Sari direct la conținut

Surprizele mai putin placute care apar odata cu nasterea copilului tau

MedLive.ro
Surprizele vietii de parinte, Foto: BigStockPhoto.com
Surprizele vietii de parinte, Foto: BigStockPhoto.com

V-ati propus sa faceti un copil si va ganditi de ceva vreme la cum va fi cand veti fi parinti. Aproape ca stiti deja cum va fi viata dupa fericitul moment. Stiti ca programul obisnuit de pana atunci va fi o amintire, ca cel mic va fi in centrul atentiei, ca o sa stati treji noaptea, o sa schimbati scutece si o sa va bucurati alaturi de toata familia la fiecare noua realizare a copilului.

Dar, cum de cele mai multe ori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, odata cu nasterea copilului apar si surprizele.

„Timpul vostru” se transforma in „timpul copilului”

Toti stim ca un nou-nascut doarme, in medie, 18 ore pe zi. Daca v-ati facut calcule in functie de aceasta certitudine, uitati-le. Cele 18 ore de somn pe zi sunt impartite in perioade care de cele mai multe ori nu sunt mai lungi de doua – trei ore. Intre timp, copilul cere toata atentia ta. El trebuie hranit, schimbat, are nevoie de atentie. Adapteaza-ti programul la programul copilului si incearca sa dormi atunci cand el doarme.

Relatia cu partenerul se schimba

Relatia cu partenerul de viata nu mai e la fel ca inainte de nasterea copilului. Cel mic iti ocupa mare parte din zi si isi gaseste incet incet locul in familie. In aceste conditii, dinamica cuplului se schimba, timpul pe care inainte il petreceai exclusiv cu partenerul acum se imparte in doi, iar aceasta ecuatie de obicei este in defavoarea partenerului, care se poate simti desconsiderat.

Devii parte din „clubul mamicilor”

Dintr-o data remarci ca ai o gramada de prieteni. Toata lumea socializeaza, strainii iti zambesc pe strada, ceilalti parinti nu contenesc sa iti povesteasca despre felul in care se comporta copiii lor iar colegii te intreaba cum a decurs ultima vizita la medic. In acelasi timp, sunteti asaltati cu milioane de sfaturi: „da-i ceai”, „nu-i da ceai”, „ai grija sa fie bine imbracat cand iesi afara”, „nu-l infofoli”, „nu-l invata cu suzeta”. Nu e nimic rau in asta. Parintii in general simt nevoia sa vorbeasca despre copiii lor si despre experientele prin care trec alaturi de acestia. Nu te alarma. Fiecare parinte isi abordeaza rolul intr-un stil propriu, adaptat fiecarei familii. Si tu vei face la fel.

Noptile nu mai sunt pentru dormit

Afirmatia „noptile sunt pentru dormit” nu va mai fi valabila, cel putin in primele luni de dupa nasterea copilului, inainte ca acesta sa doarma toata noaptea. Incercati totusi sa nu va suprasolicitati, oricat de greu poate parea sa faceti acest lucru. O solutie este ca dvs. si partenerul dvs. sa va treziti cu schimbul atunci cand copilul are nevoie de ceva in timpul noptii.

Relatia sexuala se schimba

Multe femei sustin ca dupa nastere nu mai au acelasi apetit sexual pe care il aveau inainte. Acest lucru se datoreaza schimbarilor fizice si psihologice care se petrec dupa sarcina si odata cu aparitia copilului. Sa nu uitam ca orice schimbare din viata noastra se traduce intr-o schimbare la nivelul vietii sexuale, iar in perioada de dupa nasterea copilului ambii parinti sunt de obicei obositi, coplesiti de griji.

Nici barbatii nu fac exceptie. Si in cazul lor se poate remarca o scadere a dorintei sexuale. Noile responsabilitati, grija pentru familie, chiar si teama de a nu rani fizic femeia, dupa o nastere recenta, toate acestea pot face ca sexul sa nu mai ocupe un rol la fel de important in viata lor, cel putin pentru o perioada.

Nici excursiile in afara orasului nu mai sunt la fel

Stresul si oboseala din ultima perioada au inceput sa se resimta si v-ati gandit ca nici celui mic nu i-ar strica o iesire la munte, la aer curat. Nu mai este insa la fel de simplu. Daca inainte aruncati repede un rand de haine de schimb in bagaj si erati ca si plecati, acum lucrurile pot fi mai dificile. S-ar putea sa constatati ca bagajul copilului este chiar mai mare decat al vostru. De obicei din bagaj nu lipsesc biberoanele, „pampersii”, servetelele, medicamentele, produsele pentru baie, hainele groase, hainele subtiri, laptele, castroanele, linguritele si lista poate continua. S-ar putea sa fie necesar sa luati si patutul.

Si programul de vacanta e diferit. Va ganditi plimbarile lungi si reconfortante prin padure sau la serile petrecute la terasa, cu prietenii, care se prelungesc pana dimineata? Nu va faceti astfel de planuri. Cel mic are propriile lui planuri, pe care nu va ezita sa si le impuna, chiar daca e vacanta.

Sunteti asaltati de vizitele rudelor si prietenilor

La scurt timp dupa nasterea copilului toate rudele si toti prietenii vor dori sa il cunoasca pe noul membru al familiei. Poate sunteti incantati de acest lucru dar, in acelasi timp, puteti simti uneori ca e prea mult. In astfel de situatii, cel mai usor scapati cu un refuz politicos al vizitei. Cei mai multi dintre apropiati vor intelege si nu se vor supara.

Aveti nevoie de ajutor

Nevoia constanta de atentie a copilului este extenuanta si curand vei simti nevoia de ajutor. Imparte sarcinile cu partenerul tau si nu ezita sa profiti de acest timp pentru a te odihni, a citi o carte, a face o plimbare sau o baie.

Vina e o parte a meseriei de parinte

Tot timpul v-ati spus spus ca veti fi un parinte model, o prezenta calma si placuta. Dar sunt momente cand pur si simplu nu mai puteti si nu mai vreti. Imediat dupa aceea apare vina ca nuva bucurati si savurati sufcient fiecare moment petrecut alaturi de copil. Nu faceti asta! E natural sa mai vreti din cand in cand sa luati o gura de aer.

Faceti greseli

Stiti foarte bine ca nu e bine sa tineti prea mult copilul in brate. V-au spus-o si parintii, v-au sfatuit si prietenii, ati citit in cartile despre „modul ideal de a fi parinte”. Dar in lumea reala lucrurile nu stau tocmai asa. Chiar daca stiti ca nu e indicat, probabil ca la un moment dat veti face „greseala” sa-l luati in brate pentru ca vreti sa adoarma mai repede. Nu va faceti chiar asa griji. Nu acestea sunt greselile care v-ar putea afecta copilul. Daca nu reusiti sa rezolvati o problema care implica copilul dvs. nu ezitati sa intrebati un medic pediatru.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro