Sari direct la conținut

Teste pentru depistarea rapidă a noului virus care a dus la decesul a 6 oameni în China, disponibile în curând în România

HotNews.ro
Teste pentru depistarea rapidă a noului virus care a dus la decesul a 6 oameni în China, disponibile în curând în România

În România vor fi disponibile, în curând, teste care să depisteze rapid eventuala prezență a virusului gripal care a dus la decesul a 6 oameni în China, a anunțat marți medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Testele urmează să fie disponibile, cel mai probabil, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, anunța că Institutul Naţional de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus identificat în China, în acest sens fiind informate direcţiile de sănătate publică. Oana Grigore mai spunea că, potrivit experţilor în sănătate publică, pentru România există un risc scăzut de transmitere.

„În momentul de față au devenit disponibile teste pentru identificarea infecției cu acest virus, dar gândiți-va că discutăm despre un organism care abia a fost izolat. Mai durează până când vor fi disponibile teste comerciale, le numim noi. Deci există un acces limitat la teste, în momentul de față. Dar cred că în curând vom avea și în țară noastră și poate chiar la Institutul ‘Matei Balș’, teste care să poată să depisteze acest tip de virus”, a declarat marți, pentru Mediafax, medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

În ceea ce privește măsurile luate în vederea limitării extinderii, medicul Alexandru Rafila a explicat că acestea sunt unele generale pe care trebuie să le ia autoritățile, care se iau mai ales în China, acolo unde se manifestă numărul cel mai mare de cazuri: „Înseamnă, practic, identificarea pacienților și a contactelor acestor pacienți, supravegherea lor, tratarea într-o zona în care să facă puțin probabilă răspândirea infecției. (….) Sunt la aeroporturi, aeroporturile care au curse directe cu regiunea afectată din China, pe de o parte, care înseamnă, de fapt, identificarea pacienților febrili, care ar putea să vină din zona afectată și ar putea să aducă această afecțiune în țară în care ajung. În momentul de față nu avem decât patru cazuri și trei țări care au fost afectate. Mă refer la Coreea de Sud, Japonia și Thailanda”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

Noul virus apărut luna trecută în China a făcut alte două victime în orașul Wuhan din centrul țării, unde numărul deceselor a ajuns la șase, potrivit agențiilor internaționale de presă. Medicii sunt în alertă la nivel mondial, iar mai multe state au anunțat deja campanii de screening pentru persoanele aflate în grupele de risc.

Totodată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că va organiza o reuniune miercuri, urmând să decidă dacă va fi declarată stare de urgență internațională, în condițiile în care specialiști din China au stabilit că noul tip de virus se transmite de la om la om, potrivit BBC.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro