Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Romania a cistigat procesul cu Ucraina pentru niste privati; Finantele pregatesc dublarea pretului la bautura; Functionarii publici fac greva generala, politistii vor sa inchida sectiile, iar Basescu ataca bancile la origini

HotNews.ro

Romania a cistigat procesul cu Ucraina pentru niste privati. De mai bine de 40 de ani, intre Romania si Ucraina exista o disputa pe tema delimitarii platoului continental al Marii Negre. Miza este destul de simplu de enuntat: in subsolul acestui platouas se gasesc peste zece milioane de tone de titei si cam o suta de miliarde de metri cubi de gaze naturale. In 1997, dupa ce cele doua tari au semnat un tratat bilateral, a inceput o serie de 24 de runde de negocieri, incheiate – fiecare – fara vreun rezultat de comun acceptat. Asa ca, in 2004, Romania s-a adresat Curtii Internationale de Justitie de la Haga, pentru ca platouasul sa fie impartit intre cele doua tari fara sa se supere nimeni. Iar azi, pe 3 februarie 2009, Curtea de la Haga a anuntat verdictul: AM CISTIGAAAAT!!! Probabil va asteptati sa se ieftineasca gazul, sa se injumatateasca pretul benzinei si, pentru ca nu ne-am mai milogi la rusi dupa gaze, sa avem tupeul sa le cerem si tezaurul inapoi. Ei bine, nu va fi deloc asa. Pentru simplul motiv ca bucata de platouas continental dupa care salivam nu va fi a noastra, nici a urmasilor urmasilor nostri, ci a contemporanilor nostri capitalisti de la Petrom si Sterling (companie de petrol si gaze engleza), scrie Academia Catavencu.

Finantele pregatesc dublarea pretului la bautura. Nu s-au hotarat de cand. Patronii se tem ca fenomenul contrabandei va acapara 50% din piata. Producatorii de tigari se ofera sa plateasca accizele lunare mai devreme. Dublarea preturilor la bauturile alcoolice si scumpirea cu 50% a tigarilor. Acestea vor fi efectele propunerii guvernamentale de majorare a accizelor, care le-au fost prezentate ieri, la Ministerul Finantelor, reprezentantilor producatorilor din cele doua domenii de activitate. Si totusi, dupa cum spun acestia din urma, Guvernul nu are nici o propunere oficiala de crestere a accizelor, nefiind precizata nici data de la care ele ar putea intra in vigoare, scrie Gandul.

Patru luni de „inghet“ salarial. Guvernul a obtinut un timp de ragaz de cateva luni inainte de a discuta din nou despre lefuri. Orice modificare adusa veniturilor personalului bugetar va avea loc dupa 15 aprilie si va lua in calcul performantele economiei in primele trei luni ale anului. „Daca economia decoleaza, se poate vorbi de cresteri salariale mai mari de 5%, daca nu, in cel mai rau caz, vom avea in acest an majorari cu rata inflatiei, in doua transe“, a declarat Ovidiu Jurca, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS). Executivul a evitat sa discute despre salariile profesorilor, cu toate ca in proiectul de buget Educatia si-a calculat o dublare a cheltuielilor cu personalul, informeaza EVZ.

Functionarii publici fac greva generala, politistii vor sa inchida sectiile. Profesorii nu vor sa auda decat de Legea 50%. Doar CNSLR Fratia crede ca poate negocia cresterea salariilor, pe 15 aprilie. Sindicatele nu sunt impacate cu forma finala a proiectului de buget, asa cum a fost ea stabilita luni seara. Dupa negocierile-maraton de sase ore de la Guvern, liderii sindicali au iesit suparati. Ei acuza ca proiectul este neclar, incomplet si inechitabil si cer ca acesta sa nu fie trimis imediat in Parlament, ci sa mai fie amanat, scrie Gandul.

Ce carti fura romanii. Anul trecut, din rafturile librariilor au disparut volume despre diete, tratate de drept, carti de buzunar si volume de Coelho, J.K. Rowling si Salman Rushdie. Romanii nu se incumeta prea des sa „subtilizeze“ carti din librarii, insa atunci cand o fac iau de la tratate de drept, DEX-uri, ghiduri turistice si de viata sanatoasa la volume cartonate, de sute de pagini, ca „Harry Potter“, „Istoria uratului“ sau „Versetele satanice“. Obiceiul e practicat si in librariile occidentale, topurile cartilor preferate de cleptomani si hotii de ocazie fiind alcatuite frecvent in Marea Britanie sau Statele Unite, scrie EVZ.

Repartitoarele umfla factura indiferent de temperatura camerei. Sute de familii vor sa renunte la serviciile firmelor de repartitoare. Pana la inceputul lunii octombrie a acestui an, cand va expira termenul-limita pana la care vor trebui montate astfel de aparate de repartizare a costurilor in fiecare apartament racordat la sistemul central de incalzire, valoarea estimata a pietei va fi de peste 130 de milioane de euro, scrie Gardianul.

Inapoi la familia care l-a trimis la cersit. Instanta a decis ca Gratian Gruia trebuie sa locuiasca impreuna cu rudele sale. Judecatorii de la Curtea de Apel Timisoara au decis ieri ca Gratian Gruia, baietelul de 4 ani trimis la cersit in Italia de propria bunica, trebuie sa se reintoarca la mama sa naturala. Atat tatal copilului, cat si reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia si Drepturile Copilului (ANPDC) sustin ca exista riscul ca micutul sa ajunga din nou cersetor, scrie EVZ.

Basescu ataca bancile la origini. Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania nu este dispusa sa crediteze bancile cu actionariat strain de pe teritoriul national. Seful statului roman a atras atentia, aseara, la intoarcerea din prima sa vizita de stat in Republica Ungara, ca “bancile romanesti sunt solide, dar cei care detin actionariatul majoritar au obligatia sa continue sa asigure bancilor din Romania necesarul de resurse pentru finantarea activitatilor economice de pe piata romaneasca”. Traian Basescu a insistat asupra faptului ca “statul roman nu are obligatia de a se imprumuta pentru a substitui obligatiile bancilor-mama care au actionariat majoritar in bancile romanesti”. “Nu pot fi fericiti la privatizare si sa nu isi faca obligatii fata de economia romaneasca mai tarziu”, a mai spus presedintele Basescu, citat de Cotidianul.

Topul penitenciarelor „nesanatoase” si gala infractorilor care se imbolnavesc mai des. Craiova, Jilava si Galati – puscariile de unde se iese cel mai usor pentru a nu te mai intoarce niciodata. Criminalii, escrocii si hotii au o sanatate mai subreda decat ceilalti detinuti. Statisticile oficiale furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) arata ca anumite puscarii “produc” un numar mai mare de detinuti care se imbolnavesc atat de grav incat judecatorii le permit intreruperea executarii pedepsei. Si pentru ca mediul penitenciar nu le prieste, condamnatii uita sa se intoarca de unde au plecat. Potrivit acestui criteriu, pe primul loc se situeaza Penitenciarul de maxima siguranta Craiova, unde 19 infractori nu s-au mai intors. Pe locul doi se afla Penitenciarul Jilava, cu 11 infractori “disparuti”, iar pe locul trei – Penitenciarul Galati cu 10 cazuri similare, scrie Gandul.

Noul stadion, Fat- Frumos din fier-beton. Autoritatile romane promit ca arena de la Bucuresti se va ridica mai repede si mai ieftin decat constructiile din alte tari. Pe 29 ianuarie, Bucurestiul era ales, la Nyon, in cadrul sedintei Comitetului Executiv al UEFA, drept gazda pentru finala editiei 2012 a Europa League, mostenitoarea actualei Cupe UEFA. Capitala Romaniei primea astfel onoarea de a gazdui, pentru prima oara in istorie, un eveniment fotbalistic de o asemenea anvergura. O mica neliniste plana asupra sarbatorii: arena pe care urmeaza sa aiba loc evenimentul nu exista deocamdata. Temerile au fost repede risipite, scrie EVZ.

Autoritatile au demolat 70% din barurile de pe plajele din Mamaia. Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a demolat, in doar doua zile, peste 70% din beach-barurile si constructiile provizorii din statiunea Mamaia. Potrivit purtatorului de cuvant al DADL, citat de NewsIn, „muncitorii si utilajele DADL au finalizat demolarea la 70% din amenajarile de plaja din statiunea Mamaia”, acesta precizand ca ceilalti proprietari au preferat sa-si darame singuri constructiile, scrie Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro