Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Stratfor: Criza ar putea ajuta Romania sa treaca mai repede la euro; Criza schimba obiceiurile de consum; RBS Romania, de vanzare, iar jafurile armate si bataia de la mall aprind becul rosu la Bruxelles

HotNews.ro

Criza schimba obiceiurile de consum. Membrii familiei Pop, din Alba-Iulia, se uita la fiecare banut cand fac cumparaturile. Ei aleg magazinele alimentare cu preturi mici, dupa ce nu au mai avut niciun venit din luna decembrie. Alina si Sebastian Ioan Pop sunt o familie de tineri din Alba-Iulia care au inceput sa simta criza pe pielea lor incepand cu luna decembrie a anului trecut. Capul familiei este proprietarul unei firme de constructii si, pana atunci, a avut suficiente contracte incat sa le asigure un trai decent sotiei si baietelului in varsta de 3 ani, scrie EvZ.

Boc si-a luat un nou consilier in Guvern: soferul. In 2008, Marius Buzea a castigat 9.750 lei de la PD-L conducand masina sefului. 137 de angajati ai Cancelariei primului ministru vor fi concediati sau detasati. Premierul Emil Boc si-a angajat, acum aproximativ o luna, soferul de la Partidul Democrat Liberal, Marius Buzea, in postul de consilier personal in cadrul Cabinetul primului ministru. Buzea a figurat pe statele de plata ale PD-L, in atributiile sale de serviciu figurand si conducerea autovehiculului lui Boc, relata, ieri, Mediafax. Informatia a fost confirmata pentru „Gandul” si de surse democrat-liberale. De altfel, in declaratia de avere postata pe site-ul Cancelariei primului ministru, Marius Buzea precizeaza ca a lucrat in ultimul an la Partidul Democrat, de unde a incasat un venit anual de 9.750 lei, scrie Gandul.

Stratfor: Criza ar putea ajuta Romania sa treaca mai repede la euro. Criza economica globala ar putea crea oportunitatea de aderare mai rapida la zona euro pentru economiile europene emergente, arata o analiza a Stratfor, citata de NewsIn. Raportul mentionaza declaratia de miercuri a premierului Emil Boc, potrivit careia Romania va incerca sa treaca la euro inainte de 2014, scrie Adevarul.

Tatal lui Gribenco are o firma in sediul avocatului angajat de Gorbunov. Serghei Gribenco, unul dintre cei opt suspecti in cazul dublului asasinat de la o casa de schimb valutar din Brasov, a fost prins de radar de doua ori, dupa ce a fost dat in urmarire generala, o data in Brasov si apoi in Campina. Desi i s-au intocmit procese-verbale de contraventie rutiera, inregistrate si la Primaria Cluj, localitatea de domiciliu a lui Gribenco, acesta a scapat cu fata curata, deoarece „nu prezenta suspiciune“. Audiat ieri, Gribenco a fost reprezentat de avocatul Ioan Claudiu Prunaru, cel care l-a reprezentat si pe Gorbunov. Prunaru a infiintat si firma tatalui lui Gribenco, care are acelasi sediu cu cel al cabinetului sau de avocatura, scrie Gardianul.

RBS Romania, de vanzare. Planul de restructurare a grupului britanic a inclus pe lista de „dispensabile” si operatiunile de la noi. Royal Bank of Scotland Romania a fost scoasa la vanzare, dupa ce grupul RBS a anuntat pierderi de 34,3 miliarde euro pentru anul 2008. Aceasta este prima banca de pe piata locala vanduta ca efect al crizei, la doar un an dupa ce, in 2007, RBS a intrat pe piata autohtona prin cumpararea Bancii ABN Amro cu 100 de miliarde dolari. Sucursalele din Romania au venit la pachet in aceasta achizitie. „RBS Romania a fost una dintre bancile mai conservatoare, din aceasta cauza este una foarte solida si lichida. Pentru o banca ce are o abordare mai agresiva si ar vrea sa intre pe piata locala, cumpararea acesteia este o baza foarte buna de plecare”, ne-a declarat Radu Craciun, director de investitii al Eureko Fond de Pensii, scrie EvZ.

Ministerul Turismului sprijina construirea a trei centre balneare. Ministrul Turismului, Elena Udrea a declarat, potrivit Agerpres, ca ministerul pe care il conduce va finanta construirea unor centre balneare si de informare turistica in mai multe localitati din judetele Covasna si Harghita, scrie Adevarul.

Jafurile armate si bataia de la mall aprind becul rosu la Bruxelles. Comisia Europeana pune pentru prima data problema crimei organizate din Romania, dupa cazurile jafurilor de la Brasov si Cluj si al scandalului din mall-ul bucurestean. Subiectul a fost discutat joi in CSM, in absenta presei. Lidia Barbulescu, fostul presedinte al CSM, a declarat pentru Co­ti­dianul ca ministrul Catalin Predoiu a infor­mat, la intalnirea de joi a presedintelui Traian Basescu cu membrii CSM, ca ultimele evenimente infractionale in­tens me­diatizate, cum sunt jaful armat de la Casa de schimb valutar din Bra­sov sau altercatia din mall-ul Plaza Romania, „i-au determinat pe reprezen­tan­tii CE sa-si puna intrebari asupra cri­mei orga­nizate din Romania, pro­ble­ma pe care nu o aveam la recentele monitorizari pe domeniul justitiei“, scrie Cotidianul.

Patriarhia a decis: pasapoartele biometrice nu dauneaza credintei. Inaltii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane nu considera periculoase pasapoartele biometrice, dar, pentru linistea celor ce au retineri, Sfantul Sinod va cere statului sa amendeze legislatia. Patriarhia Romana nu vede nici un pericol in noile pasapoarte, cele biometrice, dar cere institutiilor statului roman sa permita eliberarea de pasapoarte temporare – valabile sase luni – persoanelor care, din motive religioase sau de constiinta, nu doresc sa aiba noul tip de act de identitate pentru calatorii in afara Uniunii Europene, a declarat ieri purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, dupa sedinta Sfantului Sinod. „Cand Biserica va constata incalcari ale demnitatii umane, va reactiona ca atare. Deocamdata, lucrurile sunt departe de aceasta viziune apocaliptica pe care au descris-o contestatarii pasapoartelor biometrice”, ne-a specificat parintele Stoica, scrie Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro