Sari direct la conținut

Tara Galilor va construi cea mai mare centrala electrica bazata pe biomasa din lume

HotNews.ro

Guvernul britanic a decis, miercuri, sa construiasca, in Tara Galilor, o centrala electrica bazata pe biomasa, care ar urma sa fie cea mai mare de acest fel din lume si a carei constructie va costa aproximativ 400 de milioane de lire sterline (echivalentul a 558 de milioane de euro), anunta AFP.

Biomasa reprezinta un ansamblu de materii organice ce pot servi ca surse de energie, dar si la fabricarea biocarburantilor.

Secretarul britanic de stat pentru Energie, John Hutton, a declarat ca Guvernul si-a dat acordul pentru construirea uzinei bazate pe biomasa in Port Talbot, un mic oras industrial din sudul Tarii Galilor.

„Aceasta va fi cea mai importanta uzina care se bazeaza pe biomasa si va genera suficienta energie pentru a alimenta jumatate din locuintele din Tara Galilor”, a spus oficialul.

Uzina din Port Talbot, alimentata cu aschii de lemn, ar trebui sa produca anual 350 de megawati.

Spre deosebire de alte forme de energie alternativa, precum cea eoliana sau cea solara, care pot fi folosite doar 25 – 30% din durata unui an, tehnica biomasei permite productia de energie vreme de 365 de zile pe an, spun proiectantii centralei.

Constructia uzinei ar trebui terminata in anul 2010. Ea ar urma sa asigure 70% din cantitatea totala de energie alternativa din Tara Galilor.

Reprezentantii societatii Prenergy Power, care a propus construirea uzinei, au tinut sa scoata in evidenta faptul ca va exista un echilibru intre cantitatea de dioxid de carbon emisa de centrala electrica si cea care va fi absorbita de copaci.

In plus, ei au adaugat ca la aceasta uzina nu vor exista emisiile de gaze care sunt produse, in mod normal, de o centrala electrica alimentata cu energie fosila – carbon sau gaze.

Totusi, membrii comunitatii locale se opun acestui proiect, temandu-se de crearea unui nou santier industrial, in conditiile in care, spun ei, sectorul din jurul uzinei este deja prea poluat.

Un responsabil stiintific al organizatiei Greenpeace din Marea Britanie a deplans faptul ca uzina nu combina productia de electricitate cu cea de caldura si s-a declarat ingrijorat de provenienta de peste ocean a lemnului folosit de centrala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro