Telemobil – „oaia neagra” a roamingului in Romania?
Comisia Europeana a publicat, joi, pe pagina de internet, situatia comparativa a modului in care operatorii de telefonie mobila din toate cele 27 de state membre au aplicat noile norme UE privind tarifele de roaming.
In Romania, „oaia neagra” a fost nominalizata compania Telemobil, Comisia indicand ca acesta este singurul operator de telecomunicatii mobile care nu a dat informatii despre modificarea tarifelor de roaming, in conformitate cu reglementarile comunitare. In Romania, atentionarea Comisiei a luat prin surprindere atat pe oficialii Telemobil cat si pe cei ai ANRCTI.
Mai precis, Comisia a realizat un sondaj, prin intermediul unui chestionar, in randul a 95 de operatori de telefonie mobila pentru a afla in ce moment in decursul primei luni dupa intrarea in vigoare a regulamentului UE au oferit si au aplicat Eurotariful, precum si cuantumul exact al acestuia.
Aspectul este deosebit de important deoarece operatorii de telefonie mobila trebuiau sa prezinte consumatorilor lor un Eurotarif pana la data de 30 iulie.
De indata ce un consumator a acceptat aceasta oferta, operatorul are la dispozitie maximum o luna pana la activarea acestui tarif. In cazul in care consumatorul nu a acceptat oferta in mod explicit, va fi transferat automat la Eurotarif in data de 30 septembrie.
In total, Comisia a primit pana acum 74 de raspunsuri de la 95 de operatori de telefonie mobila. Rezultatele fiecarui operator sunt publicate pe site-ul Comisiei incepand de astazi.
Sondajul a relevat si bune si rele. In Romania, in afara de Telemobil, operatorul serviciului Zapp, toti ceilalti trei operatori de telefonie mobila au notificat Comisia Europeana ca vor modifica tarifele de roaming in limita stabilita de UE.
Astfel, Cosmote Romania a anuntat ca va aplica noile tarife de roaming incepand cu data de 30 august, Orange Romania incepand cu data de 25 august, iar Vodafone incepand cu 29 august.
Cosmote si Orange vor practica tarife de 49 centi/minut pentru apelurile catre statele din Uniunea Europeana si 24 centi/minut pentru primire, iar Vodafone va aplica tarife de 48,1 centi/minut pentru convorbirile catre statele UE si respectiv 23,7 centi/minut pentru apelurile primite.
Telemobil: solutia de roaming oferita de noi nu se incadreaza in textul directivei
Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Telemobil s-au aratat surprinsi de atentionarea venita din partea Comisiei Europene, acestia sustinand ca textul directivei nu se aplica solutiei de roaming oferita de companie.
“Telemobil furnizeaza servicii de roamning pe baza unui sistem call back care nu presupune incheierea de acorduri directe de roaming cu nici un operator din tarile membre UE, cum este in cazul roamingului clasic oferit de operatorii GSM.
Clientii Zapp care se vor deplasa in strainatate in tari membre UE si care vor utiliza sistemul oferit de catre noi li se va aplica curand o noua oferta de tarife”, au precizat, pentru HotNews.ro, oficialii Telemobil.
Acestia au mai precizat ca au toata dorinta ca noile tarife pentru tarile UE sa fie la fel de avantajoase pentru a oferi in continuare clientilor companiei un serviciu cu valoare adaugata si pentru a ramane competitivi si pe acest segment.
Reprezentantii Telemobil spun ca asa cum se mentioneaza in Directiva, ‘roaming comunitar’ inseamna utilizarea unui telefon mobil sau a altui dispozitiv care sa permita efectuarea si primirea de apeluri in interiorul Comunitatii de catre clientul serviciului de roaming, atunci cand acesta se afla in alt stat membru decat cel in care este
situata reteaua din tara sa de origine, prin intermediul unor aranjamente stabilite intre operatorul retelei din tara de origine si operatorul retelei vizitate.
“In acest sens, precizam ca Telemobil nu are incheiate acorduri directe de roaming cu nici un stat membru al UE. Din cauza limitarilor tehnologice, solutia de roaming pe care am propus-o utilizatorilor nostri este una de tip call-back pentru apelurile outgoing si de tip call-divert pentru cele de incoming”, au mai explicat reprezentantii Telemobil.
ANRCTI da dreptate operatorului Telemobil
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii sustine pozitia Telemobil si informeaza ca in urma cu doua zile a transmis o solicitare catre Comisia Europeana si catre ERG (Grupul Reglementatorilor Europeni) cu privire la sistemul folosit de Telemobil si asteapta parerea celor doua instante: este sau nu sistemul utilizat de Telemobil inclus in categoria roaming?
”ANRCTI considera ca Telemobil nu are obligatia de a se supune directivei europene privind reducerea tarifelor de roaming international in retelele mobile, avand in vedere sistemul oferit de acest operator pentru apelurile tip roaming. Sistemul pe care Telemobil il utilizeaza pentru apelurile de tip roaming este cel de tip call back, care nu poate fi considerat de fapt roaming.
Telemobil nu este singurul operator care nu a raspuns la chestionarul Comisiei
In urma sondajului realizat, Comisia a constatat ca marea majoritate a operatorilor de telefonie mobila respecta regulamentul UE, oferind clientilor noul „Eurotarif” (tarife de cel mult 0,49 euro pe minut pentru apeluri efectuate in strainatate si de cel mult 0,24 euro pentru apeluri primite in strainatate, fara TVA).
Se mai releva faptul ca multi operatori au oferit Eurotariful chiar de la inceputul lunii iulie, in vreme ce altii au asteptat pana cu putin inainte de data limita de 30 iulie.
Daca in tari precum Cipru, unul dintre operatori a anuntat ca va oferi Eurotariful doar la 30 august, incalcand in mod evident dispozitiile regulamentului UE, in alte tari Comisia nu a primit nici un raspuns.
In comunicatul de presa pe aceasta tema dat publicitatii astazi se mentioneaza lipsa raspunsurilor din partea unor operatori din Letonia, Estonia si Finlanda, dar nu si Romania.
Cu toate acestea in lista publicata pe pagina de internet, in dreptul Romaniei este nominalizat cu „no response” operatorul Zapp.