Sari direct la conținut

Susanne Kastner: Reactie politica germana la contenciosul cu Schengen

Deutsche Welle

Aderarea la Schengen nu trebuie sa devina nada populista de atras voturi, sustine Susanne Kastner, parlamentar social-democrat, sefa Comisiei de Aparare in Bundestag.

Intr-un comunicat de presa remis Deutsche Welle, Susanne Kastner, presedintele grupului parlamentar de prietenie germano-roman in Bundestag, a criticat deopotriva pe ministrul de interne german Hans-Peter Friedrich cat si partea romana, in speta pe ministrul de externe Titus Corlatean.

Aderarea la Schengen nu trebuie sa devina nada populista de atras voturi, sustine Kastner.

Susanne Kastner, membru marcant al opozitiei social-democrate, considera declaratia ministrului conservator Friedrich, membru al Uniunii Crestin-Sociale, atat „distructiva” cat si „populista”, intrucat ar fi marcata de campania electorala germana si de discutia cu privire la asa-numita imigratie a saraciei din Romania.

Kastner insista asupra respectarii planului in doua trepte a aderarii Romaniei la Schengen si il critica dur si pe seful diplomatiei romane: „Amenintarile si invinuirile exprimate de ministrul de externe Titus Corlatean sunt contraproductive”.

Informatii de context:

Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier. Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor. (sursa: Wikipedia)

Citeste tot articolul si comenteaza pe Deutsche Welle

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro