Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Supermarketurile vor sa atace ieftinirile la Curtea Constitutionala; Viol cu voie de la judecatoare; Autostrazile romanesti, cu 40% mai scumpe decat media europeana; „Holocaustul romanilor”, cerut la Roma, iar Criza pune pe butuci orasele mici

HotNews.ro

Bugetele Cancelariei si Secretariatului General al Guvernului. Criza lui Boc: peste 30 de milioane de euro in plus pe salarii si cheltuieli. La inceputul mandatului de premier, Emil Boc a decretat ca: 1. nu se mai face nici o angajare la stat; 2. salariile guvernamentale si ale demnitarilor sint inghetate; 3. cheltuielile pe bunuri si servicii trebuie sa scada cu macar 15%. Pentru ca e austeritate. Nu stim daca cineva respecta deciziile astea ale lui Boc, dar e cert ca el insusi nu o face. Ba chiar isi incalca cu tupeu propriile reguli: bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a crescut, fata de 2008, cu 138 de milioane de lei noi, adica cu peste 30 de milioane de euro. Bani suficienti ca angajatii lui Boc sa fie mai multi decit anul trecut, salariile lor sa fie mai mari, iar cheltuielile pe bunuri si servicii sa fie enorme fata de cit erau anul trecut. Integral in Academia Catavencu.

Viol cu voie de la judecatoare. Dupa o serie de violuri comise cu o cruzime greu de imaginat, un recidivist se plimba liber prin Capitala gratie clementei excesive a unui magistrat. Pedepse care insumeaza peste 32 de ani de inchisoare, adica trei sferturi din varsta sa, nenumarate furturi, lipsire de libertate si ultraj si, cel mai grav, o intreaga serie de violuri comise cu o cruzime greu de imaginat. Printre victime se numara chiar una dintre avocatele sale, care la momentul agresiunii era insarcinata si a pierdut copilul, scrie EvZ.

Autostrazile romanesti, cu 40% mai scumpe decat media europeana. Un raport al BM trimis oficialilor romani arata ca drumurile si autostrazile din Romania sunt scumpe la vedere si la pret. Ludovic Orban: „PSD si PD-L au semnat contracte cu firme de doi lei“. Oficialii Ministerului Transporturilor: „In mandatul lui Orban, actele aditionale devenisera sport national“. In Romania, unde drumurile sunt proaste iar autostrazile aproape inexistente, statul plateste pentru constructia si intretinerea lor cu peste 40% mai mult decat media europeana. Cifra este cuprinsa intr-un studiu efectuat de Banca Mondiala, destinat demnitarilor de rang inalt, dar ea a devenit publica ieri, cand presedintele PSD, Mircea Geoana, a aruncat-o, la o dezbatere pe teme economice, scrie Gandul.

Criza pune pe butuci orasele mici. In orasul Huedin din judetul Cluj criza financiara a lovit fara mila. Localitatea a ramas, practic, fara economie, dupa ce toate fabricile s-au inchis ori s-au mutat in alta parte. Sute de familii au ca sursa de venit doar ajutoarele sociale oferite de stat si supravietuiesc cu produsele agricole pe care le obtin de pe micile ogoare din preajma orasului. In contrast cu orasul cu oameni saraci si demoralizati, zona din jurul Huedinului prospera de pe urma turismului ori a micilor ateliere mestesugaresti, scrie Romania Libera.

Basarabeanul Gribenco, arestat in „cazul Brasov“. Basarabeanul Serghei Gribenco (36 ani), suspect in cazul jafului armat de la casa de schimb valutar din Brasov, a fost arestat ieri, in Ploiesti. Barbatul era dat in urmarire genrala din anul 2005 , fiind condamnat la 4 ani si jumatate pentru furt si inselaciune, scrie Adevarul.

Politia e varza. Ancheta scandalului de la Plaza Mall, in bataie de joc. Politistii bucuresteni si-au batut joc de ancheta privind incaierarea de la Mall Plaza Romania. La trei zile dupa incident, anchetatorii nu obtinusera inca un mandat judecatoresc care sa le permita sa faca perchezitia informatica si sa vizioneze inregistrarile camerelor de supraveghere. Oamenii legii s-au blocat in momentul in care au aflat ca patronul centrului comercial nu este in oras, motiv pentru care nu au cu cine sta de vorba. Asa ca dosarul trimis instantei a fost unul incomplet, scrie Gardianul.

„Holocaustul romanilor”, cerut la Roma. O svastica langa care statea scris „Holocaustul romanilor”a fost descoperita ieri pe un zid din apropierea Parcului Caffarella. Un mesaj care cerea „Holocaustul romanilor” a aparut ieri dimineata, alaturi de o svastica, pe un zid din Roma, in apropiere de Parcul Caffarella, unde pe 14 februarie a avut loc un viol pentru care sunt suspectati doi cetateni romani, scrie EvZ.

Blocul estic risca sa fie izolat din nou de o Cortina de Fier financiara. Statele nou intrate in Uniunea Europeana cauta solutii pentru a se proteja de interventia tarilor puternice din UE pe pietele financiare. In martie, Polonia a convocat un summit-replica la G-4 de la Berlin. „Cred ca ar fi o tragedie imensa daca Europa va fi, din nou, rupta in doua. “Afirmatia nu vine de undeva de prin Est, ci chiar de la presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, acum cateva zile si pare a contine germenii unei realitati, scrie Cotidianul.

Supermarketurile vor sa atace ieftinirile la Curtea Constitutionala. Dupa ce proiectul de act normativ privind transpunerea Codului de bune practici a fost finalizat, reprezentantii supermarketurilor l-au atacat dur, acuzand ca acesta este „partinitor si incorect”. Se asteapta ca, imediat ce ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial, retailerii sa o atace la Curtea Constitutionala. Specialistii sunt sceptici cu privire la scaderea preturilor alimentelor pe viitor, spunand ca supermarketurile isi vor recupera pierderile din adaosuri comerciale chiar si de 60-100%, platite tot de consumator. Retailerii au inceput deja presiunile in Parlament, scrie Gardianul.

Romania a accesat 1,8% din banii europeni pentru protectia naturii! Tara noastra beneficiaza, in perioada 2007-2013, de fonduri comunitare de 215 milioane de euro pentru finantarea proiectelor din domeniul biodiversitatii. Aplicatiile de finantare aprobate pana in prezent de Ministerul Mediului insumeaza mai putin de patru milioane de euro, scrie Adevarul.

Cazurile Sile Camataru si Eugen Preda, invocate de aparare pentru eliberarea gruparii „imparatului” Rohozneanu. Noapte alba la Curtea de Apel Timisoara unde marti seara, incepand cu ora 22, s-a judecat recursul inaintat de noua dintre membrii gruparii de crima organizata condusa de Utu Rohozneanu, supranumit „Imparatul”, impotriva deciziei Tribunalului Arad de prelungire a mandatelor de arestare preventiva cu 29 de zile. Alti trei arestati, toti din Bihor, nu au atacat pana acum sentinta respectiva, scrie Gandul.

Monica Macovei. Singura impotriva tuturor. Nu este doar o figura politica. E o legenda. E femeia puternica si dura care, in ciuda atacurilor politicienilor sau a mass-media, a reusit sa lupte singura cu un sistem descurajant de corupt. Ei ii datoram, in mare masura, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la termenul stabilit. Contestata in Romania, Monica Macovei s-a bucurat insa de aprecierea europenilor. Astfel, la sfarsitul lui 2008, Parlamentul European i-a oferit distinctia de Femeia Europei, pentru promovarea valorilor democratiei. In perioada mandatului de Ministru al Justitiei ati fost adeseori criticata de politicieni si ati fost victima atacurilor presei. Ce reactii ati primit din Romania dupa ce ati fost desemnata Femeia Europei de catre Parlamentul European?M-au sunat sa ma felicite mama si prietenii. Atat. Nu m-a sunat niciun politician, nici macar un reprezentant al Ambasadei Romaniei la Bruxelles – ma asteptam la un semn, avand in vedere ca premierea s-a facut in sediul din Bruxelles al Parlamentului European. Dar asa stau lucrurile. Este drumul pe care am ales la un moment dat sa merg. Ma bucura sprijinul si recunoasterea celor multi sau putini care apreciaza ce am facut. Nu trebuie sa fiu sustinuta neaparat de politicienii din Romania. Interviul integral cu Monica Macovei in editia de miercuri a revistei Marie Claire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro