Sari direct la conținut

Tabloul macroeconomic arata bine, dar investitiile straine sunt in scadere. De ce?

HotNews.ro
Ionut Dumitru, Foto: Hotnews
Ionut Dumitru, Foto: Hotnews

Desi lucrurile arata bine in momentul de fata in Romania, investitorii straini nu se inghesuie sa aduca bani in economie. Investiţiile directe ale nerezidenţilor sunt in scadere, potrivit datelor BNR ( in august erau de 2.3 miliarde euro fata de 2.8 miliarde in iulie). „Singura explicatie, rational vorbind, este aceea ca nu au incredere. In momentul de fata exista foarte multe incertitudini. Ai nevoie de un orizont mai lung de timp, nu te uiti doar la evolutia din 2017. Ori, noi azi avem o incertitudine foarte mare in tot ce inseamna constructia fiscal bugetara”, explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la un seminar economic organizat de Finmedia.

Impredictibilitatea majora in privinta schimbarilor fiscale pare sa fie asadar principala piedica in calea investitorilor privati. „In urma cu doi ani, Finantele au re-scris Codul Fiscal, avand intentia ca noul Cod sa ramana neschimbat macar 10 ani. Ei, dupa nici doi ani, totul este din nou pus in discutie. Si toata aceasta discutie nu face bine. E foarte greu sa explici unui investitor ce s-a schimbat atat de mult in economie incat la cateva luni dupa ce ai scos acciza, sa o re-introduci”, ai spune Dumitru.

Raiffeisen a actualizat prognoza de crestere economica la 5.7 anul acesta si 4% in 2018. „Aceste cresteri au fost alimentate de stimuli fiscal, dar acestia si-au atins limitele”, mai explica Dumitru. El mai atrage atentia ca riscul de dobanda va genera destul de multe preocupari in anii urmatori in conditiile in care tendinta de crestre a dobanzilor este evidenta.Vedem inflatia la 2.4 la finalul anului iar anul viitor estimarile noastre indica 3.5%. Pana acum Romania importa deflatie, dar acum peste tot in lume inflatia revine si asta se va vedea si in Romania. „BNR ar putea creste dobanda de politica monetara in primul trimestru 2018. La finalul lui octombrie BNR ar putea creste dobanda la facilitatea depozit, ceea ce ar putea impinge Robor in sus”, a spus Dumitru.

Cresterea economica ridicata din ultima perioada a avut ca principal motor consumul, „care merge foarte bine si va continua sa mearga, avem aproape 30% cresterea salariului in domeniul public, si 11,5% in mediul privat. Vor fi cresteri de salarii si in perioada urmatoare, nu doar in mediul public, ci mai degraba in mediul privat. Increderea este la nivelul pre-criza, ceea ce ii face pe oameni sa cheltuie destul de mult”, a mai comentat presedintele Consiliului Fiscal. Potrivit acestuia, la finalul anului Romania ar putea inregistra poate cea mai mare crestere economica din UE, de 5,7%, fiind alimentata de stimulii fiscali.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro