Sari direct la conținut

Titlurile Fidelis de august 2024 s-au listat luni la BVB / În octombrie, Ministerul Finanțelor vine cu o nouă emisiune

HotNews.ro
Titlurile Fidelis de august 2024 s-au listat luni la BVB / În octombrie, Ministerul Finanțelor vine cu o nouă emisiune

Ministerul Finanțelor pregătește noi emisiuni Fidelis în luna octombrie. Anunțul a fost făcut de șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, cu ocazia listării celei de august 2024 la Bursa de Valori București (BVB), fiind cea mai mare emisiune de până acum.

Practic, Statul a atras de la populație 3,2 miliarde lei, fiind peste 20.000 de ordine în perioada 8 – 20 august 2024. Recordul anterior a fost în aprilie: 3,19 miliarde lei.

Care au fost emisiunile care i-au atras cel mai mult pe români, conform Ministerului de Finanțe:

  • emisiunea în lei, cu scadența de 5 ani, dobânda de 7%, a avut un total de peste 972 milioane de lei investiți prin 5.122 ordine;
  • emisiunea în euro, cu scadența la 1 an, dobânda de 4%, a avut sumă totală investită de peste 205 milioane euro, echivalentul a peste 1,02 miliarde lei, plasată prin 5.297 ordine.
  • emisiunea în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a strâns un interes de peste 105 milioane euro, echivalentul a 528 milioane lei, plasate prin 3.652 ordine.
  • în ceea ce privește emisiunea în lei, cu scadența de 1 an și dobânda de 5,8%, investitorii au plasat peste 514 milioane lei, prin 4.615 ordine.
  • tranșa dedicată donatorilor de sânge (1 an cu dobândă de 6,8%) a atras peste 202 milioane lei, fiind 1.608 români care le-au cumpărat.

Aceste titluri de Stat pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj).

BVB informează că dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

1. Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investitii financiare.

2. Pot deschide un cont de tranzactionare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz, deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

În paralel, Statul are în desfășurare și Tezaur de august, dar aceste titluri nu se listează pe piața de capital, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 5,8% și, respectiv, 6,6%.

Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur

La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1.000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană. Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).

În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.

O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).

INTERVIURILE HotNews.ro