Sari direct la conținut

TA NEA: Se reîmpart „cărţile” în jocul energetic din zona cuprinsă între Mediterana de Est şi Marea Baltică

HotNews.ro
Nord Stream 2, Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia
Nord Stream 2, Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Confruntarea de culise dintre SUA şi Rusia pentru influenţă asupra Bătrânului Continent prin intermediul energiei provoacă perturbări ale echilibrelor geopolitice și de afaceri – scrie publicația elenă Ta Nea, citată de Rador.

Echilibrele fragile de pe frontul gazoductelor sunt perturbate de patru mari acţiuni politice ce au loc în Mediterana de Sud-Est, precum şi în nucleul dur al UE, Germania.

Lupta de mai mulți ani pentru controlul zăcămintelor și rutelor de transport ale gazului natural preţios pentru tranziția UE către neutralitatea faţă de carbon ia o nouă întorsătură, având ca protagonişti Israelul, Emiratele Arabe Unite, Grecia și Partidul Verzilor din Germania.

Potrivit estimărilor analiștilor și grupurilor petroliere, Europa va avea nevoie de încă 100 de miliarde de metri cubi de gaz până în 2030 şi, prin urmare, confruntarea diplomatică și de afaceri este acerbă. În centrul evoluțiilor și confruntărilor geopolitice se află:

– Zăcământul de gaz Tamar, descoperit în 2009 în largul Israelului, cu rezerve de 318 miliarde de metri cubi.

– Proiectul gazoductului EastMed, care va transporta inițial 10 miliarde și apoi 20 de miliarde de metri cubi de gaz din zăcămintele aflate în Mediterana de Est şi în Zona Economică Exclusivă a Ciprului spre Europa prin intermediul Greciei și Italiei.

– Conducta Nord Stream 2, în curs de construcţie pe fundul Mării Baltice, care va transporta noi cantități de ordinul a 55 de miliarde de metri cubi din Rusia în Germania.

Perturbările echilibrelor geopolitice și de afaceri sunt provocate de confruntarea din culise dintre SUA şi Rusia pentru influența asupra Bătrânului Continent prin intermediul energiei.

  • TAMAR

Ultimele evoluții care schimbă tabla de joc provin din demersul politic al Israelului și al Emiratelor Arabe Unite de a-și consolida relațiile diplomatice. În acest context se înscrie anunțul grupului energetic israelian Delek Drilling și al companiei petroliere din Emiratele Arabe Unite Mubadala Petroleum cu privire la încheierea unui acord preliminar care prevede vânzarea unei cote de 22% din prima companie către a doua. Acordul, în valoare de 1 miliard de dolari, indică acţiuni coordonate ale SUA, Israelului și Emiratelor Arabe de a domina sursele de energie care vor oferi aprovizionare alternativă și securitate suplimentară în UE.

Recent, unul dintre partenerii companiei Delek în gestionarea zăcământului Tamar, compania americană Noble Energy, a fost cumpărat de compania californiană Chevron.

  • EASTMED

În legătură cu acest proiect a fost semnat în ianuarie 2020 un acord interstatal între Grecia, Cipru şi Israel, în timp ce SUA sunt un susținător înflăcărat al conductei, care are o lungime de 1.470 km şi un buget de 3 miliarde de euro. Cu doar câteva săptămâni în urmă, la inițiativa politică a ministrului grec al energiei Kostas Skrekas și a celui israelian Yuval Steinitz, un total de opt țări (Grecia, Israel, Cipru, Bulgaria, România, Serbia, Macedonia de Nord și Ungaria) au trimis o scrisoare comisarului pentru energie al UE, Kadri Simson, prin care solicită sprijin pentru acest proiect, precum și direcţionarea alternativă a unor cantități de gaze naturale către țările din Balcani și Europa Centrală. Se reamintește că EastMed este conceput pentru a ajunge printr-un traseu submarin în Italia.

Astfel, în esență, gazul israelian din zăcămintele Mediteranei de Est, care vor fi controlate de companii cu participaţii arabo-americane va ajunge în Europa, împotriva dominației Rusiei și Gazprom. Trebuie remarcat faptul că recent a venit şi propunerea Egiptului cu privire la o conductă separată de gaze naturale către Grecia.

  • NORD STREAM 2

Un punct major al confruntării geopolitice SUA-Rusia îl reprezintă şi acordul Berlin-Moscova cu privire la construcția gazoductului Gazprom Nord Stream 2.

Pe neaşteptate, Washingtonul a găsit un aliat la Berlin, şi anume Partidul Verzilor, care, dacă va ieşi câştigător la viitoarele alegeri federale germane, a declarat că va opri Nord Stream 2.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro