Subiectele zilei: Taranii din Nana au tras chiulul de la rascoala anuntata de televiziuni; Ruxandra Dragomir a vizitat-o pe Udrea. "Dupa 3 saptamani in arest, sa iesi cu asa look impecabil, ca o zeita, e mare lucru"; Pretul Romaniei grandioase: 60 de tone de aur investite in barajul de la Stanca Costest si WC-ul pretios al dictatorului
Presedintele Forumului Germano-Moldav: “Guvernul moldovean se afla intr-o situatie delicata”. Scrutinul pentru alegerea bascanului Gagauziei capata, in contextul politic european actual, o importanta aparte. Deutsche Welle a stat de vorba cu Manfred Grund, presedintele Forumului Germano-Moldav. “Inainte de orice, trebuie sa tinem cont ca oamenii din Gagauzia au privit intotdeauna Rusia ca pe o putere protectoare si urmaresc doar presa din Rusia. Or, mass-media rusesti prezinta Uniunea Europeana intr-o lumina extrem de rea, inoculand populatiei teama de o eventuala transformare a Gagauziei intr-o colonie, numai buna de praduit din punct de vedere economic, dar si frica de o prezumtiva opresiune din partea Romaniei. Chisinaul, cu mijloacele sale limitate, nu a putut contracara eficient aceasta propaganda”, declara Grund pentru Deutsche Welle.
Taranii din Nana au tras chiulul de la rascoala anuntata de televiziuni. Desi s-au trezit cu pamantul sechestrat fara sa aiba habar ce inseamna asta, taranii din Nana nu sunt ingrijorati de prima ancheta penala din viata lor. Initial, vizat era contractul Ioanei Basescu, insa anchetatorii au descoperit nereguli in modul cum s-au facut restituirile in perioada 2004-2009. Oamenilor nu li se explicase ca suma trecuta pe hartiile aduse de postas, trimise de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este doar o evaluare a terenului restituit si nu sunt banii pe care trebuie sa-i plateasca. “Cand am vazut suma de 7.300 de lei, am adunat banii din casa, m-am mai imprumutat. Oricum, nu stransesem nici o treime. Am crezut ca trebuie sa platesc la stat, ca sa nu-mi ia pamantul”, este sincer Nastase Manole, care are sechestrat 0,75 de hectar, scrie EVZ.ro.
Pretul Romaniei grandioase: 60 de tone de aur investite in barajul de la Stanca Costesti, 32.000 de oameni chinuiti la Canal si WC-ul pretios al dictatorului. Planurile de dezvoltare grandioase ale dictatorului Nicolae Ceausescu au fost dublate de punerea la dispozitie a unor resurse financiare aproape nelimitate. Proiecte ingineresti care au presupus ridicarea unor constructii uriase au fost finantate cu sume uriase, astazi aproape imposibil de asigurat de catre statul roman. Reteaua de corespondenti“Adevarul” a facutun sumar al megastructurilor comuniste de pe intinsul tarii. Barajul de la Stanca Costesti, lucrarea in care Ceausescu a investit 60 de tone de aur Barajul de la Stanca Costesti, este una dintre cele mai grandioase realizari ale “Epocii de Aur” din Romania Socialista. Construit in cooperare cu URSS, barajul este o lucrare colosala, functionabila si astazi si care bineinteles necesitat o investitie exorbitanta.
Ruxandra Dragomir a vizitat-o pe Udrea. “Dupa 3 saptamani in arest, sa iesi cu asa look impecabil, ca o zeita, e mare lucru”. Ruxandra Dragomir, care a vizitat-o vineri in arest pe Elena Udrea, a spus ca are o strangere de inima de cate ori vine la ea, dar dupa ce o vede, pleaca optimista, precizand ca niciodata nu o gaseste trista, desi conditiile din arest nu s-au schimbat.Intrebata cum a putut Elena Udrea sa isi aranjeze parul si sa aiba “bucle” cand a fost dusa joi la DNA pentru confruntarea cu denuntatorii sai, Ruxandra Dragomir a spus ca i-a placut schimbarea de look a prietenei sale. “Dupa ce stai trei saptamani in arest, sa iesi cu asa look impecabil, ca o zeita, eu cred ca este mare lucru”, a adaugat Dragomir, potrivit stirileprotv.ro.
Cum vor fi eliminati din PSD cei cu probleme. Nichita, la Gandul, intrebat daca pot aparea denunturi intre membrii de partid: Pot sa apara orice. “Noi in partid nu trebuie sa cream o justitie a partidului. Vreau sa nu deschidem o cutie a Pandorei. Inclusiv membrii de partid ai nostri sa faca dosare unii la altii ca sa ajunga in campanie. Denuntul este la putere astazi in Romania. Vrea sa candideze in locul nu stiu caruia la primarie sau la Parlament. Deja tu esti in campanie electorala. Ce faci in clipa aceea? Incepe sa apara un denunt, incepe sa scrie ceva impotriva nu stiu carui candidat”, a declarat laGandulGheorghe Nichita, in contextul discutiilor depre modificarea statutului PSD.
Dezvaluirile lui Karoly Kiraly despre evenimentele din martie 1990: “Planul a fost o nimicire de proportii a maghiarimii”. Karoly Kiraly a fost unul dintre cei mai importanti lideri comunisti ai comunitatii maghiare din Romania, dar, din anii 1970, a devenit unul dintre disidentii ei marcanti. In 1972, in semn de protest fata de politica Partidului Comunist Roman, a demisionat din functii, dar este numit prim-secretar al judetului Caras-Severin. Dupa cativa ani se intoarce la Targu Mures si, in 1978, scrie o scrisoare de protest in care denunta masurile statului roman luate impotriva comunitatii maghiare din Ardeal. Peste un an, trimite o scrisoare la Amnesty International acuzand Securitatea ca ar fi incercat sa-i prejudicieze sanatatea prin iradiere sau administrarea de substante cancerigene, scrie Romania libera.
Clanul de romi Carpaci a obtinut o victorie zdrobitoare intr-un caz pentru care sute de timisoreni au iesit in strad. Tribunalul Timis a emis o sentinta definitiva si irevocabila care anuleaza toate eforturile opiniei publice si a Primariei Timisoara de a salva Vila Muhle, un monument cu o valoare istorica inestimabila. Printr-o sentinta emisa recent, Primaria Timisoara a pierdut procesul prin care cerea obligarea proprietarului la punerea in siguranta a Vilei Muhle. Ajunsa pe mana unui clan de romi din Timisoara si lasata sa se degradeze, casa fostului florar imperial Wilhelm Muhle a ajuns o ruina, starnind indignarea timisorenilor. Pentru a salva imobilul de o valoare istorica inestimabila, sute de timisoreni au iesit in strada solicitand salvara Casei Muhle. Primaria Timisoara a reactionat si a deschis un proces in care a solicitat obligarea proprietarului la aducerea cladirii la stare initiala, scrieAdevarul.