Subiectele zilei: Von der Leyen și populismul; Portret de candidat pentru Cotroceni. Cătălin Berenghi, ex-legionar, lunetist, dac; Adolescent eminent, agresat de un poliţist fiindcă a îndrăznit să conteste un proces-verbal
Von der Leyen și populismul. Ursula von der Leyen, președinta desemnată a Comisiei Europene, urmează să explice parlamentarilor europeni de ce a decis să numească portofoliul pentru migrație: „Protejarea modului nostru de viaţă european”. Au fost necesare câteva zile pentru ca Bruxellesul să cunoască și să digere denumirile noilor portofolii. Șeful grupului parlamentar al ecologiștilor explică: „Prin formularea: ‚Protejarea modului nostru de viaţă european‘ se joacă după muzica extremei drepte, mai ales că este vorba despre migrație.” Ursula von der Leyen ar trebui să facă o altă propunere, dacă va apărea în fața șefilor grupurilor parlamentare, săptămâna viitoare, este de părere Philippe Lambert, care califică situația drept „scandal absolut”, potrivit DW.
Zeci de pietoni accidentați și doi morți doar în Cluj-Napoca în acest an după traversări neregulamentare. Polițiștii exasperați pornesc campanie de educație: ”traversarea neregulamentară continuă să fie una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere”. De exemplu doar în Cluj-Napoca, în primele opt luni ale anului, s-au înregistrat nu mai puțin de 122 de accidente de circulație în care au fost implicați pietoni, adică în medie unul la fiecare două zile. Doi pietoni și-au pierdut viața în urma traversărilor neregulamentare, iar alți 55 au fost răniți. ”Traversarea neregulamentară continuă să fie una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere, motiv pentru care demarăm o campanie de informare și prevenire pe acest subiect”, notează Actual de Cluj.
Când primii doi politicieni din Iasi se au la cuţite, oraşul este cel care pierde! Urmărind în timp declaraţiile celor doi adversari politici care conduc Iaşul, este tot mai clar că nu ajungerea la un rezultat benefic ieşenilor este prioritatea lor, ci imaginea lor reflectată în presă, precum şi împingerea adversarului în postura de vinovat pentru eşecurile pe bandă rulantă care se prevăd. Peste lipsa lor de influenţă politică şi de viziune edilitară se suprapune bâlbâiala în privinţa finanţării de la Guvern, de neînţeles. Una peste alta, două proiecte majore ale Iaşului – şoseaua de centură până la Tomeşti şi reabilitarea traseului spre Dancu – sunt într-un real pericol de eşec, scrie Ziarul de Iași.
Adolescent eminent, agresat de un poliţist fiindcă a îndrăznit să conteste un proces-verbal: „N-a ezitat să mă ameninţe şi să mă bruscheze“. Radu Rotaru este unul dintre elevii eminenţi ai Argeşului care a terminat liceul în 2019 cu media 10. A luat Bacalaureatul tot cu notă maximă şi a fost admis la Universitatea Sheffield din Anglia. Adolescentul a mediatizat o situaţie revoltătoare, în care acuză că a fost bruscat şi ameninţat de un poliţist. S-a întâmplat după ce tânărul în vârstă de 18 ani a susţinut, pe 6 septembrie, examenul pentru obţinerea permisului de conducere, pe care l-a picat. În opinia sa, depunctarea n-ar fi fost obiectivă, motiv pentru care Radu a refuzat să semneze procesul-verbal încheiat de poliţistul examinator pe care l-a anunţat că vrea să formuleze o contestaţie. A fost momentul în care, spune candidatul, poliţistul a izbucnit, conform Adevărul.
Porturile de la Dunăre, o rețetă de succes pentru sârbi. Unde au eșuat autoritățile române. Pe turiştii străini nu reuşim să-i atragem nici cu Dunărea. Malul românesc al fluviului are potenţial, dar îi lipsesc porturile şi infrastructura. În loc să promoveze frumuseţea locului, responsabilii ţin în mizerie această carte de vizită a României. Porturile dunărene nu sunt modernizate, au încă un aer comunist şi sunt complet lipsite de infrastructură. Pe partea sârbească, vedem exact opusul. Localitatea Donji Milanovac se află la 50 de kilometri distanţă de Porţile de Fier. Şi în timp ce noi abia număram 20 de nave străine într-o vară, la sârbi numărul vizitatorilor este de câteva zeci de ori mai mare: 250 de vase de croazieră într-un sezon, potrivit Știrile Pro Tv.
Portret de candidat pentru Cotroceni. Cătălin Berenghi, ex-legionar, lunetist, dac. În misterioasele birouri ale clădirii cu arhitectură ceaușistă, situate în apropierea pieței Constituției și ușor câș față de Palatul Parlamentului, generalii și specialiștii diviziilor secrete ale României par să încerce din răsputeri să oprească ascensiunea spre Cotroceni a candidatului partidului DAC, Cătălin Ioan Berenghi. Cel puțin asta crede Cătălin Berenghi, unul dintre cei peste 20 de candidați care și-au anunțat intenția de participare în cursa pentru Cotroceni, notează Digi24.
Cât de grele sunt ghiozdanele. O elevă de clasa a patra cară în spate 11,2 kilograme. Inspectorul școlar general al județului Suceava a verificat, vineri, greutatea ghiozdanelor elevilor dintr-o școlară suceveană. Rezultatele arată astfel. O elevă de clasa a patra avea un ghiozdan care cântărea 8,6 kilograme, iar o colegă de-a ei căra în spate 11,2 kg. Elevii spun că s-au obișnuit, părinții însă încearcă să îi ajute pe copii cu ce pot, așa că îi aduc la școală cu mașina, scrie Libertatea.