Sari direct la conținut

Sute de oameni isterizati de Loteria OTV

HotNews.ro

Zeci de oameni au facut, marti seara, coada la OTV ca sa cumpere “Marele Bilet” pus la vanzare de Stelian Ogica si Dan Diaconescu. Potrivit unor date neconfirmate de postul de televiziune, in prima seara s-au strans peste 30 de mii de euro de la 170 de persoane, insa pe lista de asteptare ar fi deja inca 250.

Cateva zeci de persoane se aflau si in dupa amiaza zilei de miercuri in fata postului de televiziune OTV, asteptand sa vina cineva sa le ia suta de euro pentru biletul minune conceput de Ogica si Dorel. Vestea ca cei 137 de mii de euro necesari biletului la 6 din 49 au fost adunati inca de marti a cazut ca un trasnet.

Chipuri desfigurate de deznadejde cereau insistent sa vina “domnul Dan” sa lamureasca problema.

Organizatorii “Marelui bilet” sustin ca in momentul in care suma va ajunge la 137 de mii de euro jocul va fi oprit. Jucatorii erau sfatuiti sa nu joace mai mult de100 de euro, insa au existat persoane dispuse sa “investeasca” pana la 800 de euro in biletul colectiv.

[c:1:s]Aurora Liiceanu: asocierea in numele norocului, tipica popoarelor sarace

“Este contagiunea tipic romaneasca la ideea de noroc. In general sondajele arata ca norocul este foarte important in explicarea unei situatii fericite. Romanii cred in noroc mai mult decat in propria performanta”, a declarat pentru HotNews.ro psihologul Aurora Liiceanu.

Ea mai spune ca statisticile arata ca 36% dintre romani declara ca mai degraba cred in noroc, ceea ce arata ca “oamenii nu au incredere in ceilalti oameni ci in soarta”. “Indivizii reactioneaza prin imitatie si prin participare emotionala”, explica psihologul.

Aurora Liiceanu crede ca jocurile de tip Caritas, loteriile colective sau alte jocuri in care sansele castigului sunt mici se explica prin faptul ca “romanii in general si cei care joaca la Loterie cred ca oamenii care reusesc in viata nu datoreaza aceasta reusita meritelor personale ci, mai degraba, relatiilor, prieteniilor si norocului.”

Psihologul mai spune ca romanii nu fac o figura aparte in acest tip de atitudine si ca sunt si alte tari din UE, precum Spania sau Italia, unde loteriile sunt dezvoltate. Aurora Liiceanu afirma ca “popoarele sarace au o predilectie la asocieri in numele norocului”.

Psihologul mai remarca faptul ca “oamenii sunt foarte suspiciosi in materie de asocieri legate de viata (de exemplu afaceri in familie) dar este ciudat ca atunci cind nu e vorba de munca si efort colectiv, suspiciunile dispar”.

Pe de alta parte, ar fi vorba si de o inclinatie pentru apartenenta la un grup. “In epoca prezenta, grupul e mai puternic decit individul”.

“Prostia oamenilor nu intra sub jurisdictia CNA”

Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) spun ca nu au instrumente legale pentru interveni. “Nu stiu ce se va intampla, dar eu cred ca CNA este foarte putin probabil sa stopeze aceasta forma de manipulare grosolana a societatii romanesti”, a declarat Attila Gasparik pentru BBC.

El a mai spus ca nu vede “nimic nou din ceea ce se intampla la OTV”, iar fapul ca oamenii scot cum bani din buzunar inseamna ca “OTV mai are credibilitate”.

Comentand faptul ca CNA are puteri limitate in aceasta chestiune, Attila Gasparik a mai spus ca “prostia oamenilor nu intra sub jurisdictia CNA”. El a mai spus ca asa zisele jocuri organizate de televiziuni sunt “de foarte multe ori masini de facut bani si de a insela telespectatorii”.

Avertismentele Loteriei

Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) avertiza, marti, ca desi Constitutia permite dreptul la asociere, constituirea de grupuri care joaca la 6/49 nu ofera garantia ca, in eventualitaea in care un bilet va fi declarat castigator, premiul va fi distribuit echitabil intre jucatori. Conditiile asocierii si modul de impartire a castigurilor trebuie sa fie precis reglementate, sustine Loteria.

In cazul in care apar neintelegeri intre jucatorii unui bilet colectiv, litigiul se va solutiona exclusiv intre jucatori, se arata in regulamentul Loteriei iar CNLR se considera descarcata de orice obligatie prin remiterea cistigului in baza prezentarii biletului cistigator.

La tragerea de saptamana trecuta, premiul pus in joc la categoria I a fost de aproximativ 8 milioane de euro, insa nu a fost castigat de nimeni, fiind reportat pentru extragerea din 26 august.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de un astfel de bilet jucat la comun, a fost al celor 34 de militari clujeni, care au castigat in luna aprilie 2003, potul de 530.000 de euro, un apartament cu trei camere in centrul Bucurestiului si 11 autoturisme Dacia Nova.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro