Subiectele Zilei: Scandal fara precedent: Anarhie cu epoleti la Interne; Cum arata legea salarizarii – Varianta discutata in sedinta coalitiei; Singurul interviu dat de Nicu Ceausescu presei romane; Povestea miracolului de la Perieti
Scandal fara precedent: Anarhie cu epoleti la Interne. Desi superiorii i-au cerut demisia in urma rafuielii sangeroase dintre interlopi, sustinut de subalternii obedienti, seful Politiei Neamt tine cu dintii de scaun. De la protestul ilegal al politistilor – organizat la jumatatea lunii septembrie si care a provocat demisia ministrului Vasile Blaga (acesta incercand sa-i pastreze astfel in functii pe seful politiei si pe cel al jandarmeriei) – si pana la scandalul de la Piatra-Neamt (unde seful inspectoratului judetean, care a pierdut de mult controlul asupra clanurilor interlope, refuza sa-si dea demisia de onoare), atmosfera care domneste la Interne poate fi exprimata simplu astfel: anarhie. Numirile in functie, „dictate de considerente politice sau de simpatii personale si care merg de la varf pana la sefii de post”, dupa cum au acuzat in nenumarate randuri liderii sindicali si dupa cum au recunoscut public, in ultima perioada, chiar maimarii ministerului, il pun acum la grea incercare pe ministrul Traian Igas. Motivul: acesta se confrunta cu un „razboi” fara precedent intre generalii sai, scrie EVZ.
Cum arata legea salarizarii – Varianta discutata in sedinta coalitiei. Dupa o sedinta de trei ore, liderii Coalitiei au trasat axele salariale pentru bugetari pentru anul 2011. Sunt vesti bune, avand in vedere ca acestia, in mod unitar, isi vor recupera 15% din cei 25% pierduti in cursul acestei veri. Mai mult, cei care au venituri sub 1.000 de RON vor beneficia de o atentie speciala din partea Guvernului pentru a trece peste aceasta perioada dificila. „Toata lumea vrea sa faca doua lucruri: sa majoram veniturile pe care le au bugetarii si pe cei care au venituri sub 1.000 de RON sa-i ajutam intr-un fel sa treaca peste aceasta perioada dificila, pentru ca o majorare cu 25%- cat ar insemna revenirea- pe veniturile pe care are statul astazi este imposibil. Si-atuncea majorarea pe care am incercat sa o fortam cu o doza destul de mare de risc dupa parerea mea ar fi de 15% unitar”, a declarat, pentru Gandul, liderul minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian.
Politistii, scut pentru infractori. Relatiile stranse dintre interlopi si politisti, arhicunoscute la nivel local, ii iau mereu prin surprindere pe sefii de la Bucuresti care iau masuri doar cand e prea tarziu. Capetele politistilor sunt cerute doar atunci cand infractorii se impusca in vazul lumii, iar cardasia dintre acestia si oamenii legii nu mai poate fi tinuta sub pres. Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Dan Fatuloiu, i-a cerut, ieri, demisia sefului Politiei Romane, chestorul Petre Toba. Motivul: management defectuos. Dan Fatuloiu este insa cel care l-a numit pe Aurel Soric in functia de sef al IJP Neamt, in 2006. Nici chestorul Petre Toba si nici Dan Fatuloiu nu au aflat insa de tovarasia lui Soric cu interlopul Gheorghe Mararu decat dupa uciderea celui din urma. Relatia dintre politist si infractor era bine-cunoscuta in judetul Neamt, iar comisarul-sef Aurel Soric nici macar nu s-a sfiit sa recunoasca public acest lucru, informeaza Adevarul.
Povestea miracolului de la Perieti. Romania Libera prezinta incepand de astazi povestile unor intreprinzatori care la inceputul secolului trecut au fost deschizatori de drumuri in domeniile in care au activat. Dupa razboi, multi dintre ei au infundat puscariile comuniste. Cea mai mare ferma pentru producerea semintelor din Europa de Est a existat in apropiere de Slobozia, intre anii 1934 si 1949. Aceasta realizare de exceptie apartine diplomatului Aureliu Popescu, care si-a propus atunci sa protejeze agricultura de importurile de seminte scumpe. In ciuda acestui succes, in 1950, comunistii l-au aruncat in inchisoare. Din punct de vedere al agriculturii, Romania anilor ’30 semana foarte mult cu cea de astazi, cand peste 90% din legume sunt din import. La fel si semintele pentru legume. Cum era in perioada interbelica? Situatia era descrisa de Consiliul Superior Economic: majoritatea semintelor pentru legume erau aduse din Olanda, Bulgaria, Ungaria si Germania. Tara noastra avusese la vremea aceea o experienta stupida cu importurile din Bulgaria. Vecinii nostri ne-au vandut rapita, in loc de varza, si sfecla de furaj, in loc de sfecla rosie, scrie Romania Libera.
Casa Capsa ”rontaie” din Casa Poporului. Un apropiat al lui Nastase deruleaza contracte cu Senatul si Camera. Societatea unui apropiat al liderului Partidului Social Democrat Adrian Nastase este beneficiarul unor contracte de lucrari cu Parlamentul Romaniei prin incredintare directa, fara ca autoritatea contractanta sa publice pe site-ul SEAP, privind achizitiile publice, un anunt de participare si fara sa organizeze in acest sens licitatii deschise. Este vorba despre societatea TC Carpati SA, firma apartinand lui Marian Bucur, proprietarul localului „Casa Capsa”, care deruleaza, prin incheierea unor acte aditionale, lucrari la drumul de acces catre Camera Deputatilor. Contracte similare de lucrari sunt derulate de firma lui Bucur si cu Camera superioara a Parlamentului, anunta Puterea.
Centrul Civic al lui Ceausescu, reinviat. Primaria Capitalei vrea sa schimbe la fata centrul orasului, prin popularizarea monumentelor si reabilitarea zonelor vechi. Crearea unor spatii de promenada si relaxare in jurul Palatului Parlamentului, reconfigurarea marilor piete ale Capitalei, reabilitarea bulevardului Unirii, sunt doar cateva din planurile prevazute in Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU), care, daca ar fi pusa in practica, ar revitaliza zona centrala a Capitalei. Concret, in strategie se propune crearea unei infrastructuri rutiere si pietonale adecvate, care sa rezolve problema traficului, a parcarilor, dar si sa nasca noi spatii pietonale si sa puna intr-un circuit facil monumentele istorice si obiectivele turistice, informeaza EVZ.
680 de romani au masini mai scumpe de 200.000 de euro. Ce fiu de rege al asfaltului conduce cea mai scumpa masina din tara. Masinile de lux reprezinta 6% din piata totala a autoturismelor din Romania. Costelus Casuneanu, care are cea mai rapida masina din tara, se plange ca e depasit de Dacii Logan. Automobilele de lux reprezinta sase la suta din toate automobilele inmatriculate in Romania. Dintre acestea, 680 sunt automobile care costa peste 200.000 de euro, conform publicatiei Ziarul Financiar. Cea mai scumpa masina din tara este si cea mai scumpa din lume (exceptand piesele de colectie) si anume un Bugatti Veyron in valoare de 1.6 milioane de euro. Automobilul ii apartine lui Costelus Casuneanu, fiul lui Costel Casuneanu, supranumit si „Regele asfaltului”. Masina este echipata cu un motor W16 de 8,0 litri. Propulsorul dezvolta 1.001 CP, iar viteza maxima ajunge la 407 km/h. Automobilul poate ajunge la 100 km/h in doar 2,5 secunde, iar viteza de 200 km/h este atinsa in 7,3 secunde, scrie Gandul.
Singurul interviu dat de Nicu Ceausescu presei romane. Cititi in numarul din noiembrie al revistei „Historia” fragmente din interviul dat de Nicu Ceausescu publicatiei „Tribuna” din Sibiu. In iunie 1990, inchis fiind la Penitenciarul din Aiud, fiul cel mic al dictatorului acorda un interviu amplu, in exclusivitate, ziaristilor sibieni Lucian Jiman si Rudolf Kamla. Pentru cititorii revistei „Historia” au fost alese – din interviul publicat in „Tribuna”, in perioada 19-26 iunie 1990 – acele fragmente care ne dezvaluie felul in care a trait Nicu Ceausescu, prim-secretar al Comitetului Judetean PCR Sibiu, cutremurul politic din decembrie 1990. Au fost selectate, de asemenea, fragmente care dau seama de prapastia care-l separa de tatal sau, in materie de politica, expresie a conflictului dintre generatii. Iata, mai jos, cateva dintre raspunsurile lui Nicu cat priveste relatia sa cu Nicolae si Elena Ceausescu, informeaza Adevarul.