Sari direct la conținut

Ticurile copiilor din orfelinate dispar odata cu integrarea lor in familii, indica un studiu realizat in Romania

MedLive.ro

Copiii crescuti in orfelinate capata anumite ticuri specifice. Se leagana, dau haotic din maini sau isi misca spasmodic anumite parti ale corpului. Aceste ticuri insa dispar odata ce micutii parasesc casa de copii si intra in grija asistentilor maternali. Cu cat copiii parasesc mai repede orfelinatul, cu atat sunt mai mari sansele ca ei sa scape de ticuri, indica un studiu realizat in Romania, citat de Reuters.

Ticurile de acest gen sunt specifice copiilor care sufera de autism, dar nu este inca demonstrat ca se datoreaza unor disfunctionalitati ale creierului, sustin autorii cercetarii publicate in Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. “Rezultatele subliniaza necesitatea plasarii cat mai timpurii a copiilor abandonati in regim de asistenta maternala”.

Dr. Charles Nelson, de la Spitalul de Pediatrie din Boston, alaturi de colegii sai, au analizat datele unui studiu realizat in Romania.La studiu au participat 136 de copii sanatosi, cu varste cuprinse intre 0 si 30 de luni, care se aflau in orfelinatele din Bucuresti si alti 80 de copii crescuti de familiile naturale. Jumatate din copiii initial institutionalizati au fost plasati in grija asistentelor maternale si crescuti in mediul familial al acestora. Abilitatile cognitive, motorii si comportamentale ale copiilor au fost testate atat inainte de transfer, cat si dupa 30, 42 sau 54 de luni de la efectuarea transferului.

Institutionalizarea este doar o forma mai grava de neglijare

La inceputul studiului, mai mult de 60% din copiii institutionalizati aveau ticuri, comparativ cu numai 20% din copiii crescuti de familiile lor. Desi in timp acest comportament s-a diminuat atat la copiii institutionalizati cat si la cei dati in asistenta maternala, progresele au fost mult mai vizibile la cei din urma.

La patru ani si jumatate de la debutul studiului, o jumatate din copiii institutionalizati inca mai aveau ticuri, in timp ce mai putin de o treime din copiii ingrijiti de asistente maternale mai prezentau astfel de comportamente. Determinanta se pare ca a fost varsta copiilor: cu cat varsta copilului este mai mare la iesirea din orfelinat, cu atat el este mai probabil ca el sa aiba mai multe ticuri la urmatoarea evaluare.

La varsta de 54 de luni, nici unul din copiii plasati in asistenta maternala inainte de varsta de un an nu mai avea ticuri, comparativ cu 43% din copiii plasati dupa varsta de doi ani. Totusi, majoritatea copiilor care au fost ingrijiti de asistente maternale au mai putine ticuri, ceea ce sugereaza ca acest comportament este reversibil.

In Statele Unite, majoritatea orfelinatelor au fost inchise pana in 1970 in favoarea sistemului de asistenta maternala. “Institutionalizarea este doar o forma mai grava de neglijare”, este de parere dr. Nelson.

Studiul realizat in Romania ajuta la mai buna intelegere a rolului pe care “relatiile sigure si functionale de ingrijire maternala” il au in cresterea si educarea copiilor.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro