Tipul care nu face nimic. Și care din asta trăiește
Înainte de a se muta din Tokyo pentru noul ei loc de muncă, Akari Shirai a vrut să mănânce la restaurantul preferat pe care îl vizita cu soțul ei înainte de divorț. Avea însă o problemă: nu voia să se lase inundată de gânduri negre legate de despărțirea de soț, dar nici nu avea chef să invite un prieten căruia să fie obligată să-i explice situația. Așa că l-a închiriat pe „tipul care nu face nimic” din Japonia.
Prânzul lor tăcut a durat aproximativ 45 de minute. Shirai a comandat felul ei de mâncare preferat și i-a povestit câteva amintiri timpul căsătoriei sale. Ba chiar i-a arătat și o fotografie de la nuntă. El dădea din cap a aprobare și uneori dădea răspunsuri scurte. Alteori zâmbea sec. Niciodată nu pornea el discuția.
Era exact ceea ce și-a dorit Shirai, scrie The Sydney Morning Herald.
„M-am simțit ca și cum aș fi cu cineva, dar în același timp n-aș fi, pentru că nu trebuia să fiu atent la nevoile lui sau să mă gândesc în vreun fel la el”, a spus Shirai, 27 de ani. Nu am simțit nicio presiune să-i spun ceva anume. Poate că a fost prima dată când am mâncat în liniște deplină.”
De ani de zile, în Japonia și Coreea de Sud a existat o industrie care închiriază străini drept prieteni sau chiar logodnici atunci cineva trebuie să salveze niște aparențe sociale
Dar în ultimii patru ani, Shoji Morimoto, în vârstă de 38 de ani, și-a construit un job, oferindu-se pe sine ca un om care să te asculte, fără să-ți pună întrebări sau să te descoase. Morimoto – supranumit „Rental-san”, a inspirat un serial de televiziune și trei cărți și a atras atenția prin postările sale virale pe rețelele sociale.
El e închiriat pentru te miri ce: a așteptat la linia de sosire a unui maraton un client care dorea să vadă o față cunoscută la sfârșitul cursei. Altcineva l-a angajat pentru un rămas bun dramatic în timp ce clientul se urca în tren pentru a se muta de la Tokyo la Osaka; treaba lui Shoji era să-i facă cu mâna în semn de rămas bun. Câteva asistente medicale l-au angajat ca să aibă cui se plânge de impactul pandemiei asupra sănătății lor mintale.
Morimoto percepe 10.000 de yeni (aproximativ 115 USD) per sesiune și cel mai adesea e angajat pentru a-i asculta pe cei care se află într-un moment de cotitură al vieții și care nu vor să discute despre asta cu cunoscuții. El stă, îi ascultă fără să-i judece și nu-ți încalcă spațiul tău personal.
Atunci când oamenii se simt vulnerabili devin mai sensibili față de cei apropiați și vor să se ferească să fie judecați
„Cred că atunci când oamenii se simt vulnerabili devin mai sensibili față de cei apropiați și vor să se ferească să fie judecați pentru deciziile lor. Așa că preferă să se adreseze unui străin față de care nu au niciun fel de obligații”, spune Morimoto
Spre deosebire de alții care lucrează în domeniul închirierii de personal, așteptările de la Morimoto sunt minime. Totuși, el oferă sprijin emoțional după care mulți oameni tânjesc și ar putea avea dificultăți în a-l găsi, în special în timpul unei pandemii ca cea recentă, spune Yasushi Fujii, profesor de psihologie la Universitatea Meisei din Tokyo. „Interacționând cu prietenii și cu alți oameni, există întotdeauna factori necunoscuți care pot intra în joc. Dar întâlnirea cu Rental-san, este foarte ușor să știi la ce să te aștepți și să ai permanent controlul situației”, a mai spus Fujii.
Morimoto, care a crescut în Kansai, o regiune din sudul Japoniei, a început să practice acest ”job” după ce la slujbele avute anterior i s-a spus că nu face suficient și că nu are suficientă inițiativă. Acum are 2 clienți zilnic (înainte de pandemie avea 4/zi), iar numărul total de solicitări a trecut de 4000