Tariceanu: Scrisoarea privind APIA va fi trimisa Comisiei Europene cel mai probabil la 7 noiembrie
Ministerul Agriculturii va trimite Comisiei Europene scrisoarea privind modul de rezolvare a problemelor la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) cel mai probabil la 7 noiembrie, cu doua zile inainte de data solicitata de CE, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa o intalnire avuta joi cu conducerea ministerului.
„Exista capacitatea de efort pentru ca problemele restante sa fie rezolvate pana la data convenita cu oficialii Comisiei Europene”, a afirmat Tariceanu, precizand ca “nu va fi nevoie de interventii politice, iar scrisoarea catre CE va fi trimisa inainte de termenul stabilit, cel mai probabil la 7 noiembrie”.
Modulele APIA au fost testate, sunt functionale si urmeaza sa fie certificate, a afirmat seful guvernului, care s-a intalnit cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru o evaluare a situatiei din agricultura, in principal despre operationalizarea APIA
In ceea ce priveste data de incepere a platilor pentru fermierii romani din banii europeni, premierul Tariceanu a afirmat ca nu vrea sa anticipeze acest lucru pana cand nu va primi un raspuns din partea Comisiei in legatura cu clauza de salvgardare.
La randul sau, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca va mentine presiune pe activitatea de control administrativ si in teren si dupa anuntul Comisiei Europene privind clauza de salvgardare.
“Voi mentine, in continuare, presiunea la activitatile de control administrativ si in teren pentru ca numai dupa ce vom finaliza acest lucru vom putea stii data exacta si locul in care vom incepe platile catre fermierii romani”, a precizat Ciolos.
El a adaugat ca rezolvarea problemelor legate de softul de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura nu inseamna rezolvarea tuturor problemelor in conditiile in care controlul in teren este la fel de important.
Romania trebuie sa rezolve deficientele de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura pana la data de 9 noiembrie si sa trimita Comisiei Europene o scrisoare in care sa fie prezentata situatia de la APIA. Dupa primirea scrisorii, Comisia va face o analiza tehnica, iar ulterior va lua o decizie privind activarea sau nu a clauzei.
Activarea clauzei de salvgardare in domeniul agriculturii ar insemna reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru acordarea subventiilor agricole.
Potrivit comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban, Comisia Europeana ar urma sa ia o decizie in privinta activarii clauzei de salvgardare la data de 27 noiembrie.