Subiectele zilei: Ungaria, pe picior de razboi cu imigrantii; Maria Grapini, olimpica la pocit Limba Romana; Atunci cand trebuie sa-ti omori in bataie cel mai bun prieten! Povestea "Experimentului Pitesti", cea mai groaznica inchisoare a tuturor timpurilor
Ungaria, pe picior de razboi cu imigrantii. „Abia am daramat zidurile care divizau Europa, nu e cazul sa ridicam altele in loc!”. Asa a comentat Comisia Europeana intentia Ungariei de a ridica un gard lung de 175 de kilometri la granita cu Serbia, pentru a opri imigrantii care vor sa ajunga in Uniunea Europeana. O echipa Digi24 a mers chiar in satele de la granita sarbo-maghiara, ca sa afle parerea localnicilor despre Marele Zid Unguresc. Zona pare sa semene cu un safari. Totusi, nu sunt din savana africana, ci din pusta maghiara. Campurile pustii si palcurile de vegetatie sunt camuflajul perfect pentru imigrantii care vor sa treaca neobservati din Serbia in Ungaria. Ingrijorati de valul de straini, locuitorii din Roszke au format propriile patrule. La cei 70 de ani ai sai, Iren Friedrich nu a ezitat sa ia parte la cautari. Stie acest peisaj salbatic mai bine ca oricine si s-a dovedit a fi un ghid extrem de pretios pentru echipa Digi24.
Maria Grapini, olimpica la pocit Limba Romana. Europarlamentar, fost ministru. Maria Grapini s-a laudat ca a fost olimpica la Limba Romana, dar posteaza texte agramate pe Facebook. Suparata ca PC fuzioneaza cu PLR, i-a declarat razboi lui Daniel Constantin, pe care l-a acuzat ca desfi inteaza un partid primit de-a gata de la Dan Voiculescu Ianuarie 2014. O stire, aparuta la inceput pe surse, starneste hohote de ras. Maria Grapini va fi retrasa de Partidul Conservator din postul de ministru delegat pentru IMM si Turism pentru a candida la alegerile europarlamentare din luna mai. „Acum o dam la export! Poate in engleza scrie si vorbeste mai bine!”, se faceau glume pe seama Mariei Grapini, celebra deja pentru gafele sale. Politiciana a fost taxata in nenumarate randuri de presa pentru frecventele dezacorduri si exprimari nefericite din postarile sale pe Facebook si nu numai, noteaza EVZ.ro.
Interceptari din dosarul vicelui CJ Bihor. Ce indicatii ii dadea Laszlo Borbely Rozaliei Biro in afacerea gropii de gunoi eco din Oradea. Deputatul UDMR Laszlo Borbely si senatoarea UDMR Rozalia Biro apar in dosarul vicepresedintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss, trimis in judecata sub control judiciar pentru spalare de bani si abuz in serviciu. Astfel, Laszlo Borbely a sunat-o pe Rozalia Biro, careia i-a cerut sa se ocupe de niste plati catre Miklossy Feri, unul din administratorii trimisi in judecata in dosarul lui Alexandru Kiss, pentru spalare de bani, in legatura cu firma Keviep Kft Debrecen – Sucursala Oradea. La acel moment, Rozalia Biro era viceprimar al orasului Oradea (2004-2012), scrie Romania Libera.ro.
Reportaj digi24: Vindecatorii, alternativa catre dezastru. „La dansa nu exista cartilaj si este si depresiva. Stiti ce inseamna depresiva? Cu sange gros”. Medicina neconventionala din Romania a ajuns sa fie un domeniu mai mult ocult decat apropiat de stiinta. Tot mai multi indivizi fara studii medicale pretind ca detin leacul pentru orice suferinta, iar oamenii disperati platesc oricat pentru a se trata in cabinete obscure. Desi exista o lege publicata in 2007 care reglementeaza acest domeniu, normele de publicare nu au fost nici pana astazi elaborate. Ministerul Sanatatii nu a dorit sa faca nici o precizare pe aceasta tema, informeaza digi24.ro.
Consiliul Europei critica dur Parlamentul pentru ca l-a salvat pe Ponta de ancheta DNA. Decizia Camerei Deputatilor de a respinge incuviintarea urmaririi penale a premierului Victor Ponta este „incompatibila cu principiile statului de drept”, sustine Bernd Fabritius, raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind statul de drept in statele din Europa de Sud-Est. „Este un motiv serios de ingrijorare faptul ca majoritatea parlamentara din Romania se amesteca in separarea puterilor in stat si impiedica autoritatile judiciare sa investigheze acuzatii de coruptie la inalt nivel”, a declarat Bernd Fabritius, raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind statul de drept in statele din Europa de Sud-Est, potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul institutiei. Declaratia lui Fabritius este o reactie la decizia Camerei Deputatilor din 9 iunie de a respinge cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale a premierului Victor Ponta, noteaza Adevarul.ro.
Atunci cand trebuie sa-ti omori in bataie cel mai bun prieten! Povestea „Experimentului Pitesti”, cea mai groaznica inchisoare a tuturor timpurilor. Romanii au fost cei mai cruzi din istorie. I-au depasit pana si pe profesorii lor sovietici. La Pitesti a functionat cea mai dura inchisoare, pe langa care povestile despre Guantanamo sau torturile asiatice cad in desuetudine. „Reeducarea” prin tortura a dat gres, dar sute de oameni au ramas mutilati trupeste, dar, mai ales, sufleteste, pe viata. Nemtii l-au avut pe Mengele, rusii pe Macarenco. Noi pe un moldovean, pe nume Turcanu. Dar, in spatele sau, au fost alte creiere sadice. Comunistii romani! Niciodata, in istoria umanitatii, tortura nu a fost folosita la fel ca la noi in tara. Chinurile si crucificarea lui Hristos, barbarismele Evului Mediu, crimele din lagarele de concentrare naziste si gulagurile staliniste si chiar schingiuielile din temutele inchisori maoiste par niste eufemisme pe langa ce s-a intamplat la Pitesti. Culmea, nici rusii, care au patentat metoda unuia pe nume Macarenco, nu au pus-o in practica, scrie EVZ.ro.
DW: O lege pentru ne-rusinare. In ultimul an au fost arestati atat de multi primari, incat doi senatori liberali au initiat o lege potrivit careia mandatul unui primar arestat mai mult de 90 de zile inceteaza de drept. S-ar spune ca situatia unui primar arestat n-ar trebui sa faca obiectul unei legi, caci este o exceptie. In Romania a devenit insa o situatie tot mai des intalnita si ceea ce uimeste mai mult este ca un primar care a stat luni de zile in arest preventiv se poate intoarce la primarie. Asa a facut recent primarul de la Bacau, Romeo Stavarache, care, dupa 2 luni de arest preventiv si alte 5 luni de arest la domiciliu, a revenit in fruntea primariei, in asteptarea procesului. Nu ignoram deloc prezumtia de nevinovatie, dar, dupa o jumatate de an de expunere publica dezonoranta, intoarcerea in functie este ceva greu de inteles. Si sa mai facem o precizare: prezumtia de nevinovatie, invocata pe toate drumurile, se refera la conditiile procesuale si nu la ce spune sau la ce crede lumea. Integral in Deutsche Welle.