăgea atenția asupra scepticismului tot mai mare al românilor cu privire la dominația comuniștilor asupra noului guvern, potrivit Libertatea.ro.

Bolile democraţiilor şi remediile lor. Peştele de la cap se împute. Există şi o ihtiologie politică? Cât Trump e în SUA, cât SUA în Trump? Cert e, că bolile actuale ale democraţiei nu sunt străine de elitele şi de liderii lor. A căror schimbare e imperativă. Ce remedii există pentru actualul disconfort al democraţiilor, care pare sistemic? Ca să le descoperim, nu e de ajuns să analizăm noile democraţii central şi est-europene, care suferă nu doar de corupţie, brain drain acutizând probleme demografice şi de vetuste mentalităţi autoritare, întărite la rândul lor, teribil, de deformările deceniilor de fascism, comunism şi postcomunism. Trebuie diagnosticat mai întâi ce anume nu funcţionează în vechile şi solidele democraţii occidentale. În care nu liderii sunt, cu adevărat, unica sau unica mare problemă. Mai mulţi germani, relevă un sondaj YouGov, îl consideră pe preşedintele SUA un ”pericol mai mare pentru soarta păcii mondiale” decât criminali în masă, dictatori şi terorişti de stat sângeroşi, notează DW.

15 ani mai târziu – amărâții sunt uciși la fel. „Audi! N-a intrat în nicio depășire, nu era nimic în față. A părăsit banda și a intrat pe cealaltă bandă. Loganul venea normal de la Pitești. Eram în spatele lui (a lui Daniel Chițoiu, n.red.)”, a spus martorul. Daniel Chițoiu, secretar general al ALDE, a fost implicat joi dimineață într-un accident rutier pe DN7, în localitatea Zamfirești din județul Argeș, pe Dealul Negru. El conducea o mașină Audi și a lovit frontal un autoturism Dacia Logan. Șoferul Loganului, în vârstă de 82 de ani, și o femeie de 73 de ani, pasageră, au murit. 2 august 2004. De la Dacia neagră cu număr mic la gip. Iată una dintre sintezele posibile ale chenzinei de ani trecuţi de la Ceauşescu încoace. „Lumea bună“ de pe vremuri ţinea şi ea să-şi afişeze distanţa faţă de „guvizi“ (apud Sechelariu), dar o făcea doar prin culoare şi număr, Dacia era tot Dacie, potrivit Republica.

7 luni fără Dragnea. Care e moștenirea liderului PSD. La 27 mai 2019, președintele PSD intra pe poarta penitenciarului Rahova, în uralele și huiduielile privitorilor. Dragnea a dispărut de pe scena politică, PSD a ajuns în opoziție, dar efectele măsurilor luate au rămas. Noua guvernare PNL se chinuie acum să descâlcească moștenirea pesedistă. Deși e în închisoare de șase luni, propuneri ale fostului lider PSD sunt încă votate în Parlament, după o perioadă în care s-au aflat în stand-by. O parte dintre cele mai scandaloase inițiative ale regimului Dragnea, precum recursul compensatoriu, au fost abrogate cu sprijinul noii conduceri a PSD. Totuși, abrogarea nu va avea efecte pe termen scurt: deținuții încarcerați în prezent vor continua să beneficieze de legea cea mai favorabilă, adică de recursul compensatoriu, arată Newsweek.com.

Let’s get Brexit done. Who is on the losing side? Nimic nu este definitiv la scara istoriei. În 1989, comunismul dispărea din Europa de Est după 44 de ani de la instaurare, iar în 1991 dispărea din Uniunea Sovietica după 74 de ani de la instaurare. Ei bine, la anul, pe 31 ianuarie 2020, Uniunea Europeana va rămâne fără Marea Britanie, după 47 de ani de conviețuire. O breșă majoră se creează în mersul istoriei, așa cum îl credeam pana astăzi: Uniunea Europeană pierde un stat, în loc sa câștige altele noi. Și ce stat! A șaptea parte din economia Uniunii (14%) și 13% din populația Uniunii. Atât înseamnă astăzi Marea Britanie pentru Europa. Va fi ca și cum cineva își pierde o mână și un plămân în același timp, scrie Ziare.com.

Valentina Carastan: „Trebuie să ai mult curaj în R. Moldova ca să iei de coarne viața, în special a unei primării.” Cum s-au răsfrânt neînțelegerile de la vârful puterii asupra comunităților din Republica Moldova? În ce măsură primarii sunt afectați de schimbările frecvente de guvern? Or, în 2019, trei guverne s-au perindat la cârma țării. Aceste și alte întrebări în interviul de bilanț realizat cu primarul satului Slobozia Mare, Valentina Carastan. Să vă zic ce am pățit eu în 2007, când candidam la funcția de primar. Deci, oponenții mei mergeau cu o mașină decapotabilă prin sat, cu o tobă, băteau în tobă, și strigau: „Nu votați baticul, broboada, femeia!”. Iată așa experiență am avut, dar peste ani au înțeles că se lucrează și s-au retras. Slobozia Mare este un sat cu 6.000 de locuitori. Întotdeauna la conducere au fost bărbați, în toate domeniile și ei nu înțelegeau cum o femeie acum să conducă o localitate atât de mare”, potrivit Europa Liberă.ro.

În ce destinaţii exotice s-au plimbat parlamentarii pe banii românilor. Djibouti, Uruguay sau Paraguay, printre deplasări. Mai mulţi deputaţi au mers în deplasări oficiale, pe banii statului, în destinaţii aflate la mii de kilometri de România, pentru a participa la diferite reuniuni, mai mult sau mai puţin importante. Printre ţările văzute de aleşi au fost fost Djibouti sau Paraguay. Parlamentarilor li se poate deconta cazare, transportul şi diurna pentru deplasările în străinătate. Pe lângă vizitele oficiale în state din UE sau pentru evenimente majore din Statele Unite, Canada sau China, aleşii au mers şi în ţări considerate exotice. În luna februarie, deputatul Ştefan Muşoiu (PSD) a mers trei zile la Hanoi (Vietnam) pentru a participa la o reuniune a Adunării Parlamentare a Francofoniei, arată Adevărul.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro