Sari direct la conținut

Supercom, firma care se ocupă de 20 de ani de salubrizarea din Sectorul 2, vrea să ia un credit de 12 milioane lei / Printre garanții: Creanțele prezente și viitoare aferente contractelor cu Primăria Sector 2

HotNews.ro
Poza 7, Foto: Hotnews
Poza 7, Foto: Hotnews

​Acționarii Supercom, firma care se ocupă de 20 de ani de salubrizarea Sectorului 2, au decis în data de 9 octombrie 2019 să se împrumute cu 12 milioane de lei de la Banca Comercială Intesa SanPaolo România pentru o perioadă de 1 an, în scopul finanțării cheltuielilor necesare desfășurării activității curente, arată o decizie publicată vineri în Monitorul Oficial. Facilitățile de credit vor fi garantate inclusiv cu o ‘ipotecă reală mobiliară asupra creanțelor prezente și viitoare aferente contractelor comerciale și actelor adiționale aferente, încheiate de către firmă cu Primăria Sector 2’, se arată în decizie.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Supercom SA, firmă deținută de un fost senator PSD, Ilie Ciuclea, și care se ocupă de 20 de ani de salubrizarea Sectorului 2 din București, în baza unui contract de concesiune, a hotărât în data de 9 octombrie 2019 următoarele:

  • 1. Contractarea unei facilități de credit reprezentând plafon de emitere Scrisori de Garanție Bancară în valoare de 2.000.000 (douămilioane) lei, de la Banca Comercială Intesa SanPaolo România S.A;
  • 2. Suplimentarea liniei de credit cu suma de 10.000.000 (zecemilioane) lei, având următoarele caracteristici:
    – Perioada de finanțare: 12 luni;
    – Destinația – finanțarea cheltuielilor necesare desfășurării activității curente”
    se arată în decizia publicată vineri, 15 noiembrie 2019, în Monitorul Oficial.

Click pentru a deschide

În decizie se mai arată că aceste facilități de credit vor fi garantate cu mai multe ipoteci imobiliare asupra unor imobile aflate în proprietate, dar și prin:

  • – ‘ipotecă reală mobiliară asupra creanțelor prezente și viitoare aferente contractelor comerciale și actelor adiționale aferente, încheiate de către firmă cu Primăria Sector 2’,
  • – ‘ipotecă reală mobiliară asupra creanțelor prezente și viitoare aferente contractului comercial nr. 33/31.03.2010 și actelor adiționale aferente, încheiate cu Consiliul Județean Dâmbovița, prin Asociația de Dezvoltare intercomunitară ‘Reabilitarea colectării’, transportului, depozitării, prelucrării deșeurilor solide în județul Dâmbovița”.

Sectorul 2, unul dintre cele mai murdare din Capitală, a demarat o licitație de 1,15 miliarde lei pentru salubrizare: CNSC tocmai a admis o contestație care reclama că s-ar consolida monopolul Supercom

Primăria Sectorului 2, unde primar este Mihai Toader (PSD), iar viceprimar este Dan Cristian Popescu (PNL), vrea să încheie un contract pe 7 ani pentru delegarea gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipale, precum și măturatul, spălatul, stropirea, întreținerea și deszăpezirea căilor publice din sector, potrivit unui anunț de concesionare publicat luni, 30 septembrie 2019, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Valoarea contractului, finanțat din fonduri publice, este estimată la 1,15 miliarde de lei.

La scurt timp de la lansarea licitației, unul dintre competitori a făcut contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Firma acuză că în caietul de sarcini se cere o cifră de afaceri mult prea mare, 305.000.000 lei pe ultimii 3 ani, o perioadă mult prea scurtă pentru obținerea autorizației de mediu pentru stația de sortare și pentru construirea acesteia, dar și cerințe care ar produce pierderi financiare, de exemplu că utilajele de deszăpezire să nu poată fi folosite vara în alte activități. Contestatarul este de părere că aceste condiții sunt de natură să consolideze monopolul agentului economic care prestează în prezent serviciul, respectiv Supercom.

HotNews.ro l-a contactat pe viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu (PNL), pentru un punct de vedere referitor la acuzațiile aduse în contestație. Acesta a spus că s-ar respecta legea.

  • ”Este o contestație de la Romprest. Licitația merge mai departe deocamdată, se anulează doar dacă CNSC sau o instanță le dă dreptate. Ei doresc o cifră de afaceri mai mică, cât au ei, dar se pot asocia ca să aibă cifra de afaceri cerută. Noi am făcut licitația în baza unor studii făcute de consultanți, caietul de sarcini este agreat cu ANAP-ul, a durat 6 luni, de asta a și durat atât să lansăm licitația. Data depunerii ofertelor este 10 decembrie, ei mai cer să amânăm această dată”, a declarat în data de 16 octombrie pentru HotNews.ro viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu (PNL).

La câteva zile după, în 21 octombrie 2019, Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a admis contestația făcută de firma Romprest la licitația de 1,15 miliarde lei organizată de Primăria Sectorului 2.

Romprest acuza că în caietul de sarcini se cere o cifră de afaceri mult prea mare, 305.000.000 lei pe ultimii 3 ani, o perioadă mult prea scurtă pentru obținerea autorizației de mediu pentru stația de sortare și pentru construirea acesteia, dar și cerințe care ar produce pierderi financiare, de exemplu că utilajele de deszăpezire să nu poată fi folosite vara în alte activități. Contestatarul este de părere că aceste condiții erau de natură să consolideze monopolul agentului economic care prestează în prezent serviciul, respectiv Supercom. CNSC a admis în mare parte toate observațiile contestatarului, iar Primăria le-a îndreptat.

Străzile din Sectorul 2 sunt printre cele mai murdare din București, de ani de zile. Gunoaiele zac cu săptămânile neridicate de pe trotuare. Chiar dacă Primăria a crescut taxa de salubritate în acest an, de a ajuns să fie una dintre cele mai mari din țară, Sectorul 2 a rămas la fel de murdar, chiar și în zonele centrale. Locuitorii se plâng și atrag atenția Primăriei pe pagina sa de Facebook sau pe grupuri de socializare, dar în zadar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro