Subiectele Zilei: Secretele Revolutiei din '89, deconspirate de fostul sef al Securitatii, generalul Vlad, dupa 26 de ani de tacere: "Nu am fost cooptat in FSN pentru ca nu faceam parte din "Cupola""; Vicepresedintele sindicatului politistilor din Vrancea: "Avem echipamente de proasta calitate. Uneori, scoatem bani din buzunar"; Etica, pragmatismul si perdelele de ceata
Secretele Revolutiei din ’89, deconspirate de fostul sef al Securitatii, generalul Vlad, dupa 26 de ani de tacere: „Nu am fost cooptat in FSN pentru ca nu faceam parte din „Cupola”” Fostul sef al Securitatii din timpul evenimentelor din decembrie 1989, generalul Iulian Vlad, a facut, joi, primele declaratii publice, dupa 26 de ani, in legatura cu imprejurarile in care a fost rasturnat regimul comunist. Acesta a spus ca el si generalul Guse nu au fost cooptati in ceea ce s-a numit „Cupola”, adica Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN), scrie Adevarul.
Am vorbit cu barbatul care refuza sa mai manance si sa bea apa, pana ce Oprea nu va fi demis Jurnalistul Robert Veress este, de luni de la ora 12, in greva foamei si a setei si spune ca nu va renunta pana cand Gabriel Oprea nu isi va da demisia sau va fi demis pentru moartea politistului Bogdan Cosmin Gigina. Veress nu este interesat, acum, daca Gabriel Oprea avea sau nu dreptul sa fie insotit, la acea ora, de o coloana oficiala. Zice ca asta e treaba justitiei. Decizia de a intra in greva foamei a fost luata din cauza comportamentului ministrului de Interne, de dupa producerea accidentului. Veress nu vrea sa moara, pentru ca ii place viata lui – are trei copii, conduce o redactie si, la 47 de ani, are 17 ani de presa in spate. VICE a stat de vorba cu el pentru a afla ce l-a determinat, ca jurnalist, sa aleaga aceasta forma de protest, scrie Vice.
Vicepresedintele sindicatului politistilor din Vrancea: „Avem echipamente de proasta calitate. Uneori, scoatem bani din buzunar” Agentul sef principal Ciprian Grosu, de la Politia municipiului Focsani, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca de cand lucreaza in sistem, din 1996, au fost frecvente situatiile in care din banii proprii si-a luat cele necesare la serviciu, a alimentat masina pentru a merge la interventii si chiar si-a achizitionat echipamente de protectie sau piese pentru autovehiculele din dotarea inspectoratului, el adaugand ca echipamentele primite de catre angajatii din Politie sunt de proasta calitate, ceea ce le afecteaza sanatatea, transmite corespondentul MEDIAFAX, conform Gandul.
Poveste de la „Martisor”, dupa ce a adormit Mitzura Fiica lui Tudor Arghezi se va odihni alaturi de ilustrul sau tata si de cainele copilariei sale, Zdreanta. Noua „stapana” a conacului e catelusa Lola. E surda si lovita de o masina. O toamna implacabila s-a imprastiat prin livada de ciresi si visini ai Domeniului Martisor. Culorile ei se imbina armonios, daca nu-ti ridici privirea catre blocurile mucegaite, ca niste bube, cum le-ar fi spus, probabil, poetul adormit. Daca pana ieri, in curte se aflau trei morminte, de acum incolo o cruce noua va completa tabloul depresiv al unui cimitir mic si ciudat. Langa Tudor Arghezi si sotia sa, Paraschiva, se va odihni si fiica lor, Mitzura. Iar din apropiere vor auzi mereu cum latra Zdreanta, catelul cu ochii de faianta, scrie EVZ.
De ce trebuie condamnati vinovatii la Mineriada Redeschiderea dosarului Mineriadei si inculparea fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, readuce in actualitate o drama istorica: cea a victimelor minerilor si a celor care i-au manipulat pe mineri. Ion Iliescu si ceilalti acuzati au oferit mass-mediei o varianta proprie a evenimentelor de acum 25 de ani si incearca sa se dezvinovateasca. Insa exista martori care ii acuza de dincolo de mormant. Unul dintre ei este fostul lider al PNTCD Ion Ratiu, cel mai bun presedinte pe care Romania nu l-a avut niciodata, scrie Romania Libera.
Fotoreportaj: Cand unu plus unu inseamna doua roti si asigura viata unui profesor de matematica Horatiu Domuta, 48 ani, Cluj-Napoca. Aparent, un om care strange gunoaie, in esenta, un fost profesor de matematica la un liceu din Cluj. „Am pregatit doua genii, restul erau elevi buni. […] Nu am voie sa spun mai mult”. A fost casatorit si are un copil de 19 ani. Pastreza verigheta ca amintire si… pentru ca nu mai poate sa o dea jos de pe deget. Stransul gunoaielor ii asigura un trai bun si nu se lasa afectat de ce zice lumea. A terminat Politehnica, iar la proba eliminatorie de la admitere a luat 10. Aceasta este problema al carei rezultat e 2/3 si care i-a deschis poarta facultatii mult dorite. „Sunt foarte dezamagit de situatia actuala din invatamant. Ar trebui sa fie admitere la intrarea in facultate”, anunta Salajulpursisimplu.ro.
Etica, pragmatismul si perdelele de ceata La Chisinau alianta pro-europeana a pierdut batalia parlamentara. Iar la Bucuresti se incearca musamalizarea scandalului Oprea. In ambele capitale multi pricep rau pragmatismul si sunt orbiti de ample perdele de ceata. Principalul pericol la adresa democratiilor liberale nu este, cum cred unii, dusmanul lor direct, dictatorial sau totalitar, fie ca acest vrajmas e reprezentat de extremismul islamist, fie de sistemul Putin, ci amoralitatea propriilor lideri, vanduta, oficial, ca „pragmatism” si perdelele de ceata care indulcesc abdicarile morale, integral pe Deutsche Welle.