Subiectele zilei: Va izbucni un nou război mondial?; Cum a ajuns Venezuela să aibă doi preşedinţi şi doi şefi ai parlamentului, simultan; PSD se salveaza, nu se reformeaza
Australia, paradisul meu pierdut. E rar să te prindă evenimente istorice și să citești ceea ce trăiești peste tot în mass-media, scrie Chloe Lyneham, jurnalistă DW. E cu atât mai înspăimântător când evenimentele respective arată ca un film de groază. Eram într-un sătuc la sud de golful Bateman în New South Wales, pe 30 decembrie, și mâncam spaghetti cu familia. Brusc, mama ne-a anunțat că flăcări masive se extind spre noi de pe muntele Clyde și că autoritățile au dat ordin de evacuare. Trebuia să plecăm rapid, dacă nu voiam să ne prindă incendiul. A fost un sentiment ciudat să pregătim trei copii cât de repede am putut, să băgăm tot felul de lucruri în genți și să le aruncăm în mașină. Ce șosele mai sunt deschise? Eram constant la telefon cu fratele meu din Canberra, ca să aflu pe unde mai sunt incendii. Drumul spre sud chiar era închis? Să o iau spre nord?
Va izbucni un nou război mondial? Românii sunt îngrijorați de criza dintre SUA și Iran. Criza iraniană aduce o mulțime de întrebări: va izbucni un război mondial? Cum ar putea interveni marile puteri? Cum va riposta Iranul? Și lista continuă. De mult nu a mai fost atâta incertitudine pe plan internațional. Căutările pe internet legate de Iran și un potențial război mondial au atins un record în România. Au crescut din momentul în care comandatul iranian Qasem Soleimani a fost ucis într-un atac al Statelor Unite. Așadar, suntem sau nu în anticamera celui de-al treilea război mondial? Așa cum stau lucrurile acum, răspunsul e NU. Chiar dacă sunt mulți cei care au catalogat asasinarea lui Soleimani un act de război, un eventual conflict deschis ar fi între Statele Unite și Iran, conform Digi24.
Cum a ajuns Venezuela să aibă doi preşedinţi şi doi şefi ai parlamentului, simultan. Luis Parra s-a autoproclamat în această funcţie cu sprijinul parlamentarilor chavişti în cadrul unei şedinţe a forului legislativ la care forţele de ordine l-au împiedicat pe Juan Guaido să participe. Pe de altă parte, Juan Guaido şi deputaţii opoziţiei au organizat duminică, la sediul ziarului El Nacional din Caracas, o şedinţă în cursul căreia Juan Guaido a fost reales preşedinte al parlamentului de către deputaţii opoziţiei, după ce poliţia l-a împiedicat să pătrundă în sediul instituţiei. În prezenţa mai multor ambasadori, Juan Guaido a declarat “deschisă” această şedinţă în care a fost votat pentru un nou mandat de preşedinte, potrivit Știrile Pro Tv.
Extirparea de șefie și arderea de vie. 25 de medici și cadre medicale din spitalul Floreasca au semnat și parafat o hârtie prin care anunță că intră în grevă, nu mai operează decât cazuri grave. De ce? Pentru că tartorul lor, agramat, autor de furt intelectual și medic de partid, așa-zisul „prof. univ.” Beuran, a fost demis din foncție. Beuran rămâne totuși chirurg, din asta nu l-a dat nimeni afară, poate să opereze în continuare în spitalul cu acreditare suspendată. Dar nu mai e șef, Dumnezeule mare! Teribil! Înfiorător! Groaznic! Cu mult mai groaznică pierderea șefiei de către Beuran decât arderea de vie a pacientei lui Beuran pe masa de operație, acesta strălucind prin absența din sală, deși semnase în fals protocolul operator, mai comițând și alte vreo zece încălcări ale protocoalelor medicale, potrivit comisiei de anchetă, arată Republica.ro.
PSD se salveaza, nu se reformeaza. De cand a iesit din epoca Dancila, PSD nu a intrat in niciun proces de analiza si reformare, asa cum titrau lecturile facile, ci, din contra, a inceput sa isi refaca structurile viciate de regimul personalizat al lui Dragnea. Forta acestui partid mamut caruia i-au fost incredintate, in anii imediat postdecembristi, resursele administrative si retelele de putere ale Partidului Comunist – acesta fiind un proces prin care vechi nomenclaturisti si fosti securisti si-au asigurat continuitatea, chiar si fara prim-plan – nu a stat niciodata, pana la capusarea lui de catre Liviu Dragnea si camarilele de uzura, in lider. Ion Iliescu a fost cel desemnat sa garanteze nu doar ca vinovatiile se vor prescrie, ci si ca resursele raman fostilor comunisti. A fost cel care a exercitat formal puterea si care a reusit sa isi duca pana la capat angajamentul fata de oamenii din partid, arată Ziare.com.
Trei luni în întunericul polar. O româncă face parte din cea mai mare expediție de cercetare din istorie. Printre ghețuri, cu șosete de lână ”a la bunica” și untură pe pâine la cină. Ochii lumii sunt acum îndreptați către Australia care arde, prigonind oameni și animale. Focul apocaliptic a cuprins mii de hectare de pădure și temperaturile au sărit de 40 de grade, aerul este irespirabil. Încălzirea globală este cea care favorizează întețirea incendiilor. La 13.000 de kilometri de Australia, o echipă de 600 de cercetători din toată lumea caută să înțeleagă mai bine dezastrul climatic al ultimilor ani, scormonind gheața la temperaturi de -25 de grade. Expediția MOSAiC, cea mai mare din istorie, este un efort global de a da de capăt schimbărilor climatice. Misterul focului australian se află închis în gheața arctică unde ei forează în fiecare zi. Oceanograful Adela Dumitrașcu, o româncă de 38 de ani, care lucrează de ani buni într-un proiect de cercetare în Suedia, face parte din echipaj, relatează Libertatea.
Cine este poliţistul care l-a înfruntat pe deputatul PSD la Aeroportul Suceava: „Şi-a compromis cariera. Trei zile va fi aplaudat de toţi, dar va regreta“. Cristian Tuduruţa este numele poliţistului care nu s-a lăsat intimidat de deputatul PSD, Ilie-Răzvan Rotaru, pe Aeroportul Suceava. Preşedintele executiv al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România, Bogdan Bănică, a scris pe contul personal de Facebook că, pe 31 decembrie, parlamentarul PSD Ilie Răzvan Rotaru a venit la Aeroportul „Ştefan cel Mare”, unde a oprit maşina în mod neregulamentar. Poliţistul l-a văzut şi i-a cerut să-şi mute autoturismul. Şoferul a sărit ca fript şi, în loc să respecte indicaţiile, s-ar fi lăudat că este parlamentar, după care l-ar fi ameninţat pe poliţist. „ajung la Bucureşti şi am eu grijă de tine”. Sunt persoane care consideră că, pe termen lung, poliţistul va plăti pentru că şi-a făcut treaba aşa cum cere fişa postului, scrie Adevărul.ro.