Subiectele Zilei: Revolutia antibirocratie. Lista hartiilor taiate de Guvernul Ciolos; Criza de sange fara precedent in mai multe spitale din Romania. Medicii ii roaga pe oameni sa mearga sa doneze; Afacerile negre cu sturioni din Dunare produc milioane de euro
Revolutia antibirocratie. Lista hartiilor taiate de Guvernul Ciolos. Executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care simplifica procedurile birocratice pe care cetatenii trebuie sa le parcurga in relatia cu institutiile administratiei publice: fara copii dupa documente, comunicare electronica si eliminarea unor taxe extrajudiciare sau comasarea lor. Guvernul a aprobat in sedinta de marti Ordonanta de Urgenta care prevede masuri menite sa duca la debirocratizarea institutiilor, printre acestea numarandu-se reducerea situatiilor in care se cer copii legalizate la notar dupa documente, obligatia sa se primeasca copii si in format electronic, plata online a amenzilor si taxelor de timbru, dar si scutirea cetateanului de a obtine cazierul judiciar. In urma adoptarii actului normativ care vizeaza debirocratizarea, prin programul „Comisia de taiat hartii”, institutiile publice vor fi obligate sa reduca situatiile in care se solicita depunerea anumitor documente. „Am reusit sa punem astazi pe masa Guvernului un pachet de masuri care speram noi sa simplifice viata cetatenilor, a contribuabililor”, a declarat premierul Dacian Ciolos, la inceputul sedintei de Guvern, scrieAdevarul.
In timp ce CEDO ne ameninta cu o amenda de 80 de milioane de euro pe an. Administratia Nationala a Penitenciarelor plimba presa prin puscarii ca sa se vada ce bine traiesc detinutii. Romania risca o amenda anuala uriasa de la CEDO, daca nu-si imbunatateste conditiile de detentie. Ministerul Justitiei nu are bani nici pentru amenda si nici pentru schimbarea situatiei. Ieri, sefii puscariilor au incercat o lovitura de imagine. EVZ a fost la Poarta Alba si Rahova. ANP a reusit sa-si dea cu stangul in dreptul Multe puscarii din tara au organizat, ieri, „Ziua portilor deschise”, pe motivul ca miercuri vor fi sarbatoriti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii gardienilor din penitenciare. In fapt, ANP a incercat sa profite pentru a arata ce conditii bune si foarte bune au detinutii din Romania. Si numai pe alea le-au aratat. E greu de crezut ca ar fi expus opiniei publice tocmai punctele vulnerabile ale sistemului, in contextul in care, in martie Romania a fost condamnata la CEDO pentru conditiile din penitenciare, iar in curand ar putea fi obligata sa plateasca despagubiri uriase. Chiar ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a confirmat ca suma cu care va fi amendata Romania va fi de 80 de milioane de euro pe an, daca nu va convinge CEDO, pana in septembrie, ca situatia din penitenciare s-a imbunatatit considerabil, anuntaEVZ.
Firea cere o rectificare bugetara de 3,5 mil. de euro pentru rezolvarea problemei RADET. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune ca va solicita o intalnire cu premierul Dacian Ciolos si cu ministrul Energiei, pentru a rezolva problema RADET. Pentru reparatiile urgente, la cele mai vechi dintre retele, este nevoie de 3,5 milioane de euro, bani pe care Firea vrea sa-i obtina propunand in Consiliul General de saptamana viitoare o rectificare bugetara, cu mentiunea ca banii sa nu poata fi transferati in conturile poprite de catre ELCEN, pentru ca suma sa poata fi utilizata strict pentru remedierea problemelor. „Maine ma voi intalni si cu conducerea ELCEN, voi solicita o intalnire si la premierul Ciolos si la ministrul Energiei. (…) In acest moment, suma care este necesara pentru reparatiile urgente, pentru retelele cele mai imbatranite, este de aproximativ 3,5 milioane de euro”, a spus Gabriela Firea, informeazaGandul.
Afacerile negre cu sturioni din Dunare produc milioane de euro. Romania a interzis pescuitul la sturion cu 10 ani in urma, iar recent prohibitia a fost prelungita cu inca cinci ani. Cu toate acestea, braconajul este in floare, iar Ministerul Mediului se declara coplesit. Daca pana in se colul al XX-lea pestele era considerat mancarea saracului in Romania, in ultimii ani carnea de peste a devenit mai scumpa decat cea de porc. Un kilogram de crap de acvacultura – pentru ca cel salbatic este o raritate – costa 15 lei kilogramul. De ce se intampla astfel? Pentru ca in acest moment cantitatea de peste din raurile interioare, dar si din Marea Neagra a ajuns la nivelul de 10% din ce era pe la mijlocul secolului trecut, conform datelor Facultatii de Biologie Bucuresti. In ultimii ani, pescarii de pe Dunare, care traiesc din aceasta meserie, scot din ce in ce mai des plasele goale, scrieRomania Libera.
Criza de sange fara precedent in mai multe spitale din Romania. Medicii ii roaga pe oameni sa mearga sa doneze. Apel pentru viata! Bolnavii Romaniei au mare nevoie de sange. Spitalele se confrunta cu o noua criza, iar medicii ii roaga pe oameni sa mearga sa doneze. Cererea unitatilor sanitare este cel putin dubla fata de oferta centrelor de transfuzii. Oamenii au inceput sa se mobilizeze in ultimele zile si au venit la centrul de transfuzii din Bucuresti pentru a dona sange. Toader Mocanu are cancer. Omul este din Bacau si a fost internat la spitalul Fundeni. De saptamani intregi asteapta donatori pentru grupa de sange O1 pozitiv. In aceeasi situatie sunt sute de bolnavi doar la Institutul Clinic Fundeni. Medicii de aici confima ca niciodata situatia nu a fost atat de disperata, anuntaStirileProtv.ro.
Gabriel Oprea s-a regasit cu Ontanu in boxa acuzatilor de la Curtea Suprema. In timp ce in UNPR se duc discutii privind aliantele politice, doi dintre fostii lideri ai organizatiei politice s-au intalnit, din intamplare, la Curtea Suprema. Gabriel Oprea l-a privit pe Neculai Ontanu cum a fost adus incatusat in boxa arestatilor. In ultimii ani, cei doi politicieni faceau si desfaceau majoritati in Parlament. Sistemul informatic al instantelor i-a adus pe fostul ministru al Afacerilor Interne, senatorul Gabriel Oprea (55 de ani), in aceeasi sala de judecata cu partenerul sau politic, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Ontanu (66 de ani). Cei doi sunt buni prieteni, de aproape 15 ani, au fost colegi in organizatia PSD Bucuresti, ambii sunt generali in rezerva, au fondat impreuna UNPR. In plus, Oprea a fost coordonatorul stiintific al lucrarii de doctorat a lui Ontanu. Fostul primar este in arest din martie 2016 si e acuzat ca ar fi primit mita doua terenuri de la afaceristii Cristi Borcea si Dragos Dobrescu. Ontanu a cerut ieri Curtii Supreme sa fie cercetat in stare de libertate, informeazaAdevarul.