Sari direct la conținut

Tips&Tricks pentru un pranz de afaceri reusit

HotNews.ro

Fie ca trebuie sa te intalnesti cu un client pentru a incheia o vanzare, cu asociatii pentru a pune la punct cateva strategii sau cu angajatii tai pentru o evadare din mediul de lucru, o masa la restaurant poate ajuta foarte mult o afacere. Succesul unui pranz de business depinde insa de cat de bine il organizezi. Oamenii sunt foarte precauti cand vine vorba de investirea banilor lor, asa ca orice detaliu care le-ar putea da de gandit trebuie evitat.

Daniel Simeanu este Key Account Manager intr-o firma de IT. De 6 ani, face acelasi lucru: cunoaste oameni si ii convinge. Sa cumpere, sa vanda, sa initieze proiecte. Iar pentru acest lucru a avut nevoie sa invete cat de atent trebuie sa fii la detalii.

Cand iese la masa cu un potential client, trebuie sa se gandeasca la tot: de la programarea intalnirii, pana la tinuta, nota de plata, asezarea mesei si felul de mancare comandat. Oamenii sunt foarte precauti cand vine vorba de investirea banilor lor, asa ca orice detaliu care le-ar putea da de gandit trebuie evitat.

„Trebuie sa ai grija mereu de confortul psihic al celui cu care ai intalnirea. Sa nu-l tracasezi cu drumuri lungi si aglomerate pana la restaurant, sa nu-l faci sa astepte, sa nu-l plictisesti cu subiectele de conversatie. Este important ca cel cu care te intalnesti sa fie cat mai relaxat la sfarsitul intalnirii. Altfel, nu va mai fi o a doua”, spune Daniel.

Organizeaza-te eficient

  • Lasa-l pe client sa aleaga locul si ora intalnirii. Daca acesta nu are nicio preferinta, atunci alege tu un loc in care ai mai fost, ca sa nu aveti surprize. Evita restaurantele aglomerate si zgomotoase si nu uita sa il intrebi pe cel cu care te intalnesti daca prefera locuri la fumatori sau nefumatori. „Este un detaliu pe care clientul s-ar putea sa il ia personal, daca uiti de el”, spune Simeanu. Daca stabilesti intalnirea cu mai multe zile inainte, nu uita sa iti suni clientul cu o zi in avans, pentru a-ti confirma ora si locul. Este o masura de siguranta prin care eviti situatiile jenante.
  • Atmosfera depinde mult de masa pe care ai rezervat-o. Doua locuri langa geam, intr-un coltisor linistit, departe de intrare, toaleta sau bucatarie, va vor feri de agitatie. Aveti nevoie de o atmosfera relaxata, pentru a putea discuta cum trebuie.
  • Nu intra direct in discutia de afaceri, dai senzatia ca esti grabit si este posibil ca interlocutorul sa se simta de-a dreptul folosit. „La inceput, folosesti intrebari de complezenta -„Cum ati ajuns?”, „A fost aglomerat?” Poti da chiar tu o varianta alternativa de traseu, insa totul trebuie sugerat, nu indicat”, crede Daniel.

Fii manierat

  • Manierele sunt esentiale, e cam si cum ai iesi prima oara la masa cu o fata pe care vrei s-o impresionezi: „In niciun caz nu vrei sa plescai si sa vorbesti cu gura plina. Nu mananci in graba si folosesti toate tipurile de tacamuri care sunt pe masa”, spune Daniel. Nu uita de telefon: inchide-l sau da-l pe Silent, pentru ca nu vrei sa fii intrerupt in mijlocul discutiei.
  • Cand vine momentul comenzii, este politicos sa il lasi pe client sa comande primul, apoi sa iti adaptezi comanda in functie de a lui, pentru a nu crea discordante prea mari. De exemplu, daca el vrea sa comande un pahar de vin, poti comanda si tu o bere. In majoritatea intalnirilor insa, consumul de alcool este evitat, pentru ca nu denota seriozitate. Cat despre mancarea aleasa, este de preferat sa comanzi feluri usoare si rafinate, dar nu poti impune acest lucru si invitatului.
  • La nota de plata, parerile sunt impartite. Unii spun ca, din moment ce ai lansat invitatia, nota de plata intra si ea in responsabilitatea ta. Si nu doar nota, ci toate cheltuielile adiacente, de la bacsis  pana la taxa de parcare.
  • Pe de alta parte, se crede ca un om important nu va accepta sa ii platesti nota de la primul pranz de afaceri, considerand-o oarecum o mita. Diluata, ocolitoare, dar mita. Simeanu atentioneaza: „Daca insisti sa platesti tu tot, este important sa nu lasi sa se creada ca platesti din buzunarul propriu. Vei lasa intotdeauna sa se inteleaga ca firma este cea care isi asuma cheltuiala”.

Vorbeste omeneste

  • Ultima si cea mai importanta este abordarea discutiei. Diplomatie, maleabilitate, rabdare sunt cuvintele cheie pentru ca discutia sa o ia in directia dorita de tine. Este indicat sa faci putin pe psihologul si s-o faci bine: „Iti lasi invitatul sa se acomodeze cu locul si sa se relaxeze, apoi ii introduci motivele intalnirii si intri in subiect. Este nevoie sa fii un bun ascultator, sa stii cand sa intervii si sa il intrerupi pe cel invitat doar atunci cand ai lucruri importante de spus”, afirma Daniel.
  • Asculta mult, pune intrebari, cere detalii pentru a nu te informa gresit. Nu in ultimul rand, fii o prezenta agreabila si nu reduce discutia doar la cea de afaceri. Cine ar avea incredere intr-un robotel care poate vorbi doar despre target-uri si task-uri, fara sa mai si glumeasca?

Daca vei tine cont de aceste sugestii, sunt toate sansele ca discutia sa iasa bine si sa urmeze si o a doua intalnire. Dar unde? Daca ai un invitat caruia ii place sa manance bine, unde l-ai duce?

Dar daca este un om care tine mai mult la eticheta decat la stomac, stii vreun restaurant de fite care i-ar fi pe plac? Iti asteptam sugestiile privind cele mai potrivite restaurante pentru un pranz de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro