The Independent: Philip Morris da in judecata Uruguayul, in tribunale ISDS, pentru masurile anti-fumat. Ingrijorari in UE din cauza TTIP
Producatorul de tigari Philip Morris da in judecata statul Uruguay, dupa ce tara a decis sa creasca suprafata avertismentelor de sanatate anti-fumat de pe pachete, scrie The Independent. Procesul ar urma sa se desfasoare intr-o curte de arbitraj speciala ISDS, pentru rezolvarea litigiilor dintre state si investitori. Situatia ridica ingrijorari in Marea Britanie, in contextul in care Uniunea Europeana negociaza cu Statele Unite un acord de liber schimb care ar urma sa contina si o clauza ISDS, comenteaza publicatia britanica.
Tara de 3,4 milioane de locuitori din America de Sud a decis sa mareasca avertismenetele anti-fumat de la 50% la 80% din suprafata pachetelor de tigari si sa impiedice compania sa foloseasca marci precum Marlboro Red, Gold, Blue sau Verde, pe motiv ca sugereaza ca sunt mai putin daunatoare pentru fumatori.
Masurile au starnit mania Philip Morris, care ameninta guvernul uruguayan cu tribunalul. Corporatia poate ocoli, insa, tribunalele civile din Uruguay, mergand la curti de arbitraj de tip ISDS (investor-state dispute settlement – rezolvarea litigiilor state-companii), private, care functioneaza sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Comertului.
Compania poate sa faca aceasta miscare pentru ca si-a mutat sediul central din Statele Unite in Elevetia, tara cu care Uruguay incheiase un acord comercial si de investitii care prevede o clauza ISDS, de protectie a investitorilor, care da companiilor elvetiene dreptul de a da in judecata statul uruguayan daca ia masuri care le afecteaza profiturile.
Uruguayul, cu un produs intern brut de numai 53 de miliarde de dolari pe an, este un „pitic” in comparatie cu adevrsarul sau din litigiu, Philip Morris, care a avut anul trecut vanzari de 80 de miliarde de dolari, remarca The Independent.
Publicatia britanica pune incidentul in contextul negocierilor dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), in care americanii insista sa introduca si o clauza ISDS.
In Marea Britanie, criticii TTIP se tem ca marile companii americane din domeniul medical, care conduc in prezent parti din sistemul national de sanatate al Regatului Unit, ar putea folosi curtile ISDS pentru a da in judecata guvernele britanice viitoare care ar vrea sa blocheze privatizarea accelerata a unor parti din sistem, comenteaza publicatia citata.
Guvernul britanic sustine ca aceste ingrijorari sunt nefondate si spune ca TTIP va crea locuri de munca si va fi bun pentru economie.
Prevederile ISDS sunt necesare pentru a da companiilor incredere sa investeasca, mai ales in tarile instabile politic, mai considera guvernantii de la Londra.
Citeste si:
- Juncker: „Concurentii nostri isi permit prea multe”. „Comisia mea nu va accepta” limitarea jurisdictiei instantelor nationale in favoarea curtilor de arbitraj private, prin TTIP
- Negociatoarea americana Elena Bryan a raspuns cititorilor HotNews: TTIP va ajuta, dar nu va fi un panaceu impotriva dependentei UE de gazul rusesc. SUA vor reducerea birocratiei europene in domeniul organismelor modificate genetic si eliminarea brandurilor geografice
- Cum vor putea ocoli justitia companiile europene si americane, in viitorul Acord Trasatlantic de Liber Schimb. Propunerile-cheie puse pe „hold” de Comisia Europeana