Sari direct la conținut

Tariceanu nu si-a scos banii din banci. Despre o tampenie cat casa, a presei

Dan Popa's Weblog

Sistemul bancar romanesc este un sistem care a fost supravegheat de Banca Nationala foarte atent, dupa un sistem de supraveghere poate unul dintre cele mai sanatoase. Din acest motiv, sistemul bancar romanesc nu are slabiciunile pe care le au bancile din alte tari. Punctul doi: depozitele populatiei sunt garantate pana la un plafon de 20.000 euro (95% din cei care au economii in banci se inscriu in acest plafon); cei care au valori mai mari stiu sa-si gestioneze riscurile prin impartirea riscului sau…

[urmeaza pasajul controversat]

…aceasta este, daca vreti, nu neaparat o recomandare, dar va spun in calitate de cetatean, si eu am recurs la un instrument foarte sigur, si anume, am cumparat, din economiile pe care le am, titluri de stat.

E cea mai simpla si mai sigura formula, a cumpara titluri de stat romanesti, care sunt garantate 100%. Deci nu e o problema acuta. In rest, va pot spune ca Guvernul Romaniei si eu, ca prim-ministru, avem la indemana aceleasi instrumente, acelasi pachet de masuri pe care l-au adoptat si celelalte tari, la nivelul UE.

Declaratia lui Tariceanu, Jurnalul TVR, 7 oct. 2008

Am tot citit in ultima vreme o stire, cum ca premierul si-ar fi retras depozitele din banci ca sa si le transforme in titluri de stat. Din postura pe care o are – aceea de premier, gestul de a-ti retrage banii din bancile romanesti este un mesaj clar si extrem de grav pentru toti deponentii. „Dom`ne, daca Tariceanu si-a retras banii, e nasol. Sa dam fuga sa ni-i scoatem si noi!”, gandesc multi romani. La limita Apocalipsei, gestul pare a sugera ca nu mai e rost sa ne tinem banii in banci, ceea ce, trebuie spus din capul locului, e o tampenie.

Am cautat sa obtin sursa acestei informatii. Si am gasit-o. E o interventie a premierului la Jurnalul TVR. Unde Tariceanu a spus asa: „Si eu mi`am transformat o parte din economii in titluri de stat, garantate 100%”. Nimic despre depozite bancare, nimic despre retrageri, ba chiar dimpotriva. In aceeasi interventie, Tariceanu a subliniat ca bancile locale au bani. Ca nu e nici o problema in acest moment. Lucru perfect adevarat.

Si atunci de unde postarile fioroase ale unor persoane remarcabile intelectual, dar fara o minima documentare economica? Am incercat sa aflu din surse apropiate premierului de ce nu a aparut in media sa explice ca nu si-a lichidat niciun depozit. Am inteles ca nu doreste sa iasa public cu declaratii pe aceasta tema, pentru a nu inflama si mai mult lucrurile. Si ca mesajul a fost exact pe dos. Premierul a cumparat titluri de stat, fiind convins de bonitatea acestora.

Mentiune. Din punctul meu de vedere, Tariceanu a fost un premier paradoxal. Muiere, cand trebuia sa isi arate barbatia si dictator prost, cand trebuia sa fie flexibil. Dar apele trebuie impartite. Prost sau destept, Tariceanu nu si-a scos banii din banci.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro