Tarom si Airbus vor dezvolta in Romania o retea de producţie de biocombustibili pentru transportul aerian
Companiile Tarom si Airbus, impreuna cu un consortiu de parteneri, vor dezvolta o retea de productie si procesare de biocombustibili pentru transportul aerian, al carui centru va fi in Romania, se arata intr-un comunicat al producatorului de aeronave. Airbus nu ofera detalii cu privire la valoarea investitiei in centrul de productie si procesare de bio-kerosen.
Proiectul are ca obiectiv obtinerea de bio-combustibil din camelina, planta folosita in industrie pentru semintele ei bogate in ulei, pentru a inlocui combustibilul folosit in prezent un transportul aerian.
Partea de management a proiectului va fi asigurata de o organizatie non-guvernamentala romaneasca, al carui nume nu a fost dezvaluit, iar Airbus va actiona ca si catalizator pentru implementarea si punerea in functiune a acestui proiect.
Conform comunicatului, Tarom va conduce consortiul din care mai fac parte Honeywell’s UOP, CCS (Camelina Company Espana) si Airbus. Honeywell UOP va furniza tehnologia de rafinare pentru bio-combustibili pentru aviatie, CCS va contribui cu informatii despre cresterea camelinei, in vreme ce Airbus va oferi suport tehnic si de management al proiectului si va finanta studiile de evaluare a sustenabilitatii si de analiza ciclurilor de viata ale produselor.
De asemenea, Airbus va sprijiini procesul de obtinere al autorizatilor pentru acest combustibil si va coordona evaluarea efectelor produse de biocombustibil asupra motoarelor si a sistemelor de functionare ale aeronavelor. Consortiul va colabora cu Facultatea de Agronomie Bucuresti si cu Centrul de biotehnologie al Facultatii de Medicina Veterinara (BIOTEHGEN) in etapa de amenajare a culturilor de camelina, de recoltare si de productie.
Dupa finalizarea studiilor de fezabilitate legate de potentialul de dezvoltare al agriculturii, tehnologiei specifice si al industriei aeronautice, vor fi evaluate unitatile pentru rafinarea combustibilului deja existente pentru a identifica capacitatile de productie din Romania.
Camelina, care creste si in Romania, a fost aleasa ca materie prima datorita potentialului sau energetic ridicat, al calitatilor in ceea ce priveste alternarea recoltelor, al potentialului ridicat de reducere a gazelor cu efect de sera si a cantitatilor reduse de apa necesare acestei plante.