Sari direct la conținut

Surse: Sotii Iohannis nu au contestat la Cartea Funciara ca nu mai sunt proprietarii casei pentru care se judeca

HotNews.ro
Surse: Sotii Iohannis nu au contestat la Cartea Funciara ca nu mai sunt proprietarii casei pentru care se judeca

Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa Carmen Iohannis nu au contestat la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Sibiu radierea lor din Cartea Funciara ca proprietari ai casei din centrul Sibiului pentru care inca se judeca, au precizat, marti, surse pentru Agerpres.

Klaus si Carmen Iohannis au fost radiati in urma cu aproape o luna de zile din Cartea Funciara de la Sibiu.

„Impotriva incheierii se poate formula cerere de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare in conformitate cu prevederile art. 31 alin. 2 din Legea nr. 7/1996 a Cadastrului si Publicitatii Imobiliare cu modificarile si completarile ulterioare. Mentionam ca datele din cartea funciara se pot consulta prin solicitarea unui extras de carte funciara de informare cu plata tarifului aferent conform Ordinului nr.39/2009”, se arata intr-un raspuns al OCPI Sibiu transmis in 18 aprilie de Agerpres.

Daca nu depun contestatie, Klaus si Carmen Iohannis nu mai sunt proprietarii casei din centrul Sibiului pentru care se judeca de mai multi ani, fiind radiati din Cartea Funciara.

Decizia OCPI Sibiu a fost comunicata familiei Iohannis, printr-un document expediat prin posta, care nu a fost ridicat de niciunul dintre acestia personal si nici de avocatii lor, sustin sursele citate.

Practic, in 18 aprilie, OCPI Sibiu a admis o cerere de rectificare formulata de Fisc, in temeiul unei decizii civile emise de Tribunalul Brasov. OCPI Sibiu a dispus radierea dreptului de proprietate asupra imobilului situat in Sibiu, str. N. Balcescu nr 29, pentru Iohannis Klaus Werner si sotia Iohannis Carmen Georgeta.

„Cu privire la cererea de rectificare nr. 29841/07.04.2016 formulata de Administratia Finantelor Publice Sibiu, in temeiul Deciziei Civile nr. 235/Ap emisa de Tribunalul Brasov, Sectia I Civila din data de 16.05.2014, in dosar nr. 262/62/2014 si a Deciziei Civile nr. 655/R emisa de Curtea de Apel Brasov, Sectia Civila din data de 12.11.2015, in dosar nr. 262/62/2014 cererea a fost solutionata prin admitere, conform incheierii de carte funciara nr. 29841 din data de 18.04.2016”, se arata in raspunsul primit de AGERPRES, de la OCPI Sibiu, in luna aprilie.

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Sibiu a primit, la inceputul lunii aprilie, cererea de radiere a dreptului de proprietate al familiei Iohannis asupra casei pierdute in instanta anul trecut.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Sibiu a solicitat in data de 25 martie a.c. radierea din cartea funciara a dreptului de proprietate al sotilor Iohannis.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Brasov a respins un recurs declarat de Klaus si Carmen Iohannis si a mentinut decizia Tribunalului Brasov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din Sibiu.

Imobilul in cauza a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora averea a trecut in anii ’70 in proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care insa a decedat fara a avea copii.

Casa de pe strada Nicolae Balcescu nr. 29 din Sibiu a trecut in proprietatea statului roman, iar in anul 1997 imobilul a fost cumparat de chiriasi. In anul 1999 contractele prin care chiriasii au cumparat casa au fost anulate in instanta, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea. Casa a ajuns apoi in proprietatea familiei Iohannis, care a cumparat partea urmasilor lui Nicolae Bastea. Fostii chiriasi au deschis procese in instante, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept al lui Nicolae Bastea.

Pe 16 noiembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemultumit de sentinta judecatoreasca prin care a pierdut casa, punctand ca impreuna cu avocatii sai cauta cele mai bune cai de a o contesta.

Ulterior, Instanta suprema a admis o cerere depusa de familia Iohannis, prin care s-a solicitat stramutarea procesului de la Curtea de Apel Brasov la o alta curte de apel din tara, decizia fiind definitiva. Pe 6 aprilie a.c. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca se va judeca la Curtea de Apel Pitesti contestatia in anulare formulata de familia Iohannis impotriva deciziei instantei, din noiembrie 2015, prin care cei doi soti au pierdut imobilul aflat in centrul Sibiului.

Klaus Iohannis a reclamat in cererea de stramutare, potrivit presei locale, faptul ca judecatorii din Brasov nu indeplinesc conditia de independenta si impartialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, in cei 10 ani cat a durat procesul.

Casa din centrul istoric al Sibiului, din care Klaus Iohannis detine o parte, face obiectul unei dispute mai largi. In ultima perioada, o firma de avocatura din Bucuresti a cerut informatii la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Sibiu in legatura cu acest imobil, clienta acestei firme de avocatura fiind Rodica Bastea, cea care detine si ea o parte din casa cu pricina. Rodica Bastea este o sibianca stabilita in SUA. Ea este mostenitoarea celui care i-a vandut lui Klaus Iohannis o parte din casa si care, intre timp, a decedat in SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro