Sari direct la conținut

Suma uriașă plătită drept cea mai mare daună RCA, pentru un accident petrecut în Franța, când un TIR românesc a intrat într-o stație de taxare

HotNews.ro
Accident provocat de un tir, Foto: Juri Bizgajmer / Dreamstime.com
Accident provocat de un tir, Foto: Juri Bizgajmer / Dreamstime.com

Opt persoane au fost vătămate, dintre care patru grav, iar una a decedat. Șoferul român a fost condamnat penal în Franța, iar asigurătorul Omniasig a confirmat pentru HotNews.ro că a plătit până acum despăgubiri de aproximativ 18 milioane de lei și dosarul nu e încă închis.

Un tragic accident în Franța acum 9 ani a adus cea mai mare daună RCA achitată în România, dintre toate cele plătite anul trecut, a explicat pentru HotNews.ro chiar firma de asigurări Omniasig. Numai anul trecut, asiguratorul a plătit peste 8 milioane de lei, dar suma totală e mult mai mare și procesul de pretenții și despăgubiri nu e integral finalizat.

Nu i-au ținut frânele

Șoferul român al unui autocamion nu a mai putut frâna din cauza unei defecțiuni la sistemul de frânare, a intrat într-o stație de taxare, a avariat 16 autovehicule și stația de taxare. Consecințele? Opt persoane au fost vătămate, dintre care patru grav, iar una a decedat.

Șoferul care a produs accidentul avea autocamionul asigurat pe firmă, iar polița RCA a costat 2.000 de lei având valabilitate pe 6 luni, potrivit informațiilor asigurătorului.

În urma accidentului din anul 2015, șoferul român a fost judecat și condamnat în dosarul penal deschis în Franța.

Despăgubirile au mers la victime

„Până în momentul de față, pe acest dosar, au fost plătite despăgubiri totale de aproximativ 18 milioane de lei, din care: aproximativ 3 milioane lei sunt daune materiale și aproximativ 15 milioane de lei au fost pentru vătămări corporale și deces. Marea majoritate a solicitărilor de despăgubire în acest dosar au fost soluționate amiabil, existând însă și cazuri soluționate în instanțele din Franța. Rămân încă deschise pretențiile a două dintre persoanele vătămate.”, au spus oficialii asigurătorului.

Asta înseamnă că două victime ale acestui accident se luptă încă în instanță pentru a primi despăgubiri peste ceea ce Omniasig ar fi de acord să plătească.

Asigurătorul nu a dorit să prezinte informații legate de sumele care mai sunt în prezent cerute în instanță.

Compania a spus că nu poate menționa valoarea rezervelor tehnice pe care le-a făcut în acest caz, dar afirmă că „ele au fost constituite și actualizate conform prevederilor legale”.

Orice asigurător RCA este obligat să facă rezerve tehnice pentru daunele avizate și neplătite (RBNS) și pentru daune neavizate încă (IBNR), separat de despăgubirile plătite.

Cele mai recente date publice de la Ministerul de Finanțe arată că în anul 2022 Omniasig avea rezerve tehnice de peste 2,1 miliarde de lei, iar profitul obținut din activitatea de asigurări generale (dominată de RCA și CASCO) a fost de aproximativ 83 milioane de lei.

Compania se află pe locul 8 în piața RCA din România cu 6% din totalul asigurărilor auto în vigoare la finele anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro