Tinta fixa: Morar! (Cristian Patrasconiu)
A inceput de cateva zile bune! Direct sau pe flancuri, la Morar direct sau la adjunctii sai, lovit cu guri de tun sau doar intepat sistematic, jignit sau hartuit, macinat marunt sau asalt la baioneta! Cu cat o lovitura cade mai aproape de DNA cu atat mai bine! Pentru unii, nu pentru toti!
Directia Nationala Anticoruptie este uriasa „savarina“ pe care se va da lupta politica a verii si, poate, chiar a toamnei. Aparent, cei care vor ca aceasta institutie sa fie fixata ca un gandac intr-un insectar sunt majoritari. Acestia il au insa de infruntat pe Traian Basescu, omul decisiv in numirea viitorului sef al DNA (cel care trebuie sa aprobe sau sa respinga propunerea ministrului de Justitie pentru aceasta functie!), dar si alegeri in toamna si, totusi, intr-o masura mai mica, institutiile europene si reprezentantii acestora.
In Raportul venit de la Comisia Europeana saptamana trecuta si citit triumfalist de majoritatea politicienilor nostri, DNA iese cel mai bine dintre toate institutiile la care se face referire acolo.
Pasajele exclusiv pozitive care exista in Raport cu trimitere la institutia condusa de Daniel Morar nu i-au impiedicat insa pe unii politicieni sa continue tirul la adresa DNA. Lucian Bolcas, politicianul zaharisit de la PRM, a indicat DNA-ul drept responsabila la modul decisiv de esecul reformei in Justitie. La foc automat, alti politicieni din larga coalitie anti-DNA au acuzat de „politizare excesiva“ actiunile acestei institutii.
Din ultimele luari de pozitie, vedem limpede ca Daniel Morar le sta teapan in gat lui Crin Antonescu, lui Relu Fenechiu, lui Dan Radu Rusanu. „Nu este Morar in sine problema, ci Morar ca personificare a politizarii Justitiei“ -, spune si Mircea Geoana-“Geolgau“ in legatura cu acelasi personaj de a carui indepartare din functie, spun stirile confirmate, depinde mentinerea in viata a DNA.
Asaltul asupra acestei institutii nu are loc, se pare, doar la nivel declarativ. Acelasi Mircea Geoana ne anunta triumfator ca e in discutie modificarea legii privind numirea procurorului-sef al DNA (propunerea de modificare fiind initiata, se pare, de PC), prin care seful acestei institutii sa fie numit de presedinte, dar la propunerea CSM si nu, cum e acum, la propunerea ministrului Justitiei.
Asadar, proiectul de modificare a legii are legatura directa cu Parlamentul Romaniei si introduce in ecuatie CSMl; cele doua institutii sunt, deloc intamplator, codase in monitorizarea facuta de Comisia Europeana si, deci, marile frane in procesul de reforma a Justitiei autohtone. Liderul PSD, parlamentar si el, coleg, printre altii, cu Nastase si Mitrea (doi dintre cei care se ascund de Justitie intr-un Parlament populat de parlamentari care fac de ras, prin faptele lor, institutia fundamentala a democratiei), e, in plus, de parere ca si adjunctii sefului DNA ar trebui sa fie numiti tot la propunerea CSM.
Asadar, avem primele mutari care indica, fara dubiu, sensul si directia intentiilor taberelor direct interesate de Directia Nationala Anticoruptie. Dincolo insa de miza evident electorala a acestei batalii exista una si mai importanta: Justitia insasi. Or, o justitie autohtona cu Morar si Tulus indiguiti ar fi si mai inerta decat e ea in acest moment.