Subiectele Zilei: "Ucis in interesul pacientilor". Bolnavul de leucemie, mort dupa ce si-a castigat in instanta dreptul la tratament; CFR va investi 25 de milioane de euro pentru ca trenurile sa depaseasca viteza melcului; Redeschiderea arhivei SIPA da fiori ofiterilor in roba din Justitie
Anuntul Ralucai Pruna i-a bagat in alerta pe magistrati. Redeschiderea arhivei SIPA da fiori ofiterilor in roba din Justitie. Printre informatiile compromitatoare in legatura cu magistratii, in arhiva SIPA s-ar putea gasi si unele indicii cu privire la apartenenta sau apropierea unora de zona serviciilor secrete. Comisia care va redeschide cutia cu secretele murdare din Justitie trebuie sa decida si soarta magistratilor acoperiti Decizia Ministerului Justitiei de a pune in dezbatere publica Proiectul de hotarare privind unele masuri referitoare la arhiva Directiei Generale de Protectie Anticoruptie (DGPA), fostul Serviciu Independent de Protectie Anticoruptie (SIPA), readuce in prim-plan subiectul ofiterilor acoperiti din magistratura. Arhiva SIPA contine notele informative ale retelei de informatori din penitenciare, documente referitoare la persoanele care au avut acces la informatii confidentiale, corespondenta serviciului cu alte institutii si note care abunda de informatii compro- mitatoare pentru magistrati. Printe acestea din urma s-ar putea regasi si unele care ofera indicii cu privire la apartenenta unor magistrati la serviciile secrete, chiar daca angajamentul scris negru pe alb nu se afla in dosarele SIPA, ci in arhiva respectivului serviciu secret, scrieEVZ.
„Ucis in interesul pacientilor”. Bolnavul de leucemie, mort dupa ce si-a castigat in instanta dreptul la tratament. Moartea pacientului suferind de leucemie, care a vrut sa-si castige dreptul la viata in Justitie, este inca o dovada ca birocratia din institutiile statului ucide. In ultimii 8 ani, doar sapte noi tratamente oncologice au fost introduse pe lista medicamentelor compensate. Asta in timp ce statele vestice au adoptat 62 de tratamente. Un bolnav de leucemie care a dat statul in judecata pentru a-si castiga dreptul la viata a murit cu putin timp inainte ca instanta sa-i dea dreptate. Avea dreptul la un tratament de generatie noua pe care statul inca nu-l deconteaza pe motiv ca inca nu s-a incheiat circuitul birocratic necesar pentru includerea pe lista medicamentelor gratuite. „Asteptarea inseamna moarte, au calcat pe cadavre. Pentru un pacient cu cancer e mult si o zi sa-l amani de la tratament, daramite luni de zile. Cati au murit in 300 de zile? Domnul Nita e doar un caz, dar sunt mii in Romania”, sustine Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Irimia a explicat ca pacientul a fost ucis de birocratie si acuza lipsa strategiilor medicale, precum si lipsa sau amanarea unor decizii vitale la varful conducerii sistemului de sanatate, care genereaza cele mai grave probleme pacientilor cronici, anuntaAdevarul.
CFR va investi 25 de milioane de euro pentru ca trenurile sa depaseasca viteza melcului. Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a anuntat ca a finalizat procedura de licitatie pentru reabilitarea a 15 poduri si podete de cale ferata aflate pe raza Regionalei Craiova. Companiile desemnate castigatoare pentru cele trei loturi de lucrari sunt Asocierea Arcada SA – SC Daria Const SRL, cu o oferta financiara finala in valoare de 8,38 milioane de lei (fara TVA) pentru lotul I, Asocierea Strabag SRL – Strabag AG, cu 27,20 milioane lei pentru lotul II si Asocierea Arcada SA – SC Daria Const SRL, cu 25,89 milioane de lei pentru lotul III. Programul de reabilitare a celor 15 poduri feroviare, finantat din fonduri europene si de la bugetul de stat, are ca scop dezvoltarea infrastructurii feroviare din sudul tarii, prin cresterea vitezei si imbunatatirea indicatorilor de siguranta pe tronsoanele de cale ferata Bucuresti – Videle – Orsova, Bucuresti – Slatina – Piatra Olt – Craiova, Piatra Olt – Podu Olt, Bucuresti – Pitesti – Craiova, Craiova – Filiasi – Targu Jiu si Strehaia – Motru, informeazaRomania Libera.
Cum se testeaza de fapt medicamentele noi in Romania. Cazul de la Arad arata ca pe piata pot ajunge produse neverificate. Romania sta prost comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana la capitolul inovatie in industria farmaceutica. Avem in desfasurare doar 300 de studii clinice pentru medicamente experimentale. Ca sa poata sa inceapa un studiu clinic, o companie farmaceutica are nevoie de un medic care sa gaseasca doritori si sa obtina un aviz de la Agentia Nationala a Medicamentului. Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM: “In procesul de avizare a unui medicament suntem intr-o cursa contra cronometru. Sunt investitii uriase care se fac si eu am interesul ca produsul meu sa iasa cat mai repede pe piata.” In cazul de la Arad, medicul psihiatru Delia Podea a fost acuzata ca s-a folosit de unii pacienti fara sa le spuna ca sunt parte a unui studiu clinic. Unii dintre acestia nu ar fi trebuit sa ajunga sa fie inclusi in cercetare. De altfel o pacienta a avut o tentativa de suicid, scrieStirileProtv.ro.
Acuzatii grave la Targu Mures. Elevii romani sunt fortati sa plece din cauza unui liceu maghiar infiintat ilegal. Cazul elevilor fortati sa plece dintr-o unitate de invatamant din Transilvania ia o intorsatura neasteptata. Parintii copiilor si conducerea Colegiului National „Unirea” sustin ca Liceul Romano- Catolic a fost infiintat ilegal si cer premierului Dacian Ciolos o ancheta guvernamentala I ntr-un memoriu adresat Ministerului Educatiei Nationale (MEN), prim-ministrului Dacian Ciolos si presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, cadre didactice, parinti si elevi din Colegiul National „Unirea”, din Targu Mures solicita o ancheta guvernamentala menita sa elucideze modul in care a fost retrocedata cladirea institutiei de invatamant catre Biserica Romano-Catolica, dar si modul in care sunt obligati sa evacueze spatiile de invatamant. Totodata, un grup de parinti a inaintat prefectului judetului Mures un memoriu in care arata ca Liceul Romano-Catolic, care functioneaza intr-un corp de cladire al Colegiului „Unirea”, a fost infiintat ilegal. Acestia il acuza pe inspectorul scolar general al ISJ Mures, Stefan Muresan, ca a dispus infiintarea acelei unitati de invatamant cu incalcarea legii, anuntaEVZ.
Lungul drum al banilor de la ANRP pana la plaja din Saint-Tropez. Un judecator din cadrul Tribunalului de Mare Instanta din Draguignan, din cadrul Curtii de Apel din Aix-en-Provence (Franta), a confirmat in acest an un sechestru asigurator pus de procurorii DNA, pe doua vile detinute de milionarul Horia Simu in celebra statiune Saint-Tropez. Procedura este una inedita si a survenit dupa ce anchetatorii romani au adus date magistratilor francezi potrivit carora banii folositi in achizitionarea caselor provin din infractiuni de coruptie. Detaliile apar in dosarul in care Simu a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, dare de mita si spalare de bani. Cazul are legatura cu o despagubire ilegala, in valoare de 8.750.000 de euro, facuta in 2011 de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pentru 25 de hectare de teren in Constanta. Simu este acuzat ca i-ar fi dat mita 400.000 de euro fostei sefe a ANRP, Crinuta Dumitrean, pentru a primi aceste despagubiri supraevaluate cu 7.715.000 de euro, informeazaAdevarul.