Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Scandal în PSD pentru şefia ASF, ciolanul de 15.000 de euro. Ponta negociază un post pentru tata-socru; O pană de curent de un minut a afectat emisia TVR. Tehnicienii vorbesc de una dintre cele mai grave avarii de după 1989

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Scandal în PSD pentru şefia ASF, ciolanul de 15.000 de euro. Ponta negociază un post pentru tata-socru. Senatorul Daniel Zamfir, trecut pe la PNL şi ALDE, în prezent la PSD, trage sfori pentru a fi numit la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Zamfir e susţinut de Gabriela Firea şi de Lia Olguţa Vasilescu. Însă Marcel Ciolacu şi Victor Ponta au alt plan: vor să-l trimită la ASF pe vicepreşedintele Curţii de Conturi, Nicu Marcu, astfel încât postul de la Curtea de Conturi să rămână liber pentru Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, scrie Adevărul.

O pană de curent de un minut a afectat emisia TVR. Tehnicienii vorbesc de una dintre cele mai grave avarii de după 1989. O pană de curent de aproximativ un minut, care a avut loc la 18.30, a dat peste cap emisia Televiziunii Publice. La reluarea alimentării cu energie electrică nu au mai pornit o parte dintre sistemele de producție ale instituției, iar jurnaliştii nu au mai putut monta materialele care urmau să fie difuzate, relatează Libertatea.

Ceremoniile realităţii: Avocatul Poporului sau Avocatul Diavolului? Bătălia acerbă pentru meseria de șef al instituțiilor publice este una dintre primele cauze ale corupției. Instituțiile-persoane lucrează împotriva cetățeanului. În societățile democratice cu o tradiție de sute de ani, instituțiile statului funcționează singure indiferent de balansul puterii politice. Sigur că se fac și aici schimbări la vîrful acestora, însă osatura, coloana vertebrală rămîne aceeași, în serviciul cetățeanului, de la o guvernare la alta, notează Deutsche Welle

Tot mai mulți studenți străini învață în România. Pentru că tinerii români pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate, precum Tanzania, Kuweit sau Nigeria. Profesorii participă la târguri și merg în licee pentru a-i convinge pe tineri să studieze la noi. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2019, au fost cei mai puțini studenți români care și-au luat diploma la universitățile din România. În același timp, a crescut numărul străinilor înscriși la facultățile noastre, potrivit Știrile Protv.

Viața într-un centru de stat: La spălat baia, pe post de „încurajare a atașamentului”. În decembrie, apăreau imagini dintr-un centru de stat pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități, din Urlați, Prahova. Newsweek România a obținut raportul vizitei de monitorizare, care arată cum oamenii din centru sunt puși la muncă și îngrijiți precar. La Centrul pentru adulți cu dizabilități din Urlați, județul Prahova, oamenii internați erau puși să spele băile, ca „încurajare a atașamentului între beneficiari”, dar și din lipsa personalului și erau puși să le dea de mâncare altor persoane internate, care erau nedeplasabile.

Nu vedem, totuși, problema?! De ce a fost nevoie de Irina Rimes ca să-l facem pe Brâncuși cool printre adolescenți. Spiritele în social media s-au inflamat în ultimele zile, iar societatea s-a polarizat în tabere (mai ceva ca la o cădere de guvern – ce să vezi, asta chiar s-a întâmplat deunăzi!) pentru că Irina Rimes (Rîmeș) a fost desemnată ambasador onorific al Zilei „Brâncuși” 2020. Trebuia să accepte domnișoara Rimes această demnitate? Și acest punct e discutabil. După unii, dacă nu ești competent într-o speță, e recomandabil să stai deoparte. După alții, „everything goes”, scrie Republica.

Tot mai mulți tineri bine plătiți cad în patima alcoolului. Care sunt principalele motive. Specialiştii Institutului de Psihiatrie “Socola” din Iaşi scot la lumină un adevăr dureros. Numărul dependenţilor de alcool a crescut în ultimul an cu 20% şi îngrijorător este că sunt tot mai tineri. S-a schimbat şi categoria din care fac parte. Nu mai sunt atât de mulţi oameni săraci din mediul rural, ci mai degrabă din oraşe. În plus, au serviciu şi sunt plătiţi decent, relatează Știrile Protv.

Încotro merge Partidul Democrat în epoca post-Plahotniuc? Fruntaşii partidelor Democrat şi al Socialiştilor au negat azi că ar fi discutat la întrevederea de luni seara cu președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu oficializarea unei coaliţii guvernamentale. Participarea la acea întrevedere a conducerii PD, în noua sa garnitură în care nu se mai regăsesc nume sonore ca Andrian Candu, Sergiu Sîrbu şi Vladimir Cebotari, pare însă să scindeze formațiunea, care negociază în paralel cu Blocul ACUM votarea unei declarații privind ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova, scrie Europa Liberă.

Toate momentele în care viceprimarul Bădulescu a jignit femeile în stilul Paraziții. În urmă cu câteva zile, viceprimarul de la PSD s-a luat din nou de consiliera USR Ana Ciceală. „Tot ce ați reușit până acum în viață a fost să dormiți cu domnul Goțiu pe nisip, prin parcuri”, i-a „aruncat-o” Bădulescu Anei Ciceală, într-o ședință a Consiliului General. Derapajul viceprimarului nu e nici primul și, dau acum la pariu cu oricine se bagă, nici ultimul, relatează Vice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro