Suedia ar putea face lumină asupra exploziilor de la gazoductele Nord Stream peste câteva zile
Procurorul care instrumentează ancheta din Suedia privind exploziile din 2022 de la gazoductele Nord Stream ce trec pe sub Marea Baltică va anunța săptămâna aceasta dacă va trimite dosarul în instanță sau îl va clasa, a anunțat luni parchetul suedez, citat de Reuters.
Anunțul procurorilor a venit după ce informația a apărut mai întâi în presa suedeză, fiind dezvăluită de cotidianul Expressen. Un purtător de cuvânt al parchetului a declarat însă luni după-amiaza că nu a fost stabilită ziua în care concluziile anchetei vor fi prezentate public.
Cele două gazoducte Nord Stream care leagă Rusia de Germania au fost avariate de o serie de explozii subacvatice ce au fost înregistrate în septembrie 2022 în zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei.
La scurt timp după ce a demarat o anchetă cu privire la incident Suedia a anunțat că a descoperit urme de explozivi pe fundul mării, sugerând că avariile provocate gazoductelor au fost rezultatul unui act de sabotaj.
Poliția daneză, care desfășoară propria anchetă, nu a dorit să ofere luni noi comentarii asupra cazului.
Nicio explicație oficială pentru exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream
Exploziile de la gazoductele Nord Stream reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari mistere de la declanșarea războiului din Ucraina, mai multe investigații de presă independente ajungând la concluzii diferite.
Cel mai recent, cotidianul american The Washington Post a scris în noiembrie anul trecut, citând surse anonime despre care afirma că sunt familiare cu subiectul, că actul de sabotaj ar fi fost ordonat de un colonel ucrainean cu aprobarea generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor Kievului.
O amplă investigație realizată de jurnaliști de la toate societățile de radiodifuziune din țările nordice a sugerat însă în primăvara anului trecut că exploziile de la gazoductele Nord Stream ar putea avea legătură cu „flota fantomă” pe care Rusia o desfășoară în Marea Nordului.
Rusia a acuzat pe rând Marea Britanie, Statele Unite și Ucraina că au orchestrat exploziile și a deplâns că nu a fost invitată la o investigație internațională care să arate ce le-a cauzat.