Sari direct la conținut

Summitul de la Bruxelles – un semnal pozitiv?

Contributors.ro
Aura Socol, Foto: Hotnews
Aura Socol, Foto: Hotnews

Desi uniunea monetara europeana in sine sufera deficiente de constructie, solutii economice pentru iesirea din criza exista, ideea este ca liderii politici sa fie de acord asupra unei solutii comune general acceptate. In ultima vreme, europenii au privit neputiociosi cum moneda euro si-a pierdut puternic din credibilitate pe masura ce agentiile de rating si-au diminuat increderea in implementarea rapida a unor masuri comune decisive, prin care guvernele sa evite neplata obligatiilor de catre statele membre datoare. Pe scurt, principalii actori politici europeni par să aiba viziuni extrem de diferite despre salvarea economiei UE. Unii lideri europeni vad colectivizarea datoriilor in eurozone si utilizarea fondurilor pentru a stabiliza pietele financiare ca solutieinevitabila, in timp ce altii in frunte cu Germania se opun cu vehementa acestui gen de solutii. Unii vad austeritatea ca solutie inevitabila, altii propun crestere economica, atat timp cat strangerea curelei nu pare sa dea rezultate, ci dimpotriva.

Summitul de la Bruxelles. O solutie?

Acesta este contextul extrem de simplificat a ceea ce se intampla acum in zona euro. Context in care summitul de la Bruxelles a fost asteptat (de necunoscatori, trebuie spus) ca o solutie de tip mesianic. In realitate, summitul a fost departe de a gasi solutii fundamentale, cu atat mai putin mesianice. Pe de alta parte insa, nu trebuie nici minimizat ceea ce s-a intamplat joi si vineri la Bruxelles. Si ca sa raspund la intrebarea de mai sus. Pare ca da. Summitul de la Bruxelles de data aceasta a adus solutii care sa mentina in viata economia europeana. Din declaratiile oficialilor europeni, in primul rand pare ca liderii europeni au ajuns la un acord comun (cel putin in cele cateva puncte cheie), ceea ce este un prim succes. In al doilea rand, acest acord reuneste atat solutii urgente necesare pe termen scurt, solutii ce au in principal menirea de a linisti pietele, dar si solutii structurale, de tipul pachetelor de masuri care ar trebui sa aduca mult asteptata crestere economica in zona euro si in UE, in general. Mix de solutii de mult timp asteptat. Doua dintre solutiile propuse la acest summit merita atentie.

1.Liderii europeni au ajuns la un acord in privinta utilizarii fondurilor de urgenta ale zonei euro pentru a recapitaliza bancile aflate in dificultate. Potrivit declaratiilor oficiale facute de presedintele Uniunii Europene, zona euro vrea sa creeze pana la sfarsitul lui 2012 un mecanism care va permite recapitalizarea bancilor în mod direct prin fonduri de salvare, evident, in anumite conditii.

Decizia de a recapitaliza bancile aflate in dificultate vizeaza in primul rand Spania, care are nevoie de fonduri substantiale pentru salvarea sistemului bancar. Randamentele Spaniei, problema majora a zonei euro in acest moment au atins in cursul saptamanii trecute pragul psihologic de 7%. De altfel, potrivit declaratiilor oficiale, aceasta a fost una dintre solicitarile Italiei si Spaniei, solicitare cu care, dupa cum stim, Germania nu a fost de acord pana acum in ruptul capului. Pare ca aceste doua tari si-au jucat cartile eficient in schimbul semnarii pactului de crestere, solicitand ajutor ce pana acum nu a avut ecou in zona euro. Recapitalizarea bancilor este o problema „tehnica” ce trebuia rezolvata urgent, chiar daca multe voci invoca problema incorectitudinii salvarii acestora de contribuabili, pana la urma.

Adevarat, cine greseste trebuie sa plateasca, insa sa nu uitam ca lectiile istorice ale economiei crizelor arata ca, in orice criza, de la cea mai mica pana la cea mai profunda, indiferent de ce anume a declansat-o, e nevoie pe termen scurt de sprijin din partea autoritatilor. Atat pentru a evita intrarea in colaps, precum si pentru a salva asa numitele victimele colaterale. Cu atat mai mult cand este vorba despre o uniune monetara precum cea europeana, cu ale carei deficiente de constructie cred ca toata lumea este de acord.

In opinia mea, faptul ca Germania a avut intelepciunea sa cedeze de data asta reprezinta un prim succes al acestui summit. Ramane de vazut insa efectul final. E o prima lupta castigata, vom vedea daca si batalia. Dupa cum scriam si cu o alta ocazie, Germania si-a facut lectiile in zona euro, motiv pentru care trebuie apreciata. Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului. Cu toate astea, Germania va trebui sa inteleaga ca face parte dintr-o constructie in care interesele comune trebuie sa primeze, chiar daca din punct de vedere al eficientei economice solutia nu este optima. In fond, Germania a avut foarte mult de castigat de pe urma detinerii monedei comune, iar renuntarea la o parte a acestor beneficii nu va fi un capat de tara.

2. La fel de adevarat este ca pe termen mediu si lung strategia trebuie gandita altfel. Trebuie gasite motoare proprii de crestere economica astfel incat datornicii sa-si plateasca propria datorie si sa-si rezolve deficientele propriului sistem. Oficialii europeni au declarat ca au ajuns la un acord si in ceea ce ce priveste Pactul pentru crestere economica si luarea unor masuri imediate de creare de locuri de munca. Potrivit declaratiilor de la Bruxelles, in acest scop se vor aloca 120 de miliarde de euro, avand drept sursa cresterea capacitatii de imprumut a Bancii Europene de Investitii (BEI) cu 60 de miliarde de euro, in timp ce restul de 60 de miliarde provin din fondurile structurale neutilizate. Acesta este un alt succes al summitului, concretizat in solutii de crestere asteptate de toata lumea europeana, si nu numai. Raspunsul imediat al pietelor a fost, in sfarsit, unul pozitiv.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro