Subiectele zilei: Valentin Ceauşescu cere statut de victimă în Dosarul Revoluţiei: „Mi-au omorât părinţii“; Se modifică normele de igienă pentru saloanele de cosmetică. La ce boli sunt expuși clienții
Valentin Ceauşescu cere statut de victimă în Dosarul Revoluţiei: „Mi-au omorât părinţii“. Valentin Ceauşescu, ultimul fiu în viaţă al fostului cuplu dictatorial, s-a constituit parte vătămată în Dosarul „Revoluţiei”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ia în discuţie, pe 21 februarie, un nou tremen în cameră preliminară al procesului în care au rămas să răspundă „prezent” în instanţă doar Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus pentru infracţiuni contra umanităţii, relatează Adevărul.
Opt familii din București speră ca primăria să nu le dea afară din casa abandonată din Sectorul 5 în care și-au făcut un cămin. Peste 20 de oameni, dintre care mai mult de jumătate copii, trăiesc de mai bine de trei luni într-o vilă abandonată din Sectorul 5. Oamenii au ajuns aici după o vreme în care și-au trăit viața pe stradă, prin parcuri sau prin chirii din care erau dați afară după nici o lună. Familiile nu sunt la prima evacuare. În urmă cu 4 ani, au fost evacuați de aceeași primărie din barăcile improvizate din zona Iacob Andrei, cartierul Ferentari, scrie Libertatea.
Imigranţii nu au viaţă uşoară în Germania. Populaţia din Germania îmbătrâneşte şi muncitorii calificaţi se împuţinează. Astfel, numeroşii tineri imigranţi par să fi venit la momentul potrivit. Dar lucrurile nu stau chiar aşa, constată şi un studiu al OECD. Nu ştia limba germană, nu învăţase nicio meserie. În această situaţie s-a aflat, ca mulţi alţii, sirianul Beniyan Bachar când a sosit în Germania, ca tânăr imigrant. Astăzi etnicul kurd a împlinit 23 de ani şi în 2019 a absolvit la Osnabrück şcoala de frizeri. Ca şef de promoţie, relatează Deutsche Welle.
Scandal privind presiunile Secției Speciale asupra unor membri ai CSM. Reacțiile procurorilor. Două asociații ale procurorilor critică presiunile făcute de Secția Specială asupra a doi membri CSM, Nicolae Solomon și Florin Deac, susținând că audierea acestora în diverse dosare ar avea legătură cu mizele privind numirea procurorilor-șefi ai DNA, DIICOT și Parchetul General, potrivit Newsweek.
Se modifică normele de igienă pentru saloanele de cosmetică. La ce boli sunt expuși clienții. Vechi din 2007, normele de igienă după care funcționează saloanele de înfrumusețare corporală ar putea fi modificate în întregime. Hepatita B, Hepatita C, infecţia cu HIV, virusul HPV sau dermatita sunt doar câteva dintre bolile ce pot fi luate uşor din saloanele de înfrumuseţare, dacă angajaţii nu dezinfectează corect instrumentele de lucru. Situaţie în care clientele ajung, în cel mai fericit caz doar la dermatolog, notează Știrile Protv.
Care este atmosfera în orașul Yokohama, unde a andocat vasul aflat în carantină din cauza coronavirusului. Puțin după ora apusului, pasagerii aflați în carantină pe vasul Diamond Princess se plimbau pe punte. La țărm, doi oameni țineau în mâini cartoane mari, cel mai probabil cu mesaje de încurajare către cei care nu pot părăsi nava. Perimetrul din jurul acesteia a fost înconjurat cu un gard cu sârmă ghimpată, relatează Republica.
Ordonanţa Costache: pro şi contra. Privaţii vor coplată, cei de la stat nu vor competiţie. Ordonanţa ministrului Victor Costache prin care practic se pune semnul egal între sistemul public şi cel privat din domeniul medical, în privinţa finanţării, este privită cu scepticism de specialiştii din ambele tabere. Voci importante din spitalele de stat susţin că aplicarea Ordonanţei privind liberalizarea sistemului medical ar duce la o diminuare a bugetelor. La rândul lor, medicii din sistemul privat medical nu vor să renunţe la coplată, şi ameninţă cu întreruperea contractelor cu Casele Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, scrie Ziarul de Iași.
Raport imobiliar: apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca stau pe piață trei luni. Imobilele scoase la vânzare pe cea mai scumpă piață din țară, Cluj-Napoca, rămân pe piață nu mai puțin de trei luni, una dintre cele mai mari perioade din țară, conform unei analize. Un raport de piață publicat de Analize Imobiliare și imobiliare.ro arată că în Cluj-Napoca apartamentele rămân pe piață în medie 91 de zile, perioadă depășită doar de Iași cu 98 de zile. În rest în București acestea stau pe piață 42 de zile, în Timișoara – 52 de zile, iar în Brașov – 68 de zile, relatează Actual de Cluj.
Mihai Șora și etica responsabilității. Adversar hotărât al oricărui iacobinism, Mihai Șora este expresia însăși a înțelepciunii tolerante. Dl. Șora știe mai bine decât oricine ce a însemnat barbaria totalitară, de stânga și de dreapta. Tocmai de aceea, se opune oricărei demagogii populiste. Știe că o democrație fără memorie este una grav bolnavă. Mihai Șora nu este un naiv. El știe prea bine că drumul spre această viziune comună asupra binelui public trece prin asumarea, onestă și onorabilă, a trecutului, cu părțile sale convenabile, dar și cu acelea stingheritoare ori chiar detestabile, notează Europa Liberă.
Violența specifică a legionarilor români a dus la ororile de la Pitești. Am vorbit cu Mihai Demetriade, cercetătorul CNSAS, despre de ce „experimentul Pitești” nu a fost unic, așa cum se susține. S-a întâmplat și în alte lagăre și închisori, iar una dintre cauze este comportamentul specific al legionarilor. Venirea comuniștilor la putere în România, în 1946, a fost marcată, printre altele, de închiderea în închisori a celor cu vederi politice indezirabile, scrie Vice.