Sari direct la conținut

Teodorovici: Sunt multe structuri care controlează pe zona de achiziții publice, iar acest lucru trebuie să înceteze

HotNews.ro
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres
Eugen Teodorovici, Foto: Agerpres

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a susținut miercuri o declarație de presă la Palatul Victoria pe tema achiziților publice în care a prezentat măsurile pe care Executivul le va lua în ședința de joi, precizând că în România contestațiile sunt un „sport național”.

„Am considerat necesar să mai avem o prezentare și cu ceea ce urmează să se aprobe la nivel de Guvern mâine și în ședința următoare. Decizia Guvernului (de a adopta modificările pe zona de achiziții publice n.r.) a pornit de la situația pe care o știm de ani de zile, de blocaj aproape total pe zona de achiziții publice, care ne costă foarte mulți bani din bugetul de stat și nu numai, împrumuturi și bani europeni. Intenția noastră este de a aduce acele modificări care să aducă o simplificare necesară utilizării banilor publici și la demararea unor mari proiecte de investiții”, a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, s-a vorbit foarte mult, nejustificat, de faptul că nu a existat o consultare publică sau un proces de dezbatere publică, „ceea nu este corect pentru că au fost discuții cu toate structurile asociative”.

„Achiziția directă pe care în România am legiferat-o într-un mod foarte restrictiv sau blocant ducea la o cheltuială de resurse de aproximativ 30%, pentru achiziții de 8% din bugetul unor autorități contractante. Cheltuiam foarte mult ca resurse pentru achiziții neînsemnate și acesta este unul dintre motivele pentru care cadrul legislativ se modifică în aceste zile. Am vorbit și de o structură centralizată la nivelul Ministerului de Finanțe care să facă centralizat partea de achiziții publice, un concept care a mai fost folosit în anii trecuți și care a produs efectele scontate”, a spus ministrul Finanțelor.

El a precizat că era un număr foarte mare de contestații.

„Pot să vă dau o cifră cu ce însemna în România acest sport național de a contesta. Aveam anual cam 3.800 contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Asta înseamnă, în medie, o contestație pe zi (10 pe zi n.r.). Vă dați seama că au fost și sunt companii în România care aveau această practică, ca prioritate, de a contesta orice de dragul de a contesta, ceea ce ducea la întârzieri și la necheltuiala banului public și mai ales la neproducerea în economie a acelor efecte așteptate. Existau decizii ale Consiliului Național pentru Contestații care difereau pe aceeași speță sau aveam decizii diferite”, a explicat ministrul Finanțelor.

  • „Sunt multe structuri care controlează și acest lucru trebuie să înceteze în România de a avea foarte multe resurse alocate și atribuții pe zona de control și mai puțin pe zona care trebuie să producă acele efecte în economie plecând de la achiziții publice până la cheltuieli și nu numai. Acest lucru se va schimba radical.”
  • „Curtea de Conturi va fi structura care va realiza control inclusiv pe modul în care achiziția publică s-a derulat. Astfel se elimină un control dublu, până în prezent obligatoriu, adică și al Agenției Naționale de Achiziții Publice, dar și a Curții de Conturi a României.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro