Războiul comercial declarat lumii de către Donald Trump: „O lovitură majoră pentru economia mondială”. Ce taxe vamale au fost impuse de SUA, de când se vor aplica și ce impact vor avea / Reacții internaționale / Prima ripostă fermă vine din țara vecină / Rusia pare să jubileze

„Ziua Eliberării” Americii, așa cum a numit Donald Trump ziua de 2 aprilie, când a anunțat impunerea de noi taxe vamale la importurile SUA, este văzută de UE ca o lovitură majoră pentru economia mondială. Președintele american a anunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană și de 34% pentru cele din China. Șefa Comisiei Europene a anunțat că UE pregătește contramăsuri.
Măsurile, anunțate de la Grădina de Trandafiri a Casei Albe în ceea ce Trump a numit „Ziua Eliberării”, includ o taxă universală de bază, precum și taxe reciproce țintite.
Mulți economiști se tem că taxele vor crește inflația în cea mai mare economie din lume, scrie Financial Times. Ele vor fi păstrate până când Trump va crede că obiectivele sale – creșterea veniturilor și relansarea producției în SUA – sunt îndeplinite.
Toate informațiile și reacțiile generate de măsurile anunțate de Donald Trump, LIVETEXT:
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, privește cu satisfacție noile tarife vamale impuse de administrația Trump, care au zguduit joi piețele mondiale și au șocat multe țări, mai ales parteneri comerciali tradiționali, precum Uniunea Europeană. Fostul președinte și premier rus l-a invocat pe filosoful chinez Lao Tzu, afirmând că așteaptă să vadă plutind pe apă „cadavrul în descompunere al economiei UE”.
În a doua lui reacție, Trump ridică din umeri după ce a zguduit piețele globale cu taxele lui vamale: „Cred că merge foarte bine”
Canada va răspunde tarifelor „nejustificate și nefundamentate” impuse de Statele Unite cu un impozit de 25% pe vehiculele americane, a declarat joi, 3 aprilie, premierul canadian Mark Carney, conform The Guardian.
2.300 de dolari pentru un telefon iPhone? Tarifele impuse de Trump pot transforma acest scenariu în realitate
Europa nu a fost scutită de haosul declanșat de anunțul președintelui american Donald Trump cu privire la noile tarife, iar CNBC a realizat o analiză în care vorbește despre principalii câștigători și pierzători ai măsurilor stabilite de liderul de la Casa Albă.
Administrația Trump discută cu toți partenerii comerciali importanți din întreaga lume despre modalități de a reduce noile tarife ale președintelui Donald Trump, a declarat joi secretarul american pentru comerț, Howard Lutnick, adăugând că partenerii comerciali ai SUA vor trebui să-și schimbe regulile pentru a permite mai multe importuri de produse americane, scrie Reuters.
Decizia Statelor Unite de a impune taxe suplimentare produselor europene nu trebuie tratată „cu aroganţă sau replici pripite”, tarifele americane fiind un „semnal de alarmă”, nu o declaraţie de război, afirmă liderul AUR, George Simion.
„Mulțumim pentru Big Mac și iPhone… Acum, la revedere”. Ce scrie presa internațională despre tarifele vamale impuse de Trump
Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, și-a anulat joi angajamentele pentru a se concentra asupra introducerii noilor tarife vamale decise de președintele american Donald Trump, iar guvernul de la Roma a îndemnat la calm pentru a evita un război comercial devastator, scrie AFP.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri din țară, joi, și a vorbit despre modalitatea în care poate fi protejată economia națională în contextul taxelor vamale pe care le-a anunțat omologul său american, Donald Trump, transmit The Guardian, Le Figaro și Reuters.
Ordinea internațională bazată pe reguli pentru comerțul internațional, a cărei construcție a durat opt decenii și care a câștigat Războiul Rece, a fost complet abandonată în 80 de zile de când Donald Trump a ajuns la Casa Albă, notează The Independent, într-un editorial.
Lesotho, care alături de alte state africane se bucura de un tratament comercial preferențial din partea SUA, menit să ajute economiile de pe continent, a fost lovit miercuri cu taxe vamale uriașe, scriu Reuters și Bloomberg.
Președintele Donald Trump a recunoscut joi șocul provocat de atacul său tarifar, în prima sa lui reacție oficială după anunțul de la Casa Albă privind noile taxe vamale, dar afirmă că economia Statelor Unite se va ridica „mult mai puternică”, chiar dacă piețele mondiale au scăzut, scrie France Presse.
„America nu e singura piață”: Australienii îi amintesc lui Trump că un simbol american nu poate fi produs acum fără ei
Taxele vamale suplimentare de 25% impuse de Donald Trump mașinilor importate în SUA vor duce la scumpirea cu câteva mii de dolari a mașinilor noi, vor afecta lanțul de furnizori și ar putea duce la o scădere drastică a vânzărilor și producției în SUA. Care vor fi cele mai afectate țări UE și mărci europene? De ce se vor scumpi și mașinile second-hand din Statele Unite?
Printre cele mai afectate țări de decizia de astăzi a SUA de a introduce taxe vamale se numără Republica Moldova. Și dacă pentru țările UE, de exemplu, taxele introduse sunt de 20%, pentru Moldova sunt de 31%.
„După cum am observat, SUA au decis impunerea tarifelor pentru 70 de țări, inclusiv R. Moldova, într-un efort de echilibrare a comerțului. Aceasta înseamnă că aproximativ 2,5% din comerțul R. Moldova cu statele din exterior este afectat. Noi înțelegem preocuparea producătorilor noștri care au muncit constant ca să aibă acces la Piața americană și Guvernul va interveni să ajute acest antreprenori ca să-și mențină competitivitatea. Republica Moldova rămâne angajată ferm într-un parteneriat strategic cu SUA”, a declarat premierul Dorin Recean, într-o conferință de presă.
Oficialii din Israel, „complet șocați” de taxele impuse de SUA / Israelul ridicase în avans toate taxele aplicate importurilor din SUA
SUA au impus taxe vamale de 17% Israelului, în ziua în care președintele Donald Trump a anunțat măsuri similare pentru aproape întreaga lume, potrivit BBC și Jerusalem Post.
Cine este Howard Lutnick, „omul cu tabelul” care a prezentat taxele vamale decise de Trump? A devenit cunoscut și controversat după atacurile teroriste asupra „turnurilor gemene” ale World Trade Center
De ce a scăpat Rusia de taxele impuse de Trump
De ce a scăpat Rusia de taxele vamale impuse de Trump întregii lumi. Președintele Donald Trump a anunțat miercuri taxe vamale de cel puțin 10% pentru aproape întreaga lume, cu o singură excepție notabilă: Rusia.
Piețele globale au scăzut joi, după ce noile taxe vamale anunțate de Donald Trump au lăsat economia globală în pragul unui război comercial. Joi la ora 10,50, indicele BET al Bursei de la București era de minus 0,71%. Evoluțiile sunt mixte: acțiunile Antibiotice și BRD erau pe creștere, în ciuda sentimentului global de scădere.
Donald Trump a susținut în anunțul său de miercuri că nivelul taxelor vamale cu care a lovit statele din întreaga lume reflectă barierele de diverse tipuri impuse de fiecare țară asupra bunurilor americane. Dar a devenit evident că taxele reflectă mai degrabă deficitul relativ comercial al Americii cu fiecare țară în parte.
Tarifele extinse anunțate de președintele american, Donald Trump, nu vizează doar țările dezvoltate economic. Lista publicată de Casa Albă include teritorii fără economie și chiar fără locuitori, precum și insule strategice pentru SUA, populate doar de militari americani și britanici.
Ce reprezintă tabelele cu care Donald Trump a apărut în „Ziua Eliberării”
Donald Trump a susținut în anunțul său de miercuri că nivelul taxelor vamale cu care a lovit statele din întreaga lume reflectă barierele de diverse tipuri impuse de fiecare țară asupra bunurilor americane. Dar a devenit evident că taxele reflectă mai degrabă deficitul relativ comercial al Americii cu fiecare țară în parte, spun economiștii citați de New York Times și BBC.
„Asta facem acum: ne întâlnim și rulăm scenarii și survey-uri despre cum vom fi afectați. Deocamdată o să avem aceste discuții interne cu membrii noștri pentru a calcula impactul acestor tarife. Președintele Trump a demantelat aseară comerțul internațional, care pe noi ca țară ne-a îmbogățit enorm. Partea bună a lucrurilor este că suntem totuși membri ai UE, care Uniune e o piață uriașă pentru noi”, a spus joi într-o discuție cu HotNews Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.
China a îndemnat joi Statele Unite să anuleze imediat cele mai recente tarife vamale și a promis contramăsuri pentru a-și proteja propriile interese, după ce președintele Donald Trump a declarat că impune taxe radicale tuturor partenerilor comerciali ai SUA din întreaga lume, informează Reuters.
Măsura SUA nu ține cont de echilibrul de interese la care s-a ajuns în cadrul negocierilor comerciale multilaterale de-a lungul anilor și de faptul că a beneficiat mult timp de pe urma comerțului internațional, a afirmat Ministerul chinez al Comerțului într-o declarație.
Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump. Cum arată comerțul României cu America
SUA au un deficit comercial în relația cu țara noastră de peste 770 de milioane de euro, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică și analizate de HotNews.ro. România a exportat în SUA produse și servicii de peste 2 miliarde de euro și a importat de la americani de 1,3 miliarde de euro.
Pentru 2024, exporturile mărfurilor românești în America sunt estimate la 0,7% din PIB-ul României sau 2,4 miliarde de euro. Cât de mult vor fi afectate exporturile de mărfuri din România în SUA depinde nu doar de valoarea taxelor impuse de Trump ci și de gradul de senzitivitate al exporturilor în SUA la creșterea taxelor.
România va fi afectată însă și indirect. Cea mai afectată de taxarea impusă de Trump este Germania, care e principalul nostru partener comercial european. Atunci când Germania strănută, România face gripă, după cum se spune. Potrivit Guvernatorului Băncii Centrale a Germaniei, impactul tarifelor trumpiste va costa economia germană circa 1,4 puncte procentuale la creșterea economică. Or, asta se traduce printr-o slăbire a cererii externe, o parte din această cerere fiind destinată României.
Șefa Comisiei Europene: „Consecințele se vor simți imediat”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele universale impuse de președintele american Donald Trump drept o lovitură majoră pentru economia mondială și a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să răspundă cu contramăsuri, transmite Reuters.
„Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pe oțel”, a declarat joi șefa Comisiei Europene la Samarkand, în Uzbekistan, înaintea unui summit al parteneriatului UE-Asia Centrală.
„Și ne pregătim acum pentru contramăsuri suplimentare pentru a ne proteja interesele și afacerile în cazul în care negocierile eșuează”, a subliniat von der Leyen.
Tarifele lui Donald Trump pe scurt
Care sunt măsurile?
- O taxă de bază de 10% pentru importurile din toate țările.
- O „taxă reciprocă mai ridicată în funcție de țară pentru cele 60 de țări cu care SUA spun că au cele mai mari deficite comerciale.
- Tarifele reciproce vor varia de la 10% la 50%. Taxa exactă se bazează pe ceea ce consideră Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă că este suma taxelor asupra mărfurilor din SUA. Jumătate din acest nivel va fi aplicat importurilor din cele 60 de țări.
Cum a făcut Trump acest lucru și când vor începe tarifele?
- Președintele SUA a utilizat puteri de urgență pentru a impune noile taxe. Administrația a declarat situația o „urgență națională din cauza preocupărilor privind securitatea națională și securitatea economică” care decurg din deficitele mari și persistente anuale ale comerțului cu mărfuri ale SUA”.
- Primele taxe se vor aplica în câteva zile. Oficialii americani au declarat că taxa de bază de 10% va intra în vigoare de la ora 12.01 sâmbătă, 5 aprilie, în timp ce taxele reciproce mai mari se vor aplica de la ora 12.01 joi, 9 aprilie.
Ce țări au fost lovite?
- O taxă de 20% a fost impusă UE, reflectând animozitatea de lungă durată a lui Trump față de ceea ce el spune că sunt „practicile comerciale neloiale” ale blocului comunitar.
- Trump a spus că mărfurile din China vor fi afectate de un tarif reciproc de 34%. Asta peste un tarif existent de 20 la sută, ducând taxa impusă de președinte asupra importurilor din al doilea partener comercial al SUA la cel puțin 54 la sută.
- Mărfurile Marii Britanii se vor confrunta cu taxe vamale de doar 10% – o mică victorie pentru Londra, care speră să încheie un acord comercial rapid cu SUA.
- Japonia s-a ales cu un tarif de 24%, SUA dând astfel o lovitură unuia dintre cei mai apropiați aliați militari.
- Unii dintre marii exportatori din Asia de Sud-Est sunt afectați de tarife de aproape 50%. Cambodgia a primit o rată reciprocă de 49%, urmată îndeaproape de Laos cu 48% și Vietnam cu 46%. Alte țări cu tarife de peste 40% includ Sri Lanka cu 44%, Madagascar cu 47% și Myanmar cu 44%. Micul teritoriu francez Saint Pierre și Miquelon, în largul coastei Newfoundland din Canada, a fost afectat de o taxă de 50%.
Există scutiri?
- Mexic și Canada, care au fost ținte frecvente ale atacurilor lui Trump în ultimele săptămâni, vor evita tarifele reciproce. Taxele de 25% pentru bunurile care nu respectă termenii acordului comercial din 2020 cu SUA vor rămâne în vigoare.
- Mașini: Casa Albă a declarat că mașinile și piesele auto deja afectate de tarife de 25% anunțate săptămâna trecută vor fi scutite de tarife reciproce suplimentare. Dar taxa se va aplica începând cu 3 aprilie, a spus Trump.
- Lingourile, energia și mineralele care nu se găsesc în SUA vor fi, de asemenea, scutite de tarife reciproce.
- Semiconductorii, produsele farmaceutice, cuprul și cheresteaua nu vor fi atinse de tarifele reciproce. Dar Trump a anunțat deja probe care ar putea duce la taxarea cuprului și cherestelei și a semnalat că va face același lucru pentru produse farmaceutice și cipuri de computer.
Cât vor dura tarifele?
- Depinde doar de Trump. Ordinul executiv care anunță noile tarife spunea că președintele ar putea „scădea sau limita domeniul de aplicare” a taxelor dacă „orice partener comercial ia măsuri semnificative pentru a remedia acordurile comerciale nereciproce și pentru a se alinia suficient cu poziția Statelor Unite în chestiuni economice și de securitate națională”.
- Dar oficialii americani semnalează că acum sunt concentrați pe aplicarea tarifelor. „Cu siguranță, țările sunt foarte interesate să încerce să vadă ce pot face pentru a face cât mai mult comerț reciproc”, a spus un oficial înalt de la Casa Albă. „Pentru moment, suntem foarte, foarte concentrați pe implementarea regimului tarifar.”
- Tarifele ar putea crește, de asemenea. Ordinul executiv a avertizat că orice represalii din partea țărilor față de măsurile anunțate miercuri vor fi suportate cu mai multe taxe din partea SUA.
Care este scopul tarifelor?
- Pentru a reduce deficitul comercial al SUA, care e un obiectiv de lungă durată al lui Trump. Oficialii au dat vina pe deficitele comerciale „masive” și „cronice” ale SUA pentru erodarea capacităților de producție, suprimarea salariilor și „transferul… activelor în mâini străine”.
- Pentru a forța companiile să mute producția în SUA. Trump speră că afacerile vor veni în țară pentru a evita tarifele, creând mai multe locuri de muncă. „Scopul este de a restabili măreția și prosperitatea americană pentru lucrătorii americani obișnuiți din comunitățile lor”, a spus un oficial american.
- „Rectificarea practicilor comerciale neloiale.” Oficialii de la Casa Albă au spus că Trump a fost „neechivoc de zeci de ani cu privire la angajamentul său de a rectifica practicile comerciale neloiale ale partenerilor noștri comerciali străini, atât prieteni cât și inamici deopotrivă”.
- Creșterea veniturilor SUA, pentru a ajuta la reducerile de taxe. Deși oficialii americani nu au citat explicit acest lucru, ei au spus că taxele vor strânge „sute de miliarde de dolari într-un an” sau „trilioane pe o perioadă de 10 ani”.